Hyppää pääsisältöön

Teinitytön viimeinen mahdollisuus – Manon on rankka ja realistinen sarja koulukotielämästä

Manon (Alba Gaia Bellugi)
Manon 20-vuotiaana Manon (Alba Gaia Bellugi) Kuva: Film and Picture Sas/Yle / Film and Picture Sas Yle Teema,teeman sarjat

Ranskalaisessa draamasarjassa seurataan nuoren tytön kasvutarinaa 15-vuotiaasta parikymppiseksi.

Joillekin kasvaminen tekee hirveän kipeää. Silloin tarvitaan pieni ihme, että ihminen ylipäätään selviää hengissä omasta nuoruudestaan.

Raastava mutta toiveikas ranskalainen minisarja kertoo nuoren Manonin (Alba Gaïa Bellugi) kasvutarinan 15-vuotiaasta ongelmateinistä parikymppiseksi naiseksi.

Liekö ongelmien taustalla liian tiivis äitisuhde vai jotain muuta, mutta 15-vuotiaana Manon kokeilee rajojaan kaikin tavoin. Hän lintsaa koulusta, polttaa pilveä ja on ahdistunut aggressioon asti. Manon on täysin tuuliajolla, ja kun tilanne kotona kärjistyy jälleen kerran, hän purkaa vihansa äitiin.

Manon määrätään kuudeksi kuukaudeksi nuorten tyttöjen kasvatuslaitokseen; se on rangaistus mutta samalla vielä yksi mahdollisuus ennen oikeaa vankilaa.

Manon on koko maailmaa vastaan, ja elämä muiden ongelmanuorten kanssa tuntuu mahdottomalta. Laitoksen henkilökunta yrittää murtaa nuorten suojamuuria ja auttaa heitä löytämään itsestään omat vahvuutensa, mutta monen kohdalla tehtävä on mahdoton

Manon (Alba Gaia Bellugi)
Manon 15-vuotiaana Manon (Alba Gaia Bellugi) Kuva: Angela Rossi / Film and Picture Sas Yle Teema

Uskaltaako Manon ottaa riskin ja avautua elämälle? Millainen tulevaisuus häntä odottaa, ja millaisia valintoja hänen tulee tehdä selviytyäkseen hengissä läpi nuoruusvuosistaan? Sarja on vahva kuvaus 2010-luvun ranskalaisnuoren ahdistuksesta, mutta kokemus on yleismaailmallinen.

Sarjan on ohjannut ja puoliksi käsikirjoittanut Jean-Xavier Lestrade, joka tunnetaan myös dokumentaristina ja joka on ilmoittautunut mm. Ken Loachin ja Dardenne-veljesten realistisen draaman ihailijaksi. Sarja koostuu kahdesta kolmeosaisesta minisarjasta, alkuperäisiltä nimiltään Trois fois Manon ja Manon 20 ans. Sarjat on tehty vuosina 2013 ja 2017, eli pääosaa esittävä Alba Gaïa Bellugi on oikeasti ikääntynyt roolihahmonsa mukana.

  • Manon (3 x Manon, Manon 20 ans), Ranska 2013–2017. Pääosissa: Alba Gaïa Bellugi, Marina Foïs, Claire Bouanich, Oulaya Amamra. Käsikirjoitus: Antoine Lacomblez, Jean-Xavier de Lestrade. Ohjaus: Jean-Xavier de Lestrade. Tuotanto: ARTE France, Image et Compagnie.

Yle Teema ja Yle Areena 9.7.2020 alkaen. Jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa 30 päivän ajan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua