Hyppää pääsisältöön

Muusikko, säveltäjä Anssi Tikanmäki soittaa yhä Maisemakuvia

Anssi Tikanmäestä piti tulla maanviljelijä, mutta musiikki vei mennessään. Opiskeluvuodet Sibelius-Akatemiassa olivat monella tapaa käänteentekeviä. Silloin Tikanmäki sävelsi orkesterisarjan Maisemakuvia Suomesta ja tutustui muun muassa Juice Leskiseen.

Lapsena Anssi Tikanmäki olisi mieluummin juossut ja hiihtänyt pitkin metsiä kuin soittanut pianoa tai kitaraa. Kuusi vuotta vanhempi isoveli Veikko oli kuitenkin toista mieltä.

– Hän oli se henkilö, joka pisti minua musiikkimaailmaan sisälle rakentamalla sähkökitaroita ja virittämällä radion Luxemburg-aseman aaltopituudelle, Tikanmäki muistelee.

Radiosta veljekset nauhoittivat Beatlesin, Rolling Stonesin ja Donovanin kappaleita ja opettelivat sitten soittamaan niitä korvakuulolta.
Ensimmäisen julkisen keikkansa Anssi Tikanmäki soitti veljensä kanssa Karjalahden kansakoulussa Haapajärvellä vuonna 1963. Hän oli tuolloin 8-vuotias.

– Akustinen kitarani oli ostettu paikkakunnan kemikaliokaupasta. Veljeni viritteli siihenkin mikrofonin. Ohjelmistona meillä oli rautalankamusiikkia.

Ei tullut maanviljelijää

Vielä lukioon mennessään Anssi Tikanmäki kuvitteli ryhtyvänsä maanviljelijäksi. Se ajatus oli kuitenkin haudattava, kun kotipellot jäivät Hautaperän tekoaltaan alle.
Musiikki vei mennessään, kun Tikanmäki lukion jälkeen pääsi Sibelius-Akatemiaan.

– Pääsykokeet olivat kyllä aikamoinen yllätys, kun en ollut millään tavalla opiskellut musiikkia Aaronin pianokouluja enempää. Vielä isompi yllätys oli, että pääsin sinne.

Opiskeluvuosinaan Tikanmäki soitti Ikaros-yhtyeessä ja sävelsi levyllisen instrumentaalimusiikkia. Maisemakuvia Suomesta -albumi sai alkunsa keväällä 1975 yöjunassa matkalla Helsingistä Haapajärvelle.

– Eräällä reissulla jossain Seinäjoen jälkeen katselin latomaisemaa, kun aurinko rupesi nousemaan, ja siinä syntyivät ensimmäiset tahdit Aamu lakeuksilla -kappaleesta.

Vuonna 2017 Maisemakuvia Suomesta myi kultaa ensimmäisenä suomalaisena kevyen musiikin instrumentaalilevynä.

… eikä musiikinopettajaa

Anssi Tikanmäki valmistui musiikinopettajaksi vuonna 1980. Opettajan sijaan hänestä tuli kuitenkin muusikko ja säveltäjä.

– Kävin Sibelius-Akatemian loppuun saakka ja otin sieltä kiitettävän paperit. Ne ovat siitä lähtien olleet työhuoneessani kirjekuoressa, jota ei ole sittemmin avattu.

Heti valmistuttuaan Tikanmäki liittyi Juice Leskinen Grand Slamiin. Yhteistyö sai lentävän lähdön. Yhtye äänitti ensimmäisen albuminsa vuonna 1982 Lontoossa kuuluisilla Abbey Road -studioilla.

– Se levy ei ollut kovin kasonen, koska matkalle lähtiessä oli olemassa vain yksi biisi. Leskinen oli jättänyt sävellystyön aika lailla viime tippaan, Tikanmäki nauraa.

Samana vuonna Tikanmäkeä kutsui myös Pariisi. Hän seurasi Mika Kaurismäen Arvottomat-elokuvan kuvauksia ja esiintyi myös elokuvan loppukohtauksessa pianistina.

– Eikä se jäänyt siihen yhteen elokuvaan. Olen tehnyt musiikin kymmeneen Mikan elokuvaan ja Akille muun muassa Juha-mykkäelokuvaan, joka on isoin työni musiikin saralla. Sen myötä saimme filmiorkesterilleni paljon keikkoja ympäri Eurooppaa.

Metropolien kautta maalle

Tikanmäessä taitaa sittenkin olla vähän maanviljelijän vikaa. Monet hänen vuosikymmeniä sitten istuttamansa siemenet kantavat näet edelleen hedelmää.

Anssi Tikanmäen Orkesteri soittaa keikoilla yhä Maisemakuvia. Kokoonpanossa nimeltä Juice Originals hän puolestaan tulkitsee Juice Leskisen musiikkia.

Yhden komeimmista kirsikoista kakun päälle Tikanmäki sai kesällä 2012, kun hän päätyi orkestereineen säestämään lapsuutensa idolia, brittimuusikko Donovania.

– Järjestäjän mukaan Donovanin piti saapua Turkuun oman bändinsä kanssa, mutta hän olikin tulossa yksin. Festivaalin tuottaja soitti minulle ja kysyi, että saatko millään bändiä kasaan. Keikan jälkeen Donovan pestasi suomalaismuusikot seuraavan kesän Espanjan-kiertueelleen.

Näitä ja monia muita elämän merkillisyyksiä on hyvä aikanaan muistella maaseudun rauhaan rakentuvassa hirsisessä tuvassa.

– Uskon, että aika monelle sellaiselle, joka on lähtöisin maalta, pulpahtaa jossain vaiheessa elämää taas pintaan halu palata maalle ja rauhaan, Tikanmäki sanoo.

Teksti: Meeri Ylä-Tuuhonen