Hyppää pääsisältöön
KIINTEISTÖPELI
KIINTEISTÖPELI

Iconista piti tulla koko kansan kiinteistörahasto. Nyt poliisi epäilee sen perustajia talousrikoksista. Miljoonia euroja sijoittajien varoja päätyi rahaston perustajille, käy ilmi Ylen MOT-toimituksen tutkimuksesta.

– Mitä nämä tilisiirrot virolaisiin pöytälaatikkoyhtiöihin ovat? Miksi me olemme maksaneet satoja tuhansia euroja toimitusjohtajan yhtiölle?

Helmikuussa 2019 Icon Kiinteistörahastot oli ajautunut vakavaan kriisiin. Tätä yhtiöryppääseen sijoittaneet eivät tosin vielä tienneet.

Alun perin vaasalainen Icon Kiinteistörahastot oli laajentunut nopeasti Etelä-Suomen kuumille markkinoille. Se oli hakemassa uutta vaihtoehtorahaston hoitajan toimilupaa Finanssivalvonnalta. Yhtiössä käynnistettiin sisäinen tarkastus, jonka tarkoituksena oli varmistaa, että kaikki oli kunnossa.

Tarkastus paljasti kuitenkin jotain aivan muuta.

Esiin nousi useita väärinkäytösepäilyjä, jotka liittyivät toimitusjohtaja Markus Havulehdon ja Iconin toisen perustajaosakkaan Rami Virtasen toimintaan.

– Tämä on jo todennäköisesti rikollista, yksi Iconin työntekijöistä kertoi ajatelleensa selvityksen nähtyään.

Alkoi lyhyt mutta intensiivinen eloonjäämistaistelu. Joulukuussa 2019 kaikki oli ohi. Icon Kiinteistörahastot ja sen tytäryhtiöt jättivät konkurssihakemukset käräjäoikeuteen.

Iconiin ehti sijoittaa noin kolme tuhatta suomalaista. Monet heistä ovat tavallista keskiluokkaa, mutta rahojaan Iconille antoivat myös useat yritykset ja institutionaaliset sijoittajat.

Nyt sijoittajat ovat menettämässä rahansa. Markus Havulehtoa ja Rami Virtasta epäillään talousrikoksista.

Ylen MOT-toimitus on tutkinut kuukausien ajan Iconia. Yhtiöstä on siirretty sen lyhyeksi jääneen historian aikana lainoina, kyseenalaisina konsulttipalkkioina ja muilla keinoin miljoonia euroja sijoittajien varoja rahaston perustajien ja heidän lähipiirinsä taskuihin.

Tämä on Iconin tarina perustamisesta tuhoutumiseen.

Kymmeniä miljoonia sijoittajien rahaa

  • Vuonna 2013 perustettu Icon kiinteistörahastot ehti kerätä sijoittajilta varoja arviolta noin 40 miljoonaa euroa.
  • Yhteensä Iconiin sijoitti noin kolme tuhatta ihmistä ja yritystä, joista moni oli keskiluokkaisia suomalaisia.
  • Iconin ehkä tunnetuin kohde oli Helsingin Kruununhaassa sijaitseva niin sanottu Maatilahallituksen talo, jonka Icon kertoi ostavansa valtion kiinteistöyhtiöltä Senaatilta vuonna 2017.
  • Iconilla oli useita isoja hankkeita eri puolilla pääkaupunkiseutua sekä yksi rakennuskohde Tallinnassa.
  • Icon hakeutui konkurssiin joulukuussa 2019. Poliisi tutkii rahaston perustajia rikosepäilyjen takia.
Sattuma kortti, jossa lukee: Keräät sijoittajilta 40 miljoonaa euroa.
Sattuma kortti, jossa lukee: Keräät sijoittajilta 40 miljoonaa euroa. MOT,Monopoli,Camilla Arjasmaa

Kiinteistöpeli käynnistyi vuonna 2013, kun Icon Corporation perustettiin. Yhtiön perustajaosakkaat olivat Markus Havulehto ja Rami Virtanen.

