Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Ystäväni Gorbatshov – ohjaajalegenda Werner Herzog kertoo viimeisen neuvostopresidentin tarinan

Dokumenttielokuva Neuvostoliiton viimeisestä presidentistä Mihail Gorbatšovista.
Ohjaaja Werner Hertzog ja Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatšov. Dokumenttielokuva Neuvostoliiton viimeisestä presidentistä Mihail Gorbatšovista. Yle TV1,Mihail Gorbatšov,Werner Herzog

TV1 keskiviikkona 1.7.2020 klo 22.00 - 23.30, Areenassa

Neuvostoliiton kahdeksas ja samalla viimeinen presidentti Mihail Gorbatšov teki työtä rauhan, perestroikan ja glasnostin puolesta. Maailmanpolitiikan kulkua muuttanut mies halusi uudistaa suurvallan poliittista ja taloudellista järjestelmää.

Gorbatšovin ensimmäinen ja tärkein tavoite oli saada maahan enemmän demokratiaa. Se tarkoitti hänelle myös enemmän sosialismia.

Tarmokkaan Gorbatšovin uudistuspyrkimykset johtivat liennytykseen ja vaikuttivat ratkaisevasti kylmän sodan päättymiseen sekä lyhyen ja keskimatkan ydinaseiden hävittämiseen. Työstään hän sai vuonna 1990 Nobelin rauhanpalkinnon.

Syrjäisestä kylästä suureksi johtajaksi

Saksalainen ohjaajalegenda Werner Hertzog tapaa ihailemansa ja nyt jo ikääntyneen Mihail Gorbatšovin, miehen, jonka aikana kylmä sota päättyi, Neuvostoliitto ja itäblokki hajosivat ja Saksat yhdistyvät.

Herzogin ja André Singerin ohjaama dokumenttielokuva Ystäväni Gorbatshov kertoo Pohjois-Kaukasiassa talonpoikaisperheeseen syntyneen Mihail Gorbatšovin elämäntarinan. Miten Jumalan selän takana sijaitsevasta kylästä nousi yksi 1900-luvun suurimmista johtajista?

Gorbatshov ja Reagan istuvat pöydän takana ja allekirjoittavat sopimusasiakirjan kappaleita. Miehillä on mustat puvut ja kravatit. Taustalla seinällä ovat maiden liput.
Presidentit Mihail Gorbatšov ja Ronald Reagan allekirjoittivat vuonna 1987 INF-sopimuksen, joka kielsi maasta laukaistavat lyhyen ja keskipitkän matkan ohjukset. Gorbatshov ja Reagan istuvat pöydän takana ja allekirjoittavat sopimusasiakirjan kappaleita. Miehillä on mustat puvut ja kravatit. Taustalla seinällä ovat maiden liput. Kuva: Everett Collection / Shutterstock / Rex Features / All Over Press Mihail Gorbatšov,Ronald Reagan,INF-sopimus,keskimatkan ballistinen ohjus,1987,Washington (DC),Neuvostoliitto,Yhdysvallat

Hertzog tapasi dokumenttiaan varten Gorbatšovin kolme kerta puolen vuoden aikana. Puolentoista tunnin mittaisessa ohjelmassa nähdään runsaasti ainutlaatuista kuvamateriaalia.

Gorbatšov muistelee haastattelussa elämäänsä, ainutlaatuista uraansa ja sen päättymistä Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Neuvostojohtaja kertoo myös elämänsä rakkaudesta ja tukijastaan, puoliso Raisa Gorbatšovasta, joka menehtyi 1999.

Politiikka vetosi jo nuorena poikana

Dokumentissa Gorbatšovin työtä ja vaikutusta arvioivat muun muassa Unkarin entinen pääministeri Miklós Németh, Yhdysvaltain entiset ulkoministerit George P. Schultz ja James Baker sekä Puolan Solidaarisuus-liikkeen perustaja, entinen presidentti Lech Wałęsa.

Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatšov liittyi jo nuorena poikana kommunistiseen puolueeseen. Siitä lähtien hän on ollut aina mukana politiikassa ja haluaa edelleen vaikuttaa. Kylmän sodan vuosina Gorbatšov ehti kuudessa vuodessa saada aikaan suuria käänteitä. Nyt tahti on rauhallisempi, mutta ote yhtä päättäväinen.

Meeting Gorbachev. Ohjaus: Werner Herzog ja André Singer. Tuotanto: History Films / Werner Herzog Film Production, Saksa, 2018.