Hyppää pääsisältöön

Heinäkuu vie festareille sekä Afrikkaan, vakoilu jatkuu Le bureaussa - Viikolla 27 myös Lapinlahden Linnut lehahtavat Areenaan

Ultra Bra lavalla Ruisrockissa heinäkuussa 2017.
Festariheinäkuu vie mm. Ruisrockiin 2017 Ultra Bran keikalle. Ultra Bra lavalla Ruisrockissa heinäkuussa 2017. Kuva: Annika Miettinen Ultra Bra,Ruisrock,Teemalauantai,yle live

Tällä viikolla käynnistyy peräti kolme isoa kokonaisuutta Ylen kanavilla: Festariheinäkuu, Afrikkalainen heinäkuu sekä Dingo-paketti. Lisäksi Le bureau - Vakoojaverkosto täydentyy 5. kauden jaksoilla ja Lapinlahden linnut liihottavat Areenaan.

Festivaalikesän kuivuttua kasaan Ylen Festariheinäkuu rientää apuun: Yle Teema ja Yle TV2 esittävät festivaalikeikkoja vuosien varrelta koko heinäkuun ajan perjantaista sunnuntaihin. Perjantai- ja lauantai-illat omistetaan rockille, popille sekä jazzille, ja sunnuntaipäivät sekä kuun ensimmäinen keskiviikko pyhitetään klassiselle musiikille. Luvassa on upeita keikkoja kotimaisilta ja kansainvälisiltä artisteilta niin Suomen kesäfestareilta kuin ulkomailta. Festariheinäkuu käynnistyy 1.7. Karita Mattilan konsertilla.. Toisenlaista tunnelmaa tarjoaa mykistävän suuri ja moniääninen Afrikka: Yle Radio 1:n Afrikkalainen heinäkuu vie radiomatkalle mantereelle, joka on suurelle osalle suomalaisista vieras. Afrikkalaisen heinäkuun sisältöjä kuullaan eri aikoina koko heinäkuun ajan, yhteensä yli 200 ohjelman verran! Myös Dingon musiikki, tarina ja 80-luvun ajankuva kuuluu ja näkyy Ylen kanavilla koko heinäkuun. Radio Suomen suositut musiikkidraamat saavat heinäkuussa jatkoa, kun uusi 20-osainen Kaikki huutaa Dingo! Tarina bändistä joka sekoitti Suomen alkaa ensi viikolla (Areenassa jo 2.7.). Tällä viikolla virittäydytään tunnelmaan mm. Radio Suomen suuressa Dingo-illassa. Lue lisää Dingo-kokonaisuudesta.

Suosittu ja koukuttava Le bureau - Vakoojaverkosto jatkuu: Areenassa julkaistaan keskiviikkona sarjan viides kausi. Myös Komisario Montalbano palaa ohjelmistoon. Elävä arkisto ilahduttaa julkaisemalla Lapinlahden Lintujen kaikki Ylelle vuosina 1988 - 1992 tekemät viihdesarjat Areenassa.

Uusia jaksoja saa myös Yle Puheen Tuija Pehkosen keskusteluohjelma, jossa kuullaan tunnettuja vieraita - yhtä lailla nuoria huippulupauksia kuin alansa ihailtuja konkareita. Ohjelmassa kurkistetaan pintaa syvemmälle, annetaan aikaa ja kuunnellaan vierasta. Huumorihommiakin on luvassa Yle Puheella: Ville Kormilainen paneutuu ohjelmasarjansa kolmannella kaudella stand up -komiikkaan ja sen tekijöihin. Kymmenessä uudessa jaksossa vieraina on monipuolinen kattaus koomikoita, joiden kautta piirtyy suomalaisen stand upin monipuolinen kirjo. Audiopuolella haltuun kannattaa ottaa myös kahdeksanosainen antologiamuotoinen radiosarja Tommi Liimatan suuri serkkuteoria.

Sunnuntaina syvennymme 1600-luvun noitavainoihin: Ahvenanmaan vainoista kertova kolmiosainen sarja Tulen morsian alkaa. Sarja on nähty aiemmin samannimisenä elokuvaversiona. Kotimaisen kesän elokuvina näemme Hymyilevän miehen sekä Kesäkaverit.

MAANANTAI 29.6.

Line ja huomisen ruoka

Yle Areenassa kaikki jaksot nyt
(Line fixar maten, Norja 2019). Ruokailutottmuksemme vaikuttavat merkittävästi ilmastoon ja sen muutokseen. Nyt on korkea aika pyrkiä kohti ilmastotietoista ruokavaliota. Line Elvsåshagen johdattaa meidät miettimään asioita tarkemmin ilmaston, ympäristön ja eläinten parhaaksi. Sarjassa Line keskustelee mm. tutkijoiden ja ruuan tuottajien kanssa, ja yhdessä he pyrkivät keksimään vaihtoehtoisia tapoja huolehtia ravitsemuksesta. Ensimmäisessä jaksossa: Pitäisikö lihan syömisestä tulla huono omatunto? Line seuraa naudan matkaa maatilalta hampurilaispihviksi. Norjalainen sarja ilmastotietoisesta ruokavaliosta. 5 jaksoa. Yle Areena 1 vuosi

Graafinen Line Elvsåshagenista kasa ruokaa sylissään.
Graafinen Line Elvsåshagenista kasa ruokaa sylissään. Kuva: Yle Kuvapalvelu Line Elvsåshagen,Line ja huomisen ruoka

Vallattomia suhteita - uusi sarja

Yle Puhe maanantaisin ja tiistaisin klo 10.00 ja Yle Areena
Yle Puheen 10-osainen kesäsarja antaa kyytiä totutuille käsityksille seksistä ja rakkaudesta. Rakkauden eteen pitää tehdä vähemmän työtä ja myös varattu voi harrastaa seksiä kenen kanssa haluaa. Parisuhteissa pitää panna laatu keston edelle ja lopettaa mustasukkaisuuden vaarallinen romantisointi. Keskusteluohjelman vieraat ovat kukin tahoillaan kyseenalaistaneet perinteiset suhdetotuudet. Sarjan on toimittanut itse avoimessa suhteessa elävä Riikka Suominen. Hänen vieraanaan seksistä ja rakkaudesta keskustelevat muun muassa rakkausvalmentaja Keiju Vihreäsalo, kouluttaja Emmi Nuorgam, tutkija Salla Nazarenko ja poliitikko Mia Haglund.

Tommi Liimatan suuri serkkuteoria - uusi sarja

Yle Puhe maanantaisin ja tiistaisin klo 11 ja Yle Areena
Tervetuloa radiomatkalle Tommi Liimatan suureen serkkuteoriaan. Kahdeksanosainen antologiamuotoinen radiosarja tutkailee maailmaa korvat edellä tunnin kerrallaan. Mukana on paljon asiaa, ripaus fiktiota sekä sopivasti kerronnallista hehkutusjäännöstä.

Koiria ja ihmisiä - uusi sarja

Yle Puhe klo 12.15 ja Yle Areena
Koiria ja ihmisiä on kahdeksanosainen radio-ohjelmasarja, joka käy läpi koiran ja ihmisen yhteistä historiaa. Toimittaja Panu Hietaneva osti kolmisen vuotta sitten mustan tiibetinspanielin, joka sai nimekseen Hertta. Kun koiran silmäripset alkoivat kasvaa sisäänpäin ja eläinlääkärikulut kasvoivat tuhansiin euroihin, Hietaneva alkoi pohtia koiran ja ihmisen suhdetta. Ovatko lemmikkieläimeen käytetyt eurot vain yltäkylläisyyden keskellä elävän länsimaalaisen turhamaisuutta vai onko koiran ja ihmisen liitolle olemassa syvällinen syy?

Kuvassa toimittaja Panu Hietaneva ja hänen koiransa.
Kuvassa toimittaja Panu Hietaneva ja hänen koiransa. Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Yle Puhe,Panu Hietaneva

KESKIVIIKKO 1.7.

Afrikan tähden maailma

Yle Radio 1 klo 17.10 ja Yle Areena - Afrikkalainen heinäkuu
Mykistävän suuri ja moniääninen Afrikka on Yle Radio 1:n tämänvuotisen heinäkuun teema. Heinäkuu tarjoaa radiomatkan mantereelle, joka on suurelle osalle suomalaisista vieras. Afrikan tähti -lautapeli on ollut vuosikymmeniä suomalaisten hittipeli. Afrikan tähden maailma -sarjassa selvitetään, mitä timanttien, dollareiden, rosvojen, eläimien, liikenneolojen ja saarien sekä ihmeellisten paikannimien taakse nykypäivänä kätkeytyy.

Tunnuskuva Yle Radio 1:n sarjasta Afrikan tähden maailma.
Tunnuskuva Yle Radio 1:n sarjasta Afrikan tähden maailma. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Afrikkalainen heinäkuu

Eräelämää - uusi sarja

Yle Fem klo 17.25 ja kokonaisuudessaan Yle Areenassa
(Jaktliv, Ruotsi, 1. tuotantokausi) Metsästäjät Evelina Åslund Bäck ja Peter Ekeström suuntaavat Ruotsin metsiin metsästämään. Heille metsästys tarjoaa luontokokemuksen, yhteisöllisyyttä leirinuotiolla, herkkuja paistinpannulla ja yhteistyötä metsästyskoirien kanssa. Mutta he tuntevat myös vastuuta ja kunnioitusta riistaa kohtaan. Kahdeksassa jaksossa tapaat useita metsästäjiä ja näet erilaisia metsästystapoja. Sarja vie sinut pohjoisesta etelään, muun muassa hirvenmetsästykselle Lappiin, hanhenmetsästykselle Skåneen ja villisian pyynnille. Avausjaksossa Evelina ja Peter tapaavat Peterin kotimaastossaan eteläisessä Itä-Götanmaan läänissä. Täällä he aikovat pyytää villisikaa ystäviensä Björn Lindevallin ja Thomas Knutssonin seurassa. 10 jaksoa. Yle Areena puoli vuotta

1.7 2020 julkaistaan myös 19-jaksoinen sarja Metsäsysjuttuja Yle Areenassa. Noin 10-minuutin jaksot sisältävät osia sarjasta Eräelämää.

Le bureau – Vakoojaverkosto - uusi kausi

Yle Areena - kaikki jaksot kerralla
(Le Bureau des légendes, Ranska 2020, S5) Suomalaiskatsojiin puraissut ranskalainen agenttitarina jatkuu viidennelle kaudelleen. Tällä kaudella siirrytään ajassa eteenpäin puolisen vuotta. Marie-Jeanne kokeilee siipiään kenttätyössä Egyptissä ja salaista palvelua johtaa nyt JJA. Hänen piti kitkeä yksikössä rehottavat rikkaruohot ja varmistaa, ettei kukaan tavoittele enemmän omaa etuaan kuin isänmaan etua. Ihminen on kuitenkin vain ihminen – vahvinkin voi eksyä kaidalta tieltä. Ja silloin kun ammattina on olla agentti, kaikella on merkitystä globaalissa mittakaavassa. Viime kaudella Moukka lähti pelastusretkelle, jossa hän onnistui vain osittain. Mies itse katosi maan alle, kunnes nyt häntä koskeva uutinen rävähtää otsikoihin ja koko salainen palvelu ja jokainen yksittäinen agentti tuntee sen nahoissaan. Kuka vuosi tiedon medialle ja onko uutisen sisällössä ylipäätään perää? Jos se on totta, kuka on teon takana ja mihin sillä pyrittiin? Luvassa lienee kaikkien aikojen loppuhuipennus.

Le bureau 5. kauden markkinointikuva, kollaasi kauden päähenkilöistä.
Le bureau 5. kauden markkinointikuva, kollaasi kauden päähenkilöistä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Le Bureau,Le Bureau, vakoojaverkosto

Hymyilevä mies

Yle TV2 klo 21.00 - Kotimaisen elokuvan kesä
(Suomi 2016) Olli Mäki otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta, ja hävisi. Siitä tuli hänen elämänsä onnellisin päivä. Juho Kuosmasen Cannesissa palkittu elokuva perustuu tositapahtumiin. Mv. Uusinta. (7) Yle Areena 30 päivää

Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus.
Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo Yle TV1,Hymyilevä mies,Kotikatsomo: Hymyilevä mies

Karita Mattila Olavinlinnassa

Yle Teema klo 21.00 - Festariheinäkuu
Maailmankuulun sopraanon Karita Mattilan ja kapellimestari Ville Matvejeffin (piano) yhteiskonsertti. Raikkaassa ohjelmassa kuullaan ooppera-aarioita, kuten Rusalkan laulu kuulle, liedejä, Sibeliuksen ja Merikannon lauluja sekä musikaali- ja elokuvamusiikkia. Konsertti taltioidaan Olavinlinnassa 25.6.2020. Ensiesitys.Konsertin ohjelmisto »

Karita Mattila ja Ville Matvejeff seisovat hymyilen Olavinlinnan edustalla.
Karita Mattilan konsertti avaa Festariheinäkuun. Karita Mattila ja Ville Matvejeff seisovat hymyilen Olavinlinnan edustalla. Kuva: Petri Saarelainen Karita Mattila,Ville Matvejeff,Olavinlinna,Savonlinnan oopperajuhlat,festariheinäkuu

Dokumenttiprojekti: Ystäväni Gorbatshov

Yle TV1 klo 22.00 ja Yle Areena 29.6.
(Meeting Gorbachev, Saksa 2018) Mihail Gorbatshov oli Neuvostoliiton viimeinen johtaja, joka keskellä kylmää sotaa teki työtä rauhan, perestroikan ja glasnostin puolesta. Ohjaajalegenda Werner Hertzog tapaa ihailemansa jo ikääntyneen Mihail Gorbatshovin, miehen, jonka aikana kylmä sota päättyi, Neuvostoliitto ja itäblokki hajosivat ja Saksat yhdistyvät. Yle Areena 31.10.2021 saakka

TORSTAI 2.7.

Toivotut: Lapinlahden Linnut

Yle Areena
Heinäkuun Toivotut lehauttaa katseltavaksi Lapinlahden Lintujen kaikki Ylelle tekemät viihdesarjat: Seitsemän kuolemansyntiä, Maailman kahdeksan ihmettä ja Kuudesti laukeava. Sarjat on tehty vuosina 1988 - 1992. Kesällä on mukava katsoa vaikkapa Johanssoni poja mietteitä ruovikossa, Kotisuomi tutuksi, Alaston olo ja SexShop -sketsejä. Unohtamatta Madrigaalia, Hurjia ja monta muuta. Katsomisen lomassa voi huokaista, että Kyllä miesvartalo on sentään kaunis. Musiikkiesitysten kesäinen TOP-5 voisi olla Älä pure mun ananasta, Paarmatango, Vihtaasi on kustu, Olaa ja Lailaa sekä Vanha kivennapalainen vitutuslaulu. Ja onhan se niin, että Ennen oli ennen ja nyt on nyt, on tukka päästä lähtenyt - sedät jaksaa heilua, heilua, heilua! Lapinlahden Lintujen viihdesarjat ovat Areenassa vuoden julkaisupäivästään.

Lapinlahden Linnut
Maailman kahdeksan ihmettä. Lapinlahden Linnut Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Lapinlahden Linnut

Tuija Pehkonen - uusia jaksoja

Yle Puhe torstaisin ja perjantaisin klo 10.00 ja Yle Areena
Tuija Pehkosen keskusteluohjelmassa kuullaan tunnettuja vieraita - yhtä lailla nuoria huippulupauksia kuin alansa ihailtuja konkareita. Ohjelmassa kurkistetaan pintaa syvemmälle, annetaan aikaa ja kuunnellaan vierasta. Tuija Pehkosen tämän kesän vieraat ovat Alma, Roni Bäck, Iina Kuustonen, Jukka Hildén, Mikko Ilonen, Sami Sykkö, Laura Lepistö, Anna-Leena Härkönen, Sara Sieppi ja Samuli Edelmann.

Huumorihommia - uusia jaksoja

Yle Puhe torstaisin ja perjantaisin klo 11.00 ja Yle Areena
Ohjelmasarjan kolmannella kaudella Ville Kormilainen paneutuu stand up -komiikkaan ja sen tekijöihin. Kymmenessä uudessa jaksossa vieraina on monipuolinen kattaus koomikoita, joiden kautta piirtyy suomalaisen stand upin monipuolinen kirjo. Mikä hyvässä jutussa naurattaa? Ja millaista on olla yksin lavalla? Ohjelmasarjan toimittaja Ville Kormilainen tunnetaan itsekin myös stand up -lavoilta. Kolmannen kauden vieraina ovat Andre Wickström, Ilari Johansson, Jaakko Saariluoma, Anitta Ahonen, Niko Kivelä, Mika Eirtovaara, Kaisa Pylkkänen, Fathi Ahmed, Tomi Haustola ja Petri Hankonen.

Kuvassa Yle Puheen Huumorihommia -ohjelmasarjan toimittaja Ville Kormilainen.
Kuvassa Yle Puheen Huumorihommia -ohjelmasarjan toimittaja Ville Kormilainen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Yle Puhe

Sydämessä Benin

Yle Radio 1 klo 11.00 ja Yle Areena - Afrikkalainen heinäkuu
Alkuvuonna 2020 toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin. Zemidjanin eli zemin, paikallisen taxi-mopon kyydittämänä hän, yovo, siis valkoinen vieras, tallensi sydämeensä pienen länsiafrikkalaisen maan kylänraittien yksityiskohdat, seremonian sykkeen ja suurkaupungin hektisen pauhun - ja ennen muuta tapaamansa ihmiset. Kokemuksistaan ja kohtaamisistaan hän kertoo neljän äänikirjeensä kautta, joista ensimmäinen vie Guineanlahden kainaloon, rauhaisaan Grand-Popon kalastajakylään, aivan meren tuntumaan.

Radio Suomen suuri Dingo-ilta

Yle Radio Suomi klo 18.00 ja Yle Areena - Dingo-teema
Olga Ketosen ja Susanna Vainiolan juontamassa kolmetuntisessa suorassa lähetyksessä kuunnellaan Dingon musiikkia, käydään muistoja läpi fanien ja Dingon uraan vaikuttaneiden henkilöiden kanssa. Kaikki huutaa Dingo! –musiikkidraaman näyttelijät ja tekijät kertovat sarjan tekemisestä ja Dingon saappaisiin astumisesta. Vieraaksi saapuvat mm. Dingon laulusolisti ja lauluntekijä Pertti Neumann, kitaristi Jouni ”Jonttu” Virta, basisti Pertti ”Pepe” Laaksonen ja heiltä kuullaan myös akustinen livekeikka.

Kaikki huutaa Dingo! -audiodraama sekä Dingon kappaleita avaava Kirjoitan - maailma Dingon sanojen takana -sarja julkaistaan Yle Areenassa jo 2.7.
Kaikki Dingosta »

Dingo-yhtyeen jäsenet
Dingo-yhtyeen jäsenet Kuva: Kari Riipinen, Hans Weckman / Yle Dingo,Yle Radio Suomi,Kaikki huutaa Dingo!

Jackie Malton: Rikollisen jäljillä - uusi sarja

Yle TV1 klo 21.00, kaikki jaksot Areenassa nyt
(The Real Prime Suspect, Britannia 2019) Muistatteko vielä Ylen takavuosien hittirikossarjan Epäilyksen polttopiste? Sarjan päähahmo oli rikosylikomisario Jane Tennison, jota näytteli unohtumattomasti Helen Mirren. Tennisonin hahmolla oli tosielämän esikuva, brittietsivä Jackie Malton, joka hänkin sai taistella urallaan niin rikollisia kuin naisiin kohdistuvia ennakkoluuloja vastaan. Nyt Jackie palaa tunnettuihin rikostapauksiin true crime sarjassa Jackie Malton: Rikollisen jäljillä. Malton käy läpi erityisen haastavia tapauksia niin Iso-Britannassa kuin Yhdysvalloissa tarjoten samalla katsojille mahdollisuuden nähdä rikosmysteerit etsivän silmin. Ensimmäisessä jaksossa: Musta pantteri eläköitynyt etsivä, Jackie Malton, tutkii Donald Neilsonin tekemiä rikoksia. Neilson toimi puuseppänä ennen kuin ryhtyi ammattirikolliseksi. Hän teki yli 400 ryöstöä ja surmasi kolme ihmistä. Yle Areena 31.12.2021 saakka. Lue lisää »

Tunnettu brittietsivä Jackie Malton palaa Britannian ja Yhdysvaltojen rikostapauksiin.
Tunnettu brittietsivä Jackie Malton palaa Britannian ja Yhdysvaltojen rikostapauksiin. Kuva: Digichemistry Jackie Malton,Yle TV1,Jackie Malton: Rikollisen jäljillä

Dingo ja levottomat tuhkimot

Yle Teema klo 21.05 - Dingo-teema
(1986) Dingo-yhtyeen musiikkia, esiintymisiä ja haastatteluja sekä Dingo-ilmiön pohdintaa. Toimittaja Matti Hämäläinen. Dingo-sarjaan liittyvä arkisto-ohjema. Uusinta. Yle Areena 1 vuosi

Kino Klassikko: Taksilla Tobrukiin

Yle Teema klo 22.15
(Un taxi pour Tobrouk, Ranska 1961) Toiseen maailmansotaan sijoittuva unohdettu pikku klassikko muutamasta ranskalaisesta sotilaasta, jotka pyrkivät vangitsemansa saksalaisupseerin kanssa kohti omia rintamalinjoja Saharassa missä ystäviä ja vihollisia on yhä vaikeampi erottaa toisistaan. Pääosissa Lino Ventura, Hardy Krüger ja Charles Aznavour. Ohjaus Denys de la Patelliere. (12) Yle Areena 14 päivää

Raumanmeri 04: Dingo

Yle TV2 klo 22.30 - Dingo-teema
Legendaarisen Dingon uskalias paluukeikka Raumanmeren Juhannusjuhlilta 2004. Alkuperäisestä kokoonpanosta mukana ovat Neumann ja Eve. Kuinka Nipan charmi ja vanhat hitit Nahkatakkisesta tytöstä Levottomaan Tuhkimoon kolahtavat tänä päivänä? Uusinta. Yle Areena 1 vuosi

PERJANTAI 3.7.

Date Night - uusi sarja

Yle Areena - kaikki jaksot kerralla
Nettideittailu on suositumpaa kuin koskaan ennen. Oli kyseessä sitten Tinder, Bumble, RSVP tai Date Night-sovellus, unelmiesi mies tai nainen saattaa olla vain parin klikkauksen päässä. Ja mikäs sen mukavampaa kuin arvostella mahdollisia treffiehdokkaita sohvalla makoillen kavereiden kanssa?

Osumat ovat tarkan arvostelun kohteena, kun sormet pyyhkäisevät vasemmalle "ei" ja oikealle "kyllä". Australialainen deittiohjelma, jossa sinkut etsivät seuralaisia omalta kotisohvaltaan deittiappin avulla. Apuna deittiseuran valitsemisessa ovat oma perhe ja kaverit. Mukana ovat mm. 28-vuotias nirso Faryn, 47-vuotias viiniä rakastava Lyndal parhaan kaverinsa Amandan kanssa, scifi-nörtti Jason sekä 30-vuotias Ben, joka olisi valmis jo asettumaan aloilleen, Burlesque-kuningatar Nikki apunaan paras kaveri Bella.

Sydämenmuotoinen valokyltti, jonka sisällä lukee Date Night.
Sydämenmuotoinen valokyltti, jonka sisällä lukee Date Night. Kuva: Yle Kuvapalvelu Date Night

Ruisrock

Yle Teema klo 21.00 - Festariheinäkuu
Festariheinäkuussa Ultra Bran odotettu paluukonsertti Ruisrockista heinäkuulta 2017. Lavalla kuullaan mm. kappaleet Heikko Valo, Vesireittejä, Minä suojelen sinua kaikelta ja Sinä lähdit pois. Ruisrockin Rantalavalta nähdään keikat haastatteluiden kera Almalta (2019), Gaselleilta (2018), Haloo Helsingiltä (2014) sekä 50-vuotispäiviään juhlineelta Michael Monroelta (2012). Lue lisää Festariheinäkuusta »

Kesäkaverit

Yle TV2 klo 20.55 - Kotimaisen elokuvan kesä
(Suomi 2014) Rusketu, päätä mitä teet syksyllä, älä rakastu. Elokuva ystävyydestä ja "ehkä parhaasta kesästä ikinä". Käsikirjoitus: Juuli Niemi. Ohjaus: Inari Niemi. Pääosissa: Anna Paavilainen, Iina Kuustonen, Minka Kuustonen ja Lauri Tilkanen. Uusinta. (12) Yle Areena 30 päivää

Kesäkaverit
Kesäkaverit Kesäkaverit

LAUANTAI 4.7.

Tuntematon Afrikka

Yle Radio 1 klo 11.00 ja Yle Areena - Afrikkalainen heinäkuu
Neliosaissa sarjassa perehdytään neljään vähemmän tunnettuun Afrikan maahan - Päiväntasaajan Guineaan, Eswatiniin, Botswanaan ja Eritreaan. Näkökulmina mm. sananvapaus, diktatuuri, ihmisoikeudet, ympäristö ja uskonto.

Omilla teillä - uusi sarja

Yle Radio 1 klo 15.00 ja Yle Areena
11-osainen draamakomedia Omilla teillä on ajoittain absurdi kertomus Marjaanan ja Kain yrityksestä viettää loma yhdessä. Tarkoitus on matkustaa Kain vanhempien mökille Keski-Suomeen ja mahdollisesti kavereiden kanssa elokuvafestivaaleille. Yhteinen matka pysähtyy kuin seinään ja sen jälkeen lähdetään omille teille – kirjaimellisesti. Kummallakin on oma odysseiansa. Liikutaan maalla, merellä ja ilmassa. Käydään keskellä Suomea, Savossa ja kaukana pohjoisessa. Voidaan koukata Ruotsin kautta, mutta takaisin tullaan, jos se on vaan mitenkään mahdollista. Löytääkö sitä itsensä, löytääkö toisen vai jonkun ihan toisen? Tämä on matka oman navan ympäri kahdeksassa päivässä. Käsikirjoitus: Juho Gröndahl ja Eira Virekoski. Ohjaus: Janne Virtanen .Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen. Musiikki: Petri Koskimäki. Tuottaja: Maria Kuisma. Päähenkilöt: Marjaana: Marika Heiskanen, Kai: Tuukka Huttunen

Ylen Futiskesä: Uefan Euro-finaali 2013

Yle TV2 klo 16.10 ja Yle Areena
Jalkapallon naisten vuoden 2013 Ruotsin EM-kisojen loppuottelu Saksa – Norja. Selostus suomeksi Antti Ennekari, på svenska Antti Koivukangas.

Ruisrock - 50 kesää meren rannalla - uusi sarja

Yle TV2 klo 18.10
Runollinen dokumentti Ruisrockista ja sen vuosikymmenistä. Ohjelmassa on mukana festivaalimuistoja Ruisrockissa esiintyneiltä artisteilta. Oman tarinansa kertovat Terhi Kokkonen, Ellinoora, Ismo Alanko, Samuli Putro sekä Olavi Uusivirta. Ohjaaja: Joonas Josefsson, toimittajat: Veli Kauppinen ja Harri Hakanen. Uusinta. Yle Areena toistaiseksi

U2-yhtye esiintymässä Ruisrockissa vuonna 1982.
U2 Ruisrockissa 1982. U2-yhtye esiintymässä Ruisrockissa vuonna 1982. Kuva: Bo Strandén Ruisrock,U2

Ruisrock ja Ankkarock

Yle TV2 klo 19.00 - Festariheinäkuu
Festariheinäkuu vie Ruisrockiin myös lauantaina J. Karjalaisen (2019), Vesalan (2016) sekä Sunrise Avenuen (2018, kuvassa) sekä brittiläisen Rag'n'Bone Manin (2018) keikoille. Historian havinaa kuullaan Ankkarockin suunnalta: näemme vuodelta 2004 keikat ja haastattelut (sen ajan tiedon mukaan) viimeisen keikkansa vetävältä Tehosekoittimelta sekä kesällä 2004 keikkataukonsa hetkeksi katkaisseelta Zen Cafélta.

L’Atalante

Yle Teema klo 21.00 - Aution saaren elokuvat
(Ranska 1934) Nuorena kuolleen ohjaajalupauksen Jean Vigon ainoa pitkä elokuva on hivelevän kaunis rakkaustarina jokilaivan nuoresta kipparista ja hänen morsiamestaan. Pääosissa Jean Dasté, Dita Parlo ja Michel Simon. (S) Yle Areena 14 päivää. Samassa yhteydessä esitetään myös Jean Vigon muu tuotanto:

Nolla käytöksessä

(Zéro de conduite, Ranska 1933) Hilpeän anarkistinen lyhytelokuva oppilaiden kapinasta ankarasti johdetussa poikien sisäoppilaitoksessa. Ohjaus: Jean Vigo. (S)

Nizzasta puheenollen

(À propos de Nice, Ranska, 1929) Jean Vigon esikoisohjaus on mustan huumorin ja anarkian sävyttämä kuvaus nautintojen karnevaalista, kaupungissa, jota kuolema tarkkailee. (S)

Taris

(Taris, roi de l'eau, Ranska, 1931) Jean Vigon lyhytelokuva tutkiskelee uinnin maailmanmestarin Jean Tarisin, veden kuninkaan, tyyliä omalla vitsikkäällä tyylillään. (S)

Kuvassa Juliette (Dita Parlo) ja Jean (Jean Dasté).
Jean Dasté ja Dita Parlo L’Atalanten pääosissa. Kuvassa Juliette (Dita Parlo) ja Jean (Jean Dasté). Kuva: Yle Kuvapalvelu L'Atalante,Jean Vigo,Yle Teema,Aution saaren elokuvat

SUNNUNTAI 5.7.

Bileet - uusi kausi

Yle Areena/Arenan - kaikki jaksot kerralla
(Festen, S2, Ruotsi) Kaksi kuukautta on kulunut Tonyn luona järjestetyistä juhlista ja totuus ampumavälikohtauksesta on pysynyt salassa. Kesä on lopullaan ja koulut alkavat taas. Kaiken on tarkoitus palata entiselleen, mutta onko se edes mahdollista?
Malmössä asuvien ystävysten lojaaliutta koetellaan. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 1 vuosi

Kaksi teini-ikäistä poikaa istuu tiiliseinää vasten, seinässa lukee sana "festen".
Kaksi teini-ikäistä poikaa istuu tiiliseinää vasten, seinässa lukee sana "festen". Kuva: Yle Kuvapalvelu Festen,bileet

Elämäni ääniraita

Yle Radio Suomi klo 11.00 ja Yle Areena
Elämäni ääniraita on ohjelma, jossa tutut suomalaiset kertovat elämästään musiikkivalintojen kautta. Oletko koskaan kuullut Sikke Sumarin puhuvan musiikista? Entä mikä laulu saa Esko Valtaojan piehtaroimaan rakkauden tunteessa? Tai mikä biisi kuvaa Hannele Laurin nuoruutta? Musiikin siivittämänä syntyy uudenlainen henkilökuva. Tänä kesänä elämäänsä musiikin avulla avaavat Hannele Lauri, Esko Valtaoja, Sikke Sumari, Atik Ismail, Anja Snellman ja Mikko Kekäläinen. Toimittajana on Tuuli Saksala.

Savonlinnan oopperajuhlat: Sallisen Kullervo

Yle Teema klo 12.00 - Festariheinäkuu
Festariheinäkuun ensimmäinen klasarikeikka on Aulis Sallisen Kullervo-ooppera vuoden 2014 Savonlinnan oopperajuhlilta. Kullervon roolissa loistaa baritoni Tommi Hakala ja kapellimestarina toimii Hannu Lintu. Oopperan ohjasi Kari Heiskanen.

Aulis Sallisen ooppera Kullervo Savonlinnan oopperajuhlilla 2014
Aulis Sallisen ooppera Kullervo Savonlinnan oopperajuhlilla 2014 Kuva: Savonlinnan oopperajuhlat aulis sallisen kullervo

Ylen Futiskesä

Yle TV2 klo 17.00 ja 19.00 ja Yle Areena

Uefan Euro-finaali 2004

JJalkapallon miesten vuoden 2004 Portugalin EM-kisojen loppuottelu Portugali – Kreikka. Selostus suomeksi Tapio Suominen, på svenska Frank Sjöman.

Uefan Euro-finaali 2008

Jalkapallon miesten vuoden 2008 Itävallan ja Sveitsin EM-kisojen loppuottelu Saksa – Espanja. Selostus suomeksi Jarmo Lehtinen, på svenska Antti Koivukangas.

Radio Variaatio: Saunani Gambiassa

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena - Afrikkalainen heinäkuu
Ohjelma kertoo tositarinan köyliöläisen Tiina Reunasen kohtalosta sen jälkeen, kun hän eräänä yönä näkee unessa krokotiilin vierellään. Krokotiili johdattaa naisen rakennuttamaan taloa Gambiaan. Tontille on kuitenkin vielä saatava sauna, sillä talvinen pasaatituuli on Gambiassa kylmä. Sauna kokoaa yhteen Tiinan läheiset ihmiset Gambiasta, työmiehistä naapureihin ja brittiläisiin liikemiehiin sekä Tiinan ystäviin Suomesta, jotka tekevät ääniesseetä tapahtumista. Syntyy tuokiokuva nyky-Afrikasta, jota kuunnellessa joutuu arvioimaan uudelleen käsityksiään todellisuudesta, afrikkalaisesta elämästä ja elämästä ylipäätään. Käsikirjoitus Tiina Reunanen. Ohjaus Janne Tapper. Äänisuunnittelu Niklas Nybom. Musiikki Jali Saho ja Ibrahim Badjie. Haastateltavat: Alihu Jobe, John Pereira, Fatou Saho, Doudou Bojang ja Franco Saho. Tuotanto Juha-Pekka Hotinen

Veli Kauppisen Kesäromanssi - uusi sarja

Yle Radio Suomi klo 20.00 ja Yle Areena
Musiikkitoimittaja-muusikko Veli Kauppinen on tehnyt musiikkiohjelmia Ylellä jo pian kaksikymmentä vuotta. Radiomafiasta alkanut ura vei YleX:n kautta nettiin sekä televisioon – ja viime vuosina takaisin radioon. Jo toista suveaan viettävässä Radio Suomen kesäsarjassa musiikinrakastaja Kauppinen intoilee musiikillisista ihastuksistaan menneiltä vuosilta tähän päivään. Nostalgiaa on mukana ripaus, painopiste on enemmän tässä ajassa. Jokaisessa jaksossa kuullaan myös kotimaisten artistien ja muusikoiden rakastamia lauluja.

Veli Kauppinen
Veli Kauppinen Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Yle Radio Suomi,Veli Kauppinen

Tulen morsian - elokuvan pohjalta tehty sarja

Yle TV1 klo 20.55, kaikki 3 jaksoa Areenassa 5.7.
(Suomi 2016) 1/3. Ahvenanmaan noitavainot vuonna 1666. Kaikkiaan 16 naista saa syytteen noituudesta ja ”liitosta paholaisen kanssa.” Nuorella Annalla (Tuulia Eloranta) on palava halu löytää tosi rakkaus. Hän päättää rakastua naimisissa olevaan Eliakseen (Lauri Tanskanen). He tapaavat salaa, mutta miehen intohimo sammuu nopeasti. Yksin jätettynä mustasukkainen Anna ilmiantaa Eliaksen vaimon Rakelin (Elin Pettersdottier) noitana. Kun uusi kihlakunnantuomari Nils Pisander (Magnus Kreper) aloittaa saaren täydellisen puhdistamisen noituudesta myös Rakel vangitaan kylän monien naisten joukossa. Tästä alkaa Annan yksinäinen taistelu tekonsa sovittamiseksi.

Koko Skandinavian kattava järjestelmällinen noitavaino 1660-luvulla oli ankaraa Ahvenanmaalla, missä suoritettiin nykyisen Suomen alueella laajimmat naisiin kohdistuvat noitavainot. Käsikirjoitus Leena Virtanen ja Saara Cantell. Ohjaus Saara Cantell. Rooleissa: Tuulia Eloranta (Anna), Magnus Krepper (Nils Psilander), Kaija Pakarinen (Valpur), Lauri Tanskanen (Elias), Elin Pettersdottier (Rakel), Antti Reini (Karl Jönsson), Claes Malmberg (Bryniel Kjellius), Pirkko Hämäläinen, Maria Sid, Johanna af Schultén. Sarja on nähty aiemmin samannimisenä elokuvaversiona. (12) 3 jaksoa. Yle Areena 30 päivää Lue lisää »

Tarina nuoren naisen intohimoisesta rakkaudesta, petoksesta ja sovituksesta Ahvenanmaan noitavainojen aikana.
Tarina nuoren naisen intohimoisesta rakkaudesta, petoksesta ja sovituksesta Ahvenanmaan noitavainojen aikana. Kuva: Yle TV1,Tulen morsian,Kotikatsomo: Tulen morsian

Mestari

Yle TV2 klo 21.00
(Il Campione, Italia 2019) AC Roman lahjakas mutta kuriton jalkapallotähti Christian Ferro viettää nuoresta iästään huolimatta jo miljonäärin luksuselämää myötäilijöineen. Mutta koulutodistus puuttuu, ja kun seura järjestää hänelle yksityisopettajan, alkavat kipinät sinkoilla oikukkaan diivan ja säntillisen proffan välillä. Ohjaus: Leonardo D'Agostini. (12) Yle Areena 90 päivää

Komisario Montalbano - uusia jaksoja

Yle TV1 klo 21.40, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(Il Commissario Montalbano, S13-14) Italialaiskomisario Salvo Montalbano liittyy seuraamme pitkän tauon jälkeen. Tuotteliaan kirjailijan, Andrea Camillerin luoman fiktiivisen hahmon kiintoisat rikostarinat vievät aurinkoiseen Sisiliaan, kuvitteellisen Vigatan merenrantakaupunkiin, jossa Montalbano värikkäine alaisineen saa ratkottavakseen neljä uutta rikostapausta. Kaiken karun vastapainoksi komisario nauttii suuresti esteettisestä kauneudesta, ja varsinkin hyvä ruoka auttaa häntä unohtamaan pahan maailman – ainakin hetken kerrallaan. Yle Areena 90 päivää Lue lisää »

Terävä ja omapäinen komisario Salvo Montalbano palaa ruutuun sarjan 13. ja 14. kauden jaksoissa.
Terävä ja omapäinen komisario Salvo Montalbano palaa ruutuun sarjan 13. ja 14. kauden jaksoissa. Yle TV1,Luca Zingaretti,komisario montalbano

Iris

Yle Fem klo 21.15
(Suomi 2011) 8-vuotias varhaiskypsä Iris asuu taiteilijaäitinsä kanssa Tukholmassa. Vuosi on 1890 ja Iris viihtyy Esteri-äidin taiteilijaystävien seurassa. Tiedossa on seikkailu: matka Pariisiin äidin näyttelyn avajaisiin! Ennen lähtöä Irikselle selviää, ettei hän pääse mukaan matkalle. Lapsenvahti on sairastunut ja Iris lähetetään postiveneellä Ahvenanmaalle - tytölle täysin tuntemattomaan paikkaan. Postivenettä kuljettaa Iriksen eno Elias. Iris on hämillään - enosta ei ole kukaan hänelle maininnut. Enokaan ei ole tiennyt Iriksen olemassaolosta. Ahvenanmaalla Irikselle paljastuu uutta tietoa hänen suvustaan. Äidin salaisuudet ja suoranaiset valheet valkenevat tyttärelle. Kostaakseen Iris keksii, että äiti on kuollut. Vähävaraiset Elias ja hänen Jolanta-vaimonsa kamppailevat jotta lellitty kaupunkilaistyttö pysyisi tyytyväisenä. Iriksen ainut ystävä on Siri-porsas, jonka hän pukee pitsiin ja tiaraan. Iris on koko perheen elokuva, joka kertoo lapsen ja vanhemman välisestä herkästä suhteesta sekä lapsen vihasta, kun vanhempi pettää. Elokuva on ohjaaja Ulrika Bengtsin ensimmäinen pitkä elokuva ja ensimmäinen suomenruotsalainen pitkä lasten elokuva kautta aikojen. Uusinta. (7) Yle Areena 30 päivää

Elokuvan jälkeen nähdään ohjaaja Ulrika Bengtsin haastattelu: "Vaikeinta on kuvata sitä mikä tapahtuu juuri nyt, tapahtumia jotka ovat liikkeessä. Mutta juuri niin meidän pitäisi tehdä, käsitellä omaa aikaamme."

Iris och Elias i filmen Iris
Iris och Elias i filmen Iris Kuva: Stefan Bremer Tobias Zilliacus,Yle Fem,elokuvat

Muokattu 30.6.: Lisätty Festariheinäkuun traileri.
2.7. Lisätty tieto Dingo-kuunnelman Areena-julkaisusta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua