Hyppää pääsisältöön

Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

Chen Reiss / Immortal Beloved
Chen Reiss / Immortal Beloved Uudet levyt

Onyxin julkaisemalle levylle on koottu aarioita Beethovenin oopperoista, näytelmistä ja kantaateista. Sisällöllisesti kappaleet ovat varsin tyypillistä, jopa laimeaa perusoopperaa aikakaudeltaan, ja varhaisia lauluja vaivaa Beethovenin huono libretto-onni. Mutta onneksi Reissilla on hohtavan täyteläinen ja puhdaslinjainen ääni, jonka aikuisuus lämmittää Beethovenin epäoopperamaista koleutta. Reiss ei ylitulkitse kappaleisiin sisältöä Bartolin tyyliin, mutta hänen auktoriteettinsa ja wieniläisklassinen sujuvuutensa saavat musiikin virtaamaan luontevammin kuin Beethoven yleensä.

Ääritehoja laulusta on turha odottaa, ja jopa Egmont-näytelmän sotilaallinen Die Trommel soi enemmän jämäkästi kuin uhkaavasti, mutta siinä orkesterin viiltävä pikkolo ja hyytävä rumpu tulevat avuksi. Muutenkin Richard Egarrin johtama Academy of Ancient Music lisää musiikkiin niin paljon karaktäärejä kuin tekstuuri antaa myöten.

Kaikkiaan levy esittelee Beethovenin oopperapyrinnöt myönteisemmässä valossa kuin vaikkapa mikään kokonaislevytys Fideliosta. Tiivis valikoima parhaita paloja hyvin esitettynä todistaa innosta ja ammattitaidosta, vaikka säveltäjän ydinosaaminen on muualla kuin ihmisäänen ja tekstin ilmaisumahdollisuuksissa.

"Immortal Beloved", Ludwig van Beethovenin aarioita. - Chen Reiss, sopraano, ja Academy of Ancient Music/Richard Egarr. (Onyx, ONYX4218)

Kuuntele Uudet levyt 30.6.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Sorsapuiston sijaan Puistokonsertti näkyy ja kuuluu suorana Areena-lähetyksenä Tampere-talosta – osallistu Kesäpäivä Kangasalla -yhteislauluun ja nauti Santtu Matias Rouvalin johtamasta konsertista

  Katso Puistokonsertti suorana lähetyksenä Areenasta!

  Onneksi kaikkea kivaa ei ole peruttu. Perinteinen Tampereen Puistokonsertti lähetetään suorana Areenassa lauantaina 8.8. klo 18. Eläydy konserttiin omalla tyylilläsi ja kotoisessa ympäristössäsi. Esityksessä kuullaan lyhyitä klassisen musiikin helmiä ja muutamia kaikille tuttuja lauluja. Pääset laulamaan sydämesi kyllyydestä Kesäpäivä Kangasalla -yhteislaulua Tampereen Filharmonian säestämänä sekä voit herkistyä konsertin lopuksi Sibeliuksen Finlandian sävelistä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtaessa orkesteria.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua