Hyppää pääsisältöön

Tanssija Fred Negendanckin elämä oli täynnä unelmarooleja

Balettitanssija, tanssitaiteilija, näyttelijä ja kuvataiteilija Fred Negendanck valloitti sydämet ensin Kansallisbaletin tanssijana ja sitten Svenska Teaternin karismaattisena luonnenäyttelijänä ja koreografina Helsingissä ja Turussa. Viimeisten 15 vuoden ajan hän menestyi monipuolisena kuvataiteilijana.

Heinäkuussa 2017 menehtynyt suurenmoinen tanssitaiteilija, näyttelijä ja kuvataiteilija Fred Negendanck kulki elämänsä omia polkujaan.

Suuri luonnenäyttelijä

Fred Negendanck tanssi 11 vuoden ajan Suomen Kansallisbaletin upeissa rooleissa. Hän tanssi mm. tunnetuissa näytelmissä kuten Romeo ja Julia, Joutsenlampi sekä Pessi ja Illusia.

Vuonna 1969 Negendanck vaihtoi baletista teatteriin. Åbo Svenska Teaternin musikaali La cage aux folles (Lainahöyhenissä) oli Fredille jättimenestys. Hän näytteli useissa rooleissa Helsingissä ja Turussa sekä Lilla Teaternissa.

Opettaja oli Fredin sielunkumppani

Pikkupoikana Suomeen muuttanut Fred pääsi lahjakkuutensa avulla jo nuorena Kansallisbalettiin, missä tanssivista pojista oli jatkuva pula.

Piirtämisen lahjan löysi hänen opettajansa. Fred yllätti läheisensä elämällä vuosikymmenet piirustuksen opettajansa, kuvataiteilija Ann-Marie Häyrén-Malmströmin kanssa.

Vaikka Ann-Mariella ja Fredillä oli yli 25 vuoden ikäero, olivat he erottamattomat sielunkumppanit. Ann-Marie Häyrén ohjasi Frediä ja otti hänet myös luokseen asumaan.

– Hän avasi minulle kaikki ovet maailmaan, sanoo onnellinen Fred.

Ilman luovuutta ja opettajansa tukea Fred Negendanckin elämä olisi ollut hyvin toisenlainen. Vanhemmat olisivat halunneet pojastaan baptistisaarnaajan, mutta toisin kävi.

Sodan jaloista Suomeen

Fred Negendanckin äiti oli taustaltaan suomenruotsalainen ja isä saksalainen. Perhe asui aluksi Suomessa, mistä isä sai 1940-luvun alussa työluvan ja työpaikan.

Sitten perhe asui vähän aikaa Saksassa, mutta sota-aika muutti Negendanckin perheen suunnitelmia, ja perheen oli muutettava sodan jaloista takaisin Suomeen.

Ammattinäyttelijänä ja -tanssijana Fred valloitti sydämet ensin balettitanssijana ja sitten karismaattisena luonnenäyttelijänä ja koreografina.

Fredin elämänmittainen harrastus oli piirtäminen. Kuvataiteesta tulikin hänelle kolmas ammatti eläkkeellä. Negendanck piti lukuisia näyttelyitä Helsingin ja Turun gallerioissa.
Taidetta hän teki viimeiseen asti.

Tanssija Fred Negendanck kotonaan vuonna 2017.
Tanssija Fred Negendanck kotonaan vuonna 2017. Kuva: Rita Trötschkes Fred Negendanck,Kuusi kuvaa

Fred Negendanck kuoli 80-vuotiaana heinäkuussa 2017. Toimittaja Rita Trötschkes sai tavata hänet kuuden tärkeän kuvan äärellä saman vuoden helmikuussa.

Fredin toive Meilahden kodissa oli tämä:

– Tiedän, että minulla on enää rajallisesti aikaa, mutta haluaisin vielä muutaman vuoden ajan nauttia tästä kauniista asunnostani ja piirtää työhuoneessani.

– Kuvasin vuosi sitten Lanzarotella erään oven, jonka haluaisin maalata. Se olisi minun testamenttini, sanoi Fred Negendanck.