Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

Neljä oopperalaulajaa ja pianisti Lohjan kirkossa kesäkuussa 2020.
Pianisti Hans-Otto Ehrström ja konsertin laulajat tenori Jyrki Anttila, sopraano Miina-Liisa Värelä, basso Timo Riihonen ja baritoni Jaakko Kortekangas. Neljä oopperalaulajaa ja pianisti Lohjan kirkossa kesäkuussa 2020. Kuva: Joonas Hyytiäinen Jyrki Anttila,Hans-Otto Ehrström

Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

Kesäkuun lopun kuumana lauantai-iltapäivänä Lohjan Pyhän Laurin kirkko tarjosi ihanan viileän tyyssijan helteestä kärsivälle sielulle. Jo viiden vuosisadan ajan keskiaikainen kivikirkko on ollut paikkakunnan hengellisen elämän keskus. Kirkko sijaitsee keskellä suurta kaunista hautausmaata, Jumalan puistoa.

Kuulin Pyhän Laurin kirkossa neljän laulajan ja yhden pianistin Wagner-konsertin. Esiintyjät olivat sopraano Miina-Liisa Värelä, tenori Jyrki Anttila, baritoni Jaakko Kortekangas, basso Timo Riihonen ja flyygelin ääressä maestro Hans-Otto Ehrström.

Lohjan Pyhän Laurin kirkko kesäkuussa 2020.
Keskiaikaisen kivikirkon muurit tarjosivat viileän suojan helteen keskellä. Lohjan Pyhän Laurin kirkko kesäkuussa 2020. Kuva: Anja Lankinen Pyhän Laurin kirkko (Lohja)
Seinämaalauksia Lohjan Pyhän Laurin kirkossa.
Lohjan Pyhän Laurin keskiaikainen kivikirkko on kuuluisa musiikkiaiheisista seinämaalauksistaan. Seinämaalauksia Lohjan Pyhän Laurin kirkossa. Kuva: Anja Lankinen Pyhän Laurin kirkko (Lohja)

Maailmanluokan ääniä ja rakkauden ilotulitusta

Richard Wagnerin Nibelungin sormus –tetralogiasta eli Ringistä kuulimme toisen oopperan, Valkyyrian ensimmäisen näytöksen kokonaan. Miina-Liisa Värelä oli aivan upeasti laulava Sieglinde. Häntä kuullaan samassa roolissa myös tammikuun lopulla 2021, kun Suomen Kansallisoopperan uuden Ringin Valkyyria saa ensi-iltansa.

Oopperalaulaja Miina-Liisa Värelä Lohjan kirkossa kesäkuussa 2020.
Sopraano Miina-Liisa Värelää kuullaan Suomen Kansallisoopperan Valkyyriassa tammikuun lopulla 2021. Oopperalaulaja Miina-Liisa Värelä Lohjan kirkossa kesäkuussa 2020. Kuva: Miina-Liisa Värelä oopperalaulajat,miina-liisa värelä

Jyrki Anttila oli Siegmund, josta roolista muistan hänet Kansallisoopperan edellisestä, Götz Friedrichin 1990-luvulla ohjaamasta Ringistä. Voi, miten upeasti Anttilan ääni kalskahti, kun ilmoille kiiri Ein Schwert verhiess mir der Vater, ich fänd es in höchster Not, joka on suomeksi "Isäni lupasi minulle miekan ja löytäisin sen suurimman hädän hetkellä". Tässä aariassa tenorit voivat ”luukuttaa” sydämensä halusta ja niin tapahtui nytkin. Wagneriaanilta tirahti kyynel silmään liikutuksesta ja onnesta. Kiitos Jyrki!

Ja jos tässä aariassa oli uhoa, niin Winterstürme wichen dem Wonnemond eli "Talvimyrskyt kaikkosivat toukokuun tieltä oli täynnä onnea ja rakkautta". Kyllä se on ihana aaria! Näitä molempia aarioita Wagner-tenorit mielellään laulavat ”irtoaarioina” konserteissaan.

Timo Riihonen oli Hunding ja siinä on kyllä maailmanluokan basso. Kuulin häntä viimeksi kaksi vuotta sitten jäähyväiskonsertissaan Kielissä.

Basso Timo Riihonen, sopraano Miina-Liisa Värelä ja tenori Jyrki Anttila Lohjan kirkossa 2020.
Hunding, Sieglinde ja Siegmund eli basso Timo Riihonen, sopraano Miina-Liisa Värelä ja tenori Jyrki Anttila. Basso Timo Riihonen, sopraano Miina-Liisa Värelä ja tenori Jyrki Anttila Lohjan kirkossa 2020. Kuva: Anja Lankinen Jyrki Anttila,miina-liisa värelä

Valkyyrian ensimmäinen näytös on rakkaustarina. Siegmund ja Sieglinde tuntevat vetoa toisiinsa heti alusta alkaen. Tunne on tuttuutta, jota sukulaisuus tuo tullessaan. Hunding saa unijuomansa, ja siitä alkaa varsinainen rakkauden ja rakastumisen ilotulitus. Ja vaikka lopulta käy selville, että Siegmund ja Sieglinde ovat sukulaisia, sisar ja veli, ei se tunteita viilennä, päinvastoin.

Sai keskittyä vain musiikkiin

Koko Valkyyrian ensimmäinen näytös oli niin täynnä tunnetta ja musiikkia, etten todellakaan kaivannut lavasteita. Nyt sai keskittyä vain musiikkiin, eikä tarvinnut ajatella, että mitähän se ohjaaja on tuolla ja tuollakin tarkoittanut. No juu, pakko tunnustaa, että pidän usein concertante-esityksistä.

Väliajan jälkeen kuulimme osia Wagnerin Tannhäuserin kolmannesta näytöksestä. Miina-Liisa Värelä lauloi sekä Elisabethin että Venuksen osat. Näin tehdään usein maailmalla, ja se on mahdollista, koska Elisabeth ja Venus ovat eri aikaan lavalla.

Elisabeth laulaa kolmannen näytöksen alkupuolella kuuluisan aariansa, joka tunnetaan Elisabethin rukouksena. Hän on pettynyt ja epätoivoinen, sillä Tannhäuser ei ole palannut Rooman matkaltaan. Elisabeth ei jaksa enää elää. Miina-Liisa lauloi niin kauniisti ja koskettavasti tämän rukouksen, että jälleen nousi kuulijalla vedet silmiin.

Jaakko Kortekangas oli Wolfram, joka rakastaa Elisabethiä, muttei saa vastarakkautta, koska Elisabeth rakastaa huikentelevaisuuteen ja lihanhimoihin taipuvaista Tannhäuseria. – Joka oli varmasti paljon mielenkiintoisempi tyyppi kuin äärimmäisen kunnollinen Wolfram. Kortekangas lauloi tunnetun Wolframin laulun Iltatähdelle. Kiitos Jaakko!

Jyrki Anttila oli Tannhäuser. Hän lauloi pitkän Rooman kertomuksen, jossa kertoo epäonnisesta matkasta Roomaan pyytämään paavilta anteeksi lihallisia syntejään. Paavi ei tunne armoa. Tannhäuserin synnit ovat niin valtavat, että niitä on mahdoton antaa anteeksi, yhtä mahdotonta kuin se, että paavin sauva alkaisi viheriöidä. Kiitos Jyrki tulkinnasta! Kosketti.

Kertaakaan ei ajatellut, että orkesteri puuttui

Hans-Otto Ehrström oli sekä orkesteri että kapellimestari. En ajatellut kertaakaan, että orkesteri puuttui. Se tuntui tällä kertaa aivan sivuseikalta.

Pianisti Hans-Otto Ehrström ja sopraano Anna Danik Lohjan kirkossa kesäkuussa 2020.
Pianisti Hans-Otto Ehrström ja "muusa" mezzosopraano Anna Danik, joka toimi konsertissa lehdenkääntäjänä. Pianisti Hans-Otto Ehrström ja sopraano Anna Danik Lohjan kirkossa kesäkuussa 2020. Kuva: Anja Lankinen Hans-Otto Ehrström,Anna Danik

Laulajat ja pianisti olivat fantastisia ja heistä paistoi laulamisen ja musisoimisen ilo. Heilläkin oli ollut ikävä yleisöä. Pyhän Laurin kirkko oli todella hyvä laulukirkko. Meitä kuulijoita oli saapunut paikalle mukavasti ja noudatimme turvavälejä kuuliaisesti.

Kun konsertti alkoi, huomasin kuinka paljon olin kaivannut elävää musiikkia. Ja että tämä ensimmäinen konsertti oli juuri Wagneria, oli aivan täydellistä!

Koska konsertissa ei ollut ohjelmalehdykkää, Jyrki Anttila kertoi kuulijoille Valkyyrian ja Jaakko Kortekangas Tannhäuserin tapahtumat.

Neljä oopperalaulajaa ja pianisti Lohjan kirkossa kesäkuussa 2020.
"Konsertin taiteilijoista paistoi musisoimisen ilo. Heilläkin oli ollut ikävä yleisöä." Neljä oopperalaulajaa ja pianisti Lohjan kirkossa kesäkuussa 2020. Kuva: Anja Lankinen Jaakko Kortekangas

Lopuksi lämmin suositus: samat taiteilijat esittävät saman Wagner-ohjelman Olavinlinnassa 9. elokuuta 2020 klo 19.

Terveisin
Anja

Missä päin maailmaa tai koto-Suomea matkustit? Mitä innostavaa näit tai kuulit? Jaa elämyksesi muiden klassisen fanien kanssa ja kirjoita meille juttu matkaltasi. Lähetä meille yhteystietosi eli sähköpostisoitteesi tai puhelinnumerosi palautelomakkeen kautta, niin otamme yhteyttä.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.