Kumpikaan heistä ei antanut haastattelua tätä juttua varten. Markus Havulehto perusteli kieltäytymistään keskeneräisellä poliisin esitutkinnalla, Rami Virtanen epäluulollaan Yleä ja muuta mediaa kohtaan. Haastattelupyyntö esitettiin useaan kertaan kummallekin.

Viisikymppisellä Virtasella oli yhtiötä perustettaessa kokemusta kiinteistösijoittamisesta mutta myös lainvoimainen tuomio ryöstöstä.

Yksi Virtasen rikoskumppanina tuomituista oli moottoripyöräkerho Cannonball MC:n ”Security Advisorina” eli turvallisuusneuvonantajana toiminut mies.

Henkilölähteiden ja toimituksen hallussa olevien dokumenttien perusteella Virtanen on ollut Cannonball MC:n jäsenten kanssa tekemisissä viime vuosiin saakka. Keskusrikospoliisi on määritellyt Cannonballin järjestäytyneen rikollisuuden organisaatioksi.

Nelikymppisellä Markus Havulehdolla ei ollut rikostaustaa, mutta ei myöskään mainittavaa kokemusta kiinteistösijoittamisesta. 2000-luvun alussa Havulehto oli mukana turkulaisessa verkostomarkkinointiyhtiössä nimeltä Move Networks. Yksi yhtiön perustajista oli Rami Virtasen lähisukulainen.

Verkostomarkkinointiyhtiötä tutkittiin pyramidihuijauksena. Syyte kaatui lopulta hovioikeudessa. Havulehtoa ei epäilty rikoksesta tapauksessa. Move Networksin aikana solmituille suhteille tuli kuitenkin käyttöä myöhemmin Iconissa.

Vuonna 2009 Havulehto oli perustanut liikekumppaninsa kanssa Vaasaan yhtiön, joka toimi sijoitusmyyntiasiamiehenä ja teki pienimuotoista kiinteistöbisnestä. Hän oli tehnyt myös pörssimeklarin hommia.

Mikäli Icon olisi jäänyt Markus Havulehdon ja Rami Virtasen hankkeeksi, siitä tuskin olisi koskaan tullut tuhansien sijoittajien luottamaa kiinteistörahastoa.

Markus Havulehto: poliisi epäilee talousrikoksista.
Markus Havulehto: poliisi epäilee talousrikoksista. MOT,Icon Kiinteistörahastot
Rami Virtanen: poliisi epäilee talousrikoksista.
Rami Virtanen: poliisi epäilee talousrikoksista. MOT,Icon Kiinteistörahastot
Icon: Jari Koskinen
Icon: Jari Koskinen MOT
Rami Virtanen on siirtänyt kaiken omaisuutensa Herra X:n nimiin.
Rami Virtanen on siirtänyt kaiken omaisuutensa Herra X:n nimiin. MOT

Iconin uskottavuus kasvoi kuitenkin merkittävästi vuonna 2014, kun yhtiöön tuli uusia omistajia. Heistä tunnetuin on Jari Koskinen.

Koskinen on arvostettu yritysjohtaja, joka oli yksi taajuusmuuttajia valmistaneen vaasalaisen Vaconin perustajista. Vuonna 2014 Vacon myytiin tanskalaiselle Danfossille yli miljardilla eurolla. Mediatietojen mukaan Koskinen sai kaupassa itselleen vähintään noin 15 miljoonaa euroa.

Näitä rahoja Koskinen päätti alkaa sijoittaa kiinteistöihin Iconin kautta. Koskisen esimerkkiä seurasi moni. Vuosina 2013–2019 Icon keräsi sijoittajilta rahaa noin 40 miljoonaa euroa.

Sattuma kortti, jossa lukee: Kokoomus sijoittaa rahastoosi 50 000 euroa.
Sattuma kortti, jossa lukee: Kokoomus sijoittaa rahastoosi 50 000 euroa. MOT,Monopoli,Camilla Arjasmaa

Icon perustettiin otolliseen aikaan. Kiinteistösijoitusmarkkinat etenkin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa kävivät kuumana.

Yhtiö lupasi jopa 13 prosentin tuottoja. Sijoittajia ei ollut vaikea löytää, ensimmäiseen rahastoon saatiin varoja yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Pääosa rahoista tuli pohjalaisyrittäjiltä ja yksityishenkilöiltä, mutta mukaan tuli myös muutama institutionaalinen sijoittaja, kuten vakuutusyhtiö Henki-Fennia.

Jälkikäteen yhtiön hyvä menestys harmittaa todella paljon, koska moni tavallinen ihminen menettää rahansa perustajien epärehellisen toiminnan takia.― Iconin entinen työntekijä

Vuonna 2015 Icon alkoi laajentaa sijoittajakuntaansa. Mukaan houkuteltiin tavallista keskiluokkaa tarjoamalla mahdollisuus tehdä pienempiä kiinteistösijoituksia.

Icon alkoi markkinoida bondeja eli joukkovelkakirjalainoja. Sijoittajilta pyydettiin lainaa, jolle luvattiin erinomainen 6–8 prosentin korko.

– Bondit kävivät kaupaksi erinomaisesti. Jälkikäteen yhtiön hyvä menestys harmittaa todella paljon, koska moni tavallinen ihminen menettää rahansa perustajien epärehellisen toiminnan takia, kertoo Iconin entinen työntekijä.

Icon alkoi houkutella uusia sijoittajia myös puhelinmyynnillä. Tehtävä annettiin vuonna 2016 Markus Havulehdon Move Networks -tutuille. Huomaamatta ilmeisesti jäi, että puhelinmyyntiä hoitamaan alkaneen yhtiön omistaja oli paria kuukautta aiemmin tuomittu törkeistä talousrikoksista. Puhelinmyyntiä ei myöskään kilpailutettu.

Sattuma kortti, jossa lukee: Löydät Espoosta tontin. Saat 315 000 euroa
Sattuma kortti, jossa lukee: Löydät Espoosta tontin. Saat 315 000 euroa MOT,Monopoli,Camilla Arjasmaa

Rahaston toiminta-ajatus on periaatteessa yksinkertainen. Näin sen pitäisi toimia:

  • Kerää rahaa sijoittajilta ja pankeista.
  • Sijoita niitä hyviin kiinteistöhankkeisiin.
  • Kehitä kohteita, myy ne voitolla ja maksa sijoittajille lupaamasi tuotto.
  • Rahasto kerää oman tuottonsa hallinnointipalkkioilla sekä voitoista, joita kohteiden myynnistä jää kun sijoittajille on maksettu heidän osuutensa.

Sijoittajien edun pitäisi olla rahaston toiminnan ytimessä. Markus Havulehdon ja Rami Virtasen toiminnassa tämä periaate ei kuitenkaan näkynyt.

Rahastoyhtiön kirjanpito on poikkeuksellisista luettavaa. Rahaa on käytetty kuin kyse olisi perustajien ja heidän lähipiirinsä henkilökohtaisesta säästöpossusta.

Icon tai sen tytäryhtiöt lainasivat rahaa Rami Virtaselle tai hänen omistamilleen yhtiöille vähintään 1,4 miljoonaa euroa. Ylen MOT-toimituksen tietojen mukaan osa lainoista on edelleen maksamatta, eikä yhtiö edes yrittänyt periä niitä.

Pienempiä lainoja myönnettiin myös toimitusjohtaja Markus Havulehdon puoliksi omistamalle yhtiölle WH Invest Oy:lle. Iconin hallitus ei tiennyt näistä lainoista Ylen MOT:n tietojen mukaan mitään.

Icon alkoi maksaa isoja konsulttipalkkioita kiinteistökauppojen yhteydessä. Pääosin rahat menivät Rami Virtasen tai hänen lähipiirinsä omistamille yhtiöille Suomessa ja Virossa.

Ensin yksittäiset palkkiot olivat vain muutamia kymmeniä tuhansia euroja, mutta pian ne nousivat jo satoihin tuhansiin euroihin.

Kun Icon hankki esimerkiksi Espoon Suurpellosta vuonna 2014 tontin, Virtasen yhtiölle maksettiin 315 000 euron palkkio. Palkkio maksettiin ennen kuin tontti oli edes virallisesti ostettu. Päätöksen palkkion maksamisesta tekivät Ylen MOT-toimituksen tietojen mukaan Havulehto ja Virtanen.

Espoo, Suurpellon puistokatu 9, 15,5 milj. €
Espoo, Suurpellon puistokatu 9, 15,5 milj. € MOT

Sijoittajille Espoon Suurpellon hanke oli lopulta katastrofi. Iconin suunnitelma oli rakentaa tontille neljä kerrostaloa, joista yhdestä piti tulla 20-kerroksinen. Tontista Icon maksoi 10,5 miljoonaa euroa.

Icon ei ole koskaan rakentanut Espoon Suurpeltoon mitään.

Samoihin aikoihin Virtanen loi itselleen yritysimperiumia, jonka kautta hän omisti useita kiinteistöjä Suomessa ja Virossa.

Loppuvuodesta 2014 Icon alkoi tähytä ulkomaille. Se päätti laajentaa toimintansa myös Viroon.

Rannapargi, Tuukri 64, Tallinna 1,7 milj. €
Rannapargi, Tuukri 64, Tallinna 1,7 milj. € MOT

Rahastolla oli kiikarissa tontti Tallinnan Kadriorgin kaupunginosasta. Tontti on lähellä merenrantaa muutaman kilometrin päässä Tallinnan vanhasta kaupungista. Alueella sijaitsee 85 hehtaarin Kadriorgin puisto ja kartano.

Kaupunginosasta on tulossa hyvätuloisten asukkaiden suosima.

Icon oli löytänyt Virosta kumppaniksi paikallisia kiinteistösijoittajia. Suunnitelmissa oli rakentaa neljä uutta kerrostaloa, jota markkinoitiin "Rannapargin" eli rantapuiston nimellä.

Rami Virtanen oli mukana kaksoisroolissa Virossa. Hän edusti Iconia, mutta samalla hän oli aikeissa sijoittaa kohteeseen myös oman yhtiönsä kautta.

Viron kauppa- ja kiinteistörekisterin tietojen perusteella Tallinnan tonttikaupat hoidettiin lähipiirin kesken. Iconin suomalaiset sijoittajat rahoittivat pääosan kaupasta, Virtasen yhtiö teki useiden satojen tuhansien eurojen voiton.

Sattuma kortti, jossa lukee: Rikoshistoriasi paljastuu.
Sattuma kortti, jossa lukee: Rikoshistoriasi paljastuu. MOT,Monopoli,Camilla Arjasmaa

Rami Virtaselle Iconin kasvu tiesi ongelmia. Iconin oli haettava Finanssivalvonnalta uutta lupaa. Rahastossa tajuttiin, että Finanssivalvonta tarkistaisi yhtiön johtajien taustat. Virtasen rikostuomiot nousisivat esille ja lupaa tuskin myönnettäisiin.

Huhtikuussa 2015 Iconin ylimääräisessä yhtiökokouksessa Virtanen ilmoitti eroavansa yhtiön hallituksesta. Pöytäkirjaan ei kirjattu syytä. Käytännössä Virtanen jatkoi yhtiössä ja alkoi toimia hallituksen neuvonantajana. Hänelle maksettiin yhtä suurta palkkiota kuin hallituksen jäsenille.

Rami Virtanen uhkasi Iconia ”sodalla” ja ”sabotoinnilla”

Joulukuun lopussa 2016 Icon julkaisi verkkosivuillaan tiedotteen, jossa kerrottiin Virtasen olevan ”estynyt henkilökohtaisista syistä toimimaan millään tavalla” Iconissa.

”Henkilökohtaiset syyt” saattoivat viitata käynnissä olevaan rikostutkintaan. Poliisi epäili Virtasen syyllistyneen törkeään veropetokseen. Virtanen oli perustanut Sveitsiin yhtiön ja ohjannut sinne useita satoja tuhansia euroja kiinteistökaupoista saamiaan varoja ilmoittamatta tästä verottajalle.

Virtasen oli aika lähteä – tai näin Icon viestitti sijoittajille.

Sattuma kortti, jossa lukee: Osakkeesi pakkohuutokaupataan velkojesi takia.
Sattuma kortti, jossa lukee: Osakkeesi pakkohuutokaupataan velkojesi takia. MOT,Monopoli,Camilla Arjasmaa

Vuonna 2017 Icon maksoi edelleen satunnaisia konsulttipalkkioita Rami Virtasen yhtiöille. Virtanen oli joutunut viranomaisten hampaisiin myös Virossa, jonne hän oli siirtänyt liiketoimiaan ja omistuksiaan.

Virtanen asetettiin marraskuussa 2016 henkilökohtaiseen konkurssiin Virossa. Päätöksellä oli suoria seurauksia myös Iconille.

Virtasen omistamat yhtiön osakkeet menivät julkiseen huutokauppaan Virossa. Icon kiirehti ostamaan ne 200 000 eurolla. Osakkeiden ei haluttu päätyvän vihamielisen tahon haltuun.

Rami Virtanen raivostui tilanteesta. Hänestä kauppasumma oli aivan liian pieni ja Virtanen vaati lisää rahaa. Virtanen uhkasi Iconia ”sodalla” ja ”sabotoinnilla”.

Uhkauksista keskusteltiin myös Iconin hallituksen kokouksessa. Tilanne päätettiin ratkaista yllättävällä tavalla, kuten myöhemmin käy ilmi.

Iconissa oli tehty linjaus, että se keskittyy sijoittamaan Etelä-Suomen suuriin kasvukeskuksiin. Kiinteistömarkkinat ovat Suomessa rajusti jakautuneet ja Icon halusi välttää riskikohteita.

Linjaukseen päätettiin kuitenkin tehdä poikkeus vuonna 2018. Sen taustalla olivat toimitusjohtaja Markus Havulehdon omat kiinteistöbisnekset Vaasassa.

Havulehdon puoliksi omistamalla yhtiöllä oli vuokraoikeus Vaasassa, jossa oli käyttämätöntä rakennusoikeutta. Havulehto ideoi mallin, jossa rakennusoikeus oli tarkoitus myydä Iconille 400 000 eurolla.

Icon taas rakentaisi tontille noin 50 asuntoa. Hanke oli tarkoitus toteuttaa sijoittajien rahoilla. Iconin hallitus asetti kuitenkin ehtoja hankkeen toteuttamiseksi, joista tärkeimmät olivat lainvoimainen rakennuslupa ja rahoituksen järjestyminen.

Ehdot eivät toteutuneet. Hanke kuopattiin ja Iconin hallituksessa päätettiin, että siihen voitaisiin palata vain kaikkien osakkaiden yhteisellä päätöksellä.

Tähän käsitykseen Iconin sisällä jäätiin.

Yhteismaa kortti, jossa lukee: Tilisi on tyhjä.
Yhteismaa kortti, jossa lukee: Tilisi on tyhjä. MOT,Monopoli,Camilla Arjasmaa

Vuoden 2018 lopulla osa työntekijöistä alkoi epäillä, että rahaston toiminnassa oli jotain pielessä. Yhtiön rahat olivat lopussa ja Iconin toimitusjohtaja Havulehdolla ei ollut tarkkaa käsitystä rahaston taloudellisesta tilanteesta.

– Miten kukaan voi edes tietää, miten Iconilla oikeasti menee, kertoo yksi työntekijöistä ajatelleensa.

Siihen alettiin saada selvyyttä kun uutta toimilupahakemusta varten käynnistettiin tämän jutun alussa mainittu sisäinen selvitys ja sitten perään erityistarkastus.

Korttitalo alkoi luhistua.

Infografiikka: miten sijoittajien rahat valuivat Icon-yhtiön kautta Rami Virtasen ja Markus Havulehdon yhtiöihin.
Infografiikka: miten sijoittajien rahat valuivat Icon-yhtiön kautta Rami Virtasen ja Markus Havulehdon yhtiöihin. Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Camilla Arjasmaa

Selvityksissä huomautettiin Rami Virtasen virolaisille yhtiöille maksetuista palkkioista, joiden epäiltiin olevan perusteettomia. Laskuissa ei ollut tarkempia erittelyitä, eikä konsultoinneista ollut tehty sopimuksia. Icon oli kertonut vuonna 2017 sijoittajille, ettei se tee enää yhteistyötä Rami Virtasen kanssa. Väite oli siis virheellinen.

Selvitys koski vain vuotta 2017 ja se oli varsin puutteellinen. Siinä palkkioiden arvoksi todetaan 135 000 euroa. Todellisuudessa summa on vähintään yli 550 000 euroa.

Käskyn palkkioiden maksusta oli antanut Iconin toimitusjohtaja Markus Havulehto.

Selitys oli hämmentävä. Virtanen oli suuttunut kun yhtiö oli lunastanut hänen osakkeitaan Viron pakkohuutokaupasta. Virtanen oli vaatinut Iconilta lisää rahaa osakkeistaan ja uhannut vuotaa medialle tietoja rahastosta, mikäli vaatimukseen ei suostuta.

Toimitusjohtaja Havulehto oli ratkaissut asian maksamalla konsulttipalkkioita yhtiön tililtä kertomatta siitä muille Iconin osakkaille.

Havulehto kertoi Iconin sisällä, että ehdotus konsulttipalkkioiden maksamisesta oli tullut Rami Virtaselta. Virtanen oli pyytänyt 220 000 euron konsulttipalkkioita sekä Iconin hänen yhtiöilleen myöntämien lainojen ja korkojen anteeksiantoa satojen tuhansien eurojen arvosta.

Ylen MOT-toimituksen tietojen mukaan Markus Havulehto oli kieltänyt lainojen perinnän Iconin sisällä. Iconin hallitus ei puuttunut asiaan millään tavalla.

Myös toimitusjohtaja Havulehdon lähipiirille maksetut konsulttipalkkiot herättivät kysymyksiä. Puhelinmyynnillä uusia asiakkaita hankkiva yhtiö eli Havulehdon kaverit olivat laskuttaneet Iconia yli 650 000 eurolla. Selvityksen mukaan osa palkkioista saattoi olla aiheettomia.

Raportissa kirjoitettiin:

”Selvityksen yhteydessä ei kuitenkaan ollut mahdollista selvittää oliko palvelut tosiasiassa tarjottu laskutetun mukaan.”

Mutta suurempi pommi liittyi toimitusjohtaja Markus Havulehtoon ja mönkään menneeseen Vaasan suunnitelmaan.

Yhtiön hallitus oli halunnut olla tarkkana, koska kyse oli lähipiirikaupasta eli siitä, että rakennusoikeus tontille ostettaisiin omalta toimitusjohtajalta. Tarvittiin kaikkien osakkaiden suostumus, jollaista ei koskaan saatu.

Havulehto ei ollut tällaista odotellut vaan Iconin taloushallinto oli toimitusjohtajan käskystä siirtänyt 400 000 euroa sijoitusyhtiölle, josta Havulehto itse omisti puolet.

Tontilla ollutta rakennusoikeutta ei voinut myydä ja Iconin kannalta kohteen ostaminen ei ollut kannattavaa. Havulehto oli siis järjestänyt yhtiölleen satojen tuhansien eurojen tulot käytännössä tyhjästä.

Iconin teettämässä erityistarkastuksessa todettiin:

”Tarkastushavaintojen mukaan ICON Wasa Bond Oy:n pankkitililtä on siirretty yhteensä 400.000 euroa WH Invest Oy Ltd:lle [Havulehdon 50 prosenttisesti omistama yhtiö
ajalla 25.6.2018–16.10.2018 ilman asianmukaista dokumentaatiota tai kauppakirjaa tai yhtiön hallituksen päätöstä.”]

Tilanne oli vakava Iconille. Rahat oli kerätty sijoittajilta, ja niiden käyttöön liittyi epäily jopa rikollisesta toiminnasta. Koko rahaston olemassaolo oli uhattuna. Miten Iconia valvova Finanssivalvonta suhtautuisi asiaan?

Huoli tuotiin esille myös erityistarkastuksessa:

”Suosittelemme laatimaan sijoittajille tiedotteen, jossa kerrotaan konsernissa ilmenneistä epäselvyyksistä ja toimista, joihin niiden johdosta on konsernissa ryhdytty. Suosittelemme olemaan yhteydessä Finanssivalvontaan ennen edellä mainitun tiedotteen lähettämistä.”
Yhteismaa kortti, jossa lukee: Anna yhtiösi toimitusjohtajalle potkut.
Yhteismaa kortti, jossa lukee: Anna yhtiösi toimitusjohtajalle potkut. MOT,Monopoli,Camilla Arjasmaa

Ulkopuoliset selvittäjät suosittelivat potkujen antamista Markus Havulehdolle välittömästi. Lisäksi selvittäjät suosittelivat tutkintapyynnön tekemistä.

Epäselvyydet olivat niin suuria, ettei niitä voinut lakaista vain maton alle. Icon oli ajautunut kaaokseen. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Koskinen oli Ylen MOT-toimituksen tietojen mukaan seurannut Iconin ongelmien kasaantumista passiivisesti vuosikausien ajan.

Koskisen johtamistyyliin ei kuulunut puuttua ongelmiin hanakasti. Tämä leimasi Koskisen kautta Iconin hallituksen johdossa. Hän empi päätösten tekoa myös selvitysten valmistuttua.

Ylen MOT-toimitukselle Jari Koskinen kiistää väitteet hänen passiivisuudestaan ja haluttomuudestaan puuttua ongelmiin.

– Tein yötä päivää töitä tavoitteena pelastaa sijoittajien rahat ja taata yhtiön jatkuvuus, kertoo Koskinen.

Hän ei halunnut antaa haastattelua tätä juttua varten.

– Lehdistössä on paljon väärää tietoa ja jopa ”valeuutisia”. Edellisestä johtuen olisi hyvä että poliisitutkinta valmistuisi ja samoin kuin erityistilintarkastus. Palataan haastattelupyyntöön sen jälkeen kun edelliset selvitykset ovat valmistuneet, Koskinen kirjoitti sähköpostissaan.

Ylen MOT-toimituksen tiedossa ei ole, että Koskista epäiltäisiin mistään rikoksesta.

Maaliskuussa 2019 väistämätön oli kuitenkin edessä. Havulehto sai potkut perustamastaan yhtiöstä. Pian tämän jälkeen Icon jätti Pohjanmaan poliisille tutkintapyynnön entisestä toimitusjohtajastaan.

Kokonaan Havulehto ei kuitenkaan kadonnut. Hän oli edelleen Iconin suurin osakkeenomistaja yli 30 prosentin osuudellaan. Yhdessä lähipiirinsä kanssa Havulehto käytti enemmistövaltaa yhtiössä.

Sattuma kortti, jossa lukee: Mene suoraan tutkintavankeuteen kulkematta lähtöruudun kautta.
Sattuma kortti, jossa lukee: Mene suoraan tutkintavankeuteen kulkematta lähtöruudun kautta. MOT,Monopoli,Camilla Arjasmaa

14. marraskuuta 2019 Icon järjesti sijoittajatapaamisen Helsingissä. Tapaamiseen saapui paljon sijoittajia, jotka olivat huolissaan rahojensa kohtalosta.

Iconin suurin osakkeenomistaja Markus Havulehto oli tulossa tilaisuuteen. Potkut saaneen toimitusjohtajan oli tarkoitus kertoa oma näkemyksensä siitä, kuinka sijoitusrahasto voitaisiin pelastaa.

Havulehtoa ei kuitenkaan näkynyt paikalla.

Hän oli Vaasan poliisilaitoksella, jossa häntä pidettiin kiinniotettuna muutaman päivän ajan. Poliisi kuulusteli Havulehtoa epäiltynä talousrikoksista. Hänen omaisuuttaan on myös haettu vakuustakavarikkoon yli puolen miljoonan euron arvosta.

Ylen MOT-toimituksen tietojen mukaan myös Rami Virtanen on rikoksista epäiltynä.

Joulukuussa 2019 peli oli päätöksessä. Icon ja sen tytäryhtiöt hakeutuvat konkurssiin.

Joulukuussa 2019 peli oli päätöksessä. Icon ja sen tytäryhtiöt hakeutuvat konkurssiin.

Yhtiön perustajaosakas Rami Virtanen on virallisesti varaton. Hänellä on Suomessa 1,6 miljoonaa euroa ulosotossa, pääosin verovelkoja.

MOT on kuitenkin selvittänyt Virtasen kansainvälistä yritysverkostoa, joka hallinnoi miljoonien eurojen kiinteistöjä ja muita omistuksia. Virallisesti ne kuuluvat Virtasen sukulaismiehelle. Asiakirja- ja henkilölähteiden perusteella kyse on bulvaanijärjestelyistä, ja todellista omistajavaltaa yhtiöissä käyttää Rami Virtanen.

Virtasen sukulaismies kiisti väitteen Ylen MOT-toimitukselle. Hän ei vastannut kuitenkaan tarkempiin kysymyksiin. Syyksi hän kertoi keskeneräisen poliisitutkinnan, jossa hän uskoo ”asioiden selkenevän meidän osalta”.

Myös Viron viranomaiset epäilevät, että kyse on bulvaanijärjestelyistä. Lokakuussa 2019 Virtasen tekemät omistusjärjestelyt kyseenalaistettiin tallinnalaisessa oikeusistuimessa. Oikeuden asiakirjojen mukaan Virtanen kertoo myyneensä yhden Viron-yhtiöistään sukulaismiehelleen vuonna 2014 yli 650 000 eurolla.

Ylen henkilö- ja asiakirjalähteiden perusteella kauppa vaikuttaa tekaistulta. Viron oikeudessa tuotiin esille myös, että Virtasella on ollut tilinkäyttöoikeus ainakin kolmessa hänen sukulaismiehensä virallisesti omistamassa virolaisessa yhtiössä viime vuosiin saakka.

Lisäksi Virtaselle on ollut käytössä yhtiön nimissä oleva luottokortti.

Iconin konkurssipesä tekee tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa. Uusia taloudellisia epäselvyyksiä paljastuu jatkuvasti lisää. Tässä jutussa niistä on kerrottu vain osa.

Vinjettikuva: silinterihattu.
Vinjettikuva: silinterihattu. MOT

Lisätty 1.7. kello 14.50 Jari Koskisen Ylen MOT-toimitukselle lähettämä kommentti.
Oletko sijoittanut Iconiin ja menettämässä rahasi? Ota yhteyttä Ylen MOT-toimitukseen sähköpostitse: mot@yle.fi


Toimittaja: Jyri Hänninen, Kiinteistöjen kuvat: Icon Kiinteistörahastojen julkaisemat havainnekuvat kohteista, Kuvitukset ja grafiikka: Camilla Arjasmaa, Taitto: Riikka Kurki, Tuottajat: Hanna Takala & Kati Pehkonen