Hyppää pääsisältöön

”Ugandan homovastaiset lait periytyvät briteiltä”

Tutkija Hinni Aarninsalo ja hänen haastattelemasta henkilö kenttätyömatkalta vuonna 2018.
Kuvassa oleva henkilö on antanut luvan käyttää kuvaa artikkelissa. Hän haluaa pysyä nimettömänä. Kuvassa myös väitöskirjatutkija Hinni Aarninsalo Ugandassa ja Ruandassa. Tutkija Hinni Aarninsalo ja hänen haastattelemasta henkilö kenttätyömatkalta vuonna 2018. Kuva: Hinni Aarninsalo, Tuuli Laukkanen Afrikkalainen heinäkuu,Muuttuva Afrikka

Länsimaiden mediassa Ugandasta kerrotaan usein maana, jossa on vaarallista kuulua seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Ugandan homovastaisella lainsäädännöllä on kuitenkin länsimaiset juuret.

Ugandan homoseksuaalisuuden vastainen lainsäädäntö juontaa juurensa aikaan, jolloin aluetta hallitsi britti-imperiumi. Uganda ei ollut siirtomaa, vaan protektoraatti eli sillä oli oma hallinto. Liki samanlainen lainsäädäntö homoseksuaalisuutta vastaan oli käytössä myös muissa imperiumin maissa, ja monessa niistä se on voimassa edelleen.

Uganda itsenäistyi vuonna 1962 ja päätti pitää voimassa brittiaikaisen lainsäädännön. Isossa-Britanniassa luovuttiin homoseksuaalisuuden kriminalisoimisesta 1960-luvun loppupuolella, mutta maan entisiin siirtomaihin uudistus ei enää ehtinyt vaikuttaa.

Ugandan nykyisessä rikoslaissa on muutamakin kohta, joita voi käyttää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan. Merkittävin on pykälä 145, jonka mukaan ”luonnonvastaisesta sukupuoliyhteydestä” voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen.

”Lain avulla on silti vaikeaa tuomita seksuaalivähemmistöjä vankeuteen. Lakia pidetään ensisijaisesti pelotteena, ja pidätyksiä tapahtuu paljon”, kertoo väitöskirjatutkija Hinni Aarninsalo. Hän tekee tutkimustaan Lontoon yliopiston politiikan laitokselle.

Hinni Aarninsalo tutkii, miten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin suhtaudutaan Ugandassa ja Ruandassa. Sekä Ugandan että Ruandan vähemmistöjen tilannetta käsitellään Muuttuva Afrikka -radiosarjassa. Tämä artikkeli keskittyy Ugandaan.

Teksti jatkuu Areena-jakson upotuksen alapuolella.

”Ugandassa aktivisteissa on superstaroja”

Aarninsalo on tutkinut myös vähemmistöjen oikeuksia ajavia aktivisteja ja järjestöjä.

”Yksinkertaistetusti voi sanoa, että Ugandassa aktivismi on äänekkäämpää ja ammattimaisempaa kuin Ruandassa, jossa aktivismia tehdään kulisseissa”, sanoo Aarninsalo.

Ugandassa aktivistien kesken on myös ristiriitoja.

”Jotkut ovat päässeet asemaan, jossa he ovat superstara-aktivisteja. He lentävät ympäri maailmaa pitämässä luentoja homoseksuaalisuudesta tai syrjinnästä Ugandassa. He saavat ihmisoikeuspalkintoja, saavat suojelua ja rahoitusta toiminnalleen. Muut aktivistit kokevat jäävänsä jäävät jalkoihin”.


”Kuten huomaat, Uganda ei ole vaarallinen paikka homoille”

Länsimaiden mediassa jopa koko Afrikka saatetaan esittää homofobisena, vaikka siellä on myös sallivia asenteita ja yhteiskuntarakenteita.

Aarninsalo kertoo kohtaamisesta, joka osoittautui tutkimuksen kannalta merkitykselliseksi. Hän tapasi ugandalaisessa ravintolassa LGBTIQ-aktivistin. Keskustelun aikana terassin viereisen pöydän miesporukasta joku alkoi tehdä tehdä tuttavuutta tutkijan kanssa.

”Aktivisti selvästi tunsi miehet. Hän alkoi silti kovaan ääneen ohjeistaa minua kertomaan miesporukalle, että en ole kiinnostunut miehistä, vaan naisista”, kertoo Aarninsalo.

Aktivisti puhui niin lujaa, että kaikki viereisilläkin terasseilla istuneet kuulivat, mistä oli kyse. Pitkän inttämisen jälkeen Aarninsalo toimi kuten aktivisti pyysi.

”Silloin hän sanoi minulle, että huomaathan, Uganda ei ole vaarallinen paikka homoille. Kohtaaminen toi esille sen, että stereotypisoiva kuva Ugandasta homoille vaarallisena maana on jo synnyttänyt vastaliikkeen aktivistien keskuudessa”, painottaa Aarninsalo.


”Akwaeke Emezin romaanissa sukupuolta käsitellään henkiajattelun kautta”

Jos Afrikan sukupuoli- ja seksuaali-identiteettiasiat kiinnostavat, Hinni Aarninsalo suosittelee Akwaeke Emezin teosta Freshwater. Emezi on kasvanut Nigeriassa, mutta on asunut jo kauan Yhdysvalloissa.

Vuonna 2018 ilmestynyt Freshwater perustuu Emezin omaan elämään. Aarninsalo palaa kirjan pariin yhä uudelleen. Malesialais-nigerialaisen kirjailijan esikoisteos käsittelee sukupuoli-identiteettiä, mutta ei länsimaisesta näkökulmasta.

”Kirjan päähenkilön sisällä asuu monta henkeä, jotka vuorotellen kertovat päähenkilön tarinaa. Ogbanje eli 'paha' henki aiheuttaa huonoa onnea tai surua. Päähenkilö elää, mutta on kuitenkin toinen jalka koko ajan tuonpuoleisessa”, kuvailee Aarninsalo.

Ogbanjena olemisen kautta Emezi käsittelee myös sukupuoltaan. Aarninsalo suosittelee, että kirja kannattaa lukea yhdessä Emezin kirjoittaman esseen kanssa, joka on julkaistu The New York Times -sanomalehden sunnuntailiitteessä.

Emezi kertoo esseessään, että ajatus siitä, että hän on ogbanje selvisi hänelle samoihin aikoihin kun hän ymmärsi olevansa transsukupuolinen. Hänen oli kuitenkin pitkään vaikeaa yhdistää perinteisiä nigerialaisia uskomuksia saamaansa länsimaiseen koulutukseen.

Aarninsaloon on tehnyt vaikutuksen se, että Emezi kirjoitti romaaninsa juuri synnyinmaansa ajattelutavan näkökulmasta.

”Siirtomaavallan aika oli opettanut, että Nigeriassa vähemmistönä elävien igbojen henkinen maailma on höpöhöpöä. Se, että Emezi on päättänyt käsitellä identiteettiään igbojen ajattelun kautta, on kolonialismin perintöä purkava teko.”

Kuuntele Muuttuva Afrikka -sarjaa Yle Areenassa

Päivitys 30.6. klo 11:37: muutettu nykyiseen muotoonsa alkuperäinen kuvateksti "Hinni Aarninsalo tapaamassa aktivisteja kenttätyömatkallaan vuonna 2018"
Päivitys 30.6. klo 15:07: valokuvaa muokattu ja vaihdettu kuvatekstit vastaamaan henkilöiden määriä (monikkomuodot nykyisiin yksikkömuotoihin).

 • Millaista vuorovaikutus on sinun työpaikallasi?

  Kerro, miten töissä voi antaa tukea ja kannustusta.

  Millaiseksi luonnehtisit työpaikkasi vuorovaikutusta? Onko vuorovaikutus kohottavaa vai lannistavaa? Miten se näkyy arjessa? Mitä pyrit itse tuomaan työyhteisöön? Millaista apua, kannustusta tai tukea olet itse saanut tai antanut? Millaista on sinun mielestäsi laadukas vuorovaikutus? Miten se vaikuttaa sinuun ja työsi tekemiseen? Mikä estää ystävällistä vuorovaikutusta sinun mielestäsi?

 • Haluatko liputtaa Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi? – Kerro lipunnoston arvoisesta taidekokemuksestasi!

  Vaikuta siihen, saavatko Tove ja taide pysyvän liputuspäivän

  Sisäministeriö suosittelee ensimmäistä kertaa liputtamaan ensi sunnuntaina Tove Janssonin syntymäpäivän ja kaikkien suomalaisten taiteiden kunniaksi – ja tarkkailee innostummeko me. Kiekkotähti, rap-artisti ja sisäministeri kertovat, mitkä heistä ovat olleet liputtamisen arvoisia taidekokemuksia. Liputa sinäkin taiteen puolesta. Jaa taidetarina.

 • Entisen orjarannikon aktiiviset nuoret kulkevat kohti unelmiaan

  Toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin.

  Entisen orjarannikon aktiiviset nuoret kulkevat kohti unelmiaan Pieni länsiafrikkalainen maa Benin tarjosi alkuvuodesta näkymän paitsi esivanhemmilta perittyjen perinteiden lävistämään elämänmenoon pikkukylissä myös kipeää siirtomaahistoriaa henkivään orjarannikkoon ja nuorten yrittäjien arkeen suurkaupunki Cotonoussa. Afrikan mantereen väestö on huomattavan nuori.