Hyppää pääsisältöön

Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Beethoven The 9 Symphonies / Robert Trevino
Beethoven The 9 Symphonies / Robert Trevino Uudet levyt

Kovin harva orkesteri, kapellimestari tai yhtiö pystyy nykytodellisuudessa työstämään täyden Beethoven-syklin studio-oloissa, ja niinpä myös Trevinon ja malmölaisten kokonaisuus on rakennettu konserttitaltioinneista, luultavasti pikku paikkausten kera.

Päällimmäisenä levystä jää mieleen varmuus. Trevino tuntee Beethoveninsa, ja pystyy sekä teknisesti että tunnetasolla auttamaan orkesteria niin, että musiikki soi pääasias sa pakottomasti, rohkeasti ja kauniisti. Beethoven-syklin perusteella Malmössä on erinomainen soittajisto ja hyvä, nuori kapellimestari. Mutta paljon muuta ei mieleen jääkään. Eroica-sinfonian surumarssissa on hienoja, soinnillisesti hyytäviä hetkiä, varhaisten sinfonioiden klassinen riemu sujuu tarkasti ja valoisasti ja Pastoraali-sinfonian piknik-paikoilla kelpaa viivähtää. Mutta mitä kokonaislevytyksiin tulee, Vallankumouksen ja romantiikan ajan orkesteri tarjoaa soinnillisesti ja tulkinnallisesti kiinnostavampaa ryminää; Osmon Vänskän ja Minnesotan levytyksessä tarkkuus yhdistyy laatuorkesterin sointilumoon; ja Simon Rattle kiillottaa Wienin filharmonikkojen kanssa Beethoven-perinteen uuteen loistoon, myös livenä. Näin kovassa seurassa Trevinon ja Malmön näkemys ei erotu.

Livetilanne ei tällä levyllä kuulu ysköksinä, mutta esimerkiksi puupuhallinten intonaatio viidennessä sinfoniassa olisi studiossa hierottu täsmällisemmäksi, samoin jotkut temponmuutokset ja pizzicatot. Eniten esitystilanne häiritsee yhdeksännen sinfonian uljasta loppua. Solistikvartetti ei oikein istu äänikuvaan, ja äänissä kuuluu paine. Etenkin sopraano Kate Royalin vibrato leikkaa viipaleiksi koko oodin ilolle, mikä tietysti on osaksi Beethovenin vika. Tuomas Katajala sentään erottuu joukosta edukseen uskottavan puhtaalla tenorillaan.

Ondinen ja Trevinon yhteistyö jatkunee amerikkalaisen ohjelmiston parissa. Kenties tiiviimpi ja työstetympi levytys toisi kapellimestarikomeetasta esiin muutakin kuin varman ja korkean peruslaadun. Sekin toki riittää, muttei Beethovenin sinfonioiden kokonaislevytykseen säveltäjän 250-vuotisjuhlavuonna.

Ludwig van Beethoven: Sinfoniat. - Malmön SO/Robert Trevino, sekä Kate Royal, sopraano, Christine Rice, mezzosopraano, Tuomas Katajala, tenori, ja Derek Welton, bassobaritoni. (Ondine, ODE1348-5Q)

Kuuntele Uudet levyt 30.6.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

 • Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

  Levyarvostelu

  Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua