Hyppää pääsisältöön

Hirvelä – norjalainen luontosarja metsän kuninkaasta ja kohtaamisista ihmisen kanssa

Hirvi ja vasa pellolla
Hirvi viihtyy pohjoisella pallonpuoliskolla. Hirvi ja vasa pellolla Kuva: Ismo Pekkarinen hirvi,luonto,eläimet,nisäkkäät

TV1 lauantaisin 4.7. - 1.8.2020 klo 17.10 - 18.00, Areenassa

Hirvenvasa tuli kuumana kesäpäivänä kylään Willgoshin perheen pihalle Rådessa Etelä-Norjassa. Perheen isä yritti ajaa nuoren eläimen takaisin metsään suihkuttamalla vettä, mutta siitäkös vasa intoutui!

Hirvi, metsän kuningas, voi Pohjoismaissa hyvin. Erityisesti Norjassa hirvikannat ovat hyvin suuria. Kanta on pienentynyt hieman vuosituhannen vaihteesta, mutta hirviä on yhä paljon.

Hirviä saattaa nykyään nähdä yhä useammin puutarhoissa, pelloilla ja teiden varsilla. Metsän majesteetin tapaaminen voi olla hauskaa ja jännittävää, mutta myös hengenvaarallista. Monet ottavat kännykkänsä esiin ja videoivat kokemuksensa.

Luontosarja pohjoisen uljaasta eläimestä ja sen kohtaamisesta ihmisen kanssa.
Hirville asennettavien satelliittipantojen avulla selvitetään eläimen kuntoa ja liikkumista. Luontosarja pohjoisen uljaasta eläimestä ja sen kohtaamisesta ihmisen kanssa. Kuva: Gunn-Mari Eliseussen / NRK/Norge/EBU Yle TV1,Hirvelä

Norjalainen luontosarja Hirvelä kertoo uljaan hirven elämästä. Miksi hirvi viihtyy hyvin pohjoisella pallonpuoliskolla?

Viisiosaisessa sarjassa nähdään katsojien Norjan televisiolle lähettämiä hirvivideoita, joissa päästään joskus hyvinkin lähelle eläintä, mutta toisinaan kuvattava on kaikkea muuta kuin innoissaan.

Ohjelman hirviasiantuntijana toimii Norjan luonnontutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Erling Johan Solberg. Mikä on tutkijan selitys sille, että hirvi vaikuttaa isommalta ja painavammalta Suomessa kuin Norjassa ja Ruotsissa?

Hirvet ovat isokokoisia ja ne voivat aiheuttaa monenlaisia harmeja ja vaaratilanteita niin eläimelle itselleen kuin ihmiselle, erityisesti liikenteessä. Hirvikantaa säätelemällä pyritään rajoittamaan kummallekin osapuolelle koituvia vahinkoja.

Luontosarja pohjoisen uljaasta eläimestä ja sen kohtaamisesta ihmisen kanssa.
Hirvenmetsästys on monille vuoden kohokohta. Luontosarja pohjoisen uljaasta eläimestä ja sen kohtaamisesta ihmisen kanssa. Kuva: NRK/Norge/EBU Yle TV1,Hirvelä

Hirvenmetsästys on monille vuoden kohokohta. Norjassa Tromssan läänin Trollvikissa yksi metsästysseurue pitää vanhoja hirvijahtiperinteitä yllä, ja samalla niihin vihkiytyvät myös uudet sukupolvet. Metsän kuninkaan kukistaminen vaatii yhteistyötä ja yksituumaisuutta.

Metsän kuninkaallakin on omat vitsauksensa kuten liukkaat sorkat peilikirkkaalla jäällä. Erilaiset loiset ja virukset voivat olla hirvelle pahimmassa tapauksessa kohtalokkaita.

Hirvi on Pohjolan luonnolle monin tavoin hyödyllinen – eikä vähiten siksi, että ihmisestä on mielenkiintoista kohdata tämä mahtava eläin.

Elgorado. Tuotanto: NRK, Norja, 2019.