Hyppää pääsisältöön

Periodimusisoinnin tunnelmallisin nurkkaus

Cembalisti Jean Rondeau ja luutisti Thomas Dunford ystävineen edustavat ranskalaisen periodimusiikin kolmekymppistä sukupolvea, jolla rohkeutta ja taitoa riittää. Mutta niin riittää myös tunnetta, todistaa joukon uutuuslevy Barricades, joka sisältää ranskalaisen barokin koskettavinta antia sovituksina, joita ei huomaa sovituksiksi.

Barricades / Jean Rondeau
Barricades / Jean Rondeau Uudet levyt

Jean Rondeau on kotimaassaan noussut taidemusiikin seksisymboliksi, mutta tehnyt sen rajattoman rohkealla muusikkoudellaan enemmän kuin muilla avuin. Myös Eraton julkaisema uutuus perustuu Rondeaun vilpittömään, ennakkoluulottomaan intohimoon soittaa puhuttelevaa musiikkia. Hän on yhdessä Dunfordin kanssa valikoinut Versailles'n hoviohjelmistosta suorimmin kommunikoivat kappaleet kokoonpanosta riippumatta, ja sitten alkanut soittaa niitä ystävien kanssa. Mitä ilmeisimmin kokoonpanojen muutos on auttanut sekä kyseenalaistamaan tulkintaperinteen että löytämään musiikin ytimen. Esimerkiksi luuttumestari de Visée, gambamestari Marais ja cembalomestari Couperin saavat aivan uusia sävyjä, kun luuttu rikastaa entiset cembalosoolot vapaudella ja täyteläisyydellä, cembalo antaa luuttukappaleille särmää, gambakappaleista löytyy herkullista harmoniaa, ja yhteissoitossa soitinperinteiden väliin punoutuu herkullisia merkityskenttiä.

Koskettavuuden viimeistelee, että rohkea sovitustyö tapahtuu vakaasti ja sielukkaasti genren turvallisten rajojen sisällä. Siksi musisoinnissa ei ole mitään keinotekoista tai päälle liimattua. Levyn teosvalikoima painottuu hitaaseen, meditatiiviseen ja tunteelliseen, mutta intensiteetti pysyy äärimmäisen korkeana hetkestä toiseen, etenkin kun nuorten laulajien muutamat raidat juuri sopivasti rikkovat luutun ja cembalon keskinäistä vuoropuhelua.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mitä herkkuja ranskalaisesta barokista löytyykään nyt, kun Jean Rondeau ystävineen on näyttänyt suunnan uudelle sukupolvelle. Jo tämä nyt löytynyt tunnelmallinen nurkkaus kelpaa mainiosti ainakin minulle.

"Barricades", säv. Couperin, de Visée, Lambert, Marais, Charpentier, D'Anglebert, Forqueray, Rameau. - Jean Rondeau, cembalo, Thomas Dunford, luuttu, Lea Desandre, mezzosopraano, Marc Mauillon, baritoni, ja Myriam Rignol, viola da gamba. (Erato, 9029526995)

Kuuntele Uudet levyt 30.6.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Sorsapuiston sijaan Puistokonsertti näkyy ja kuuluu suorana Areena-lähetyksenä Tampere-talosta – osallistu Kesäpäivä Kangasalla -yhteislauluun ja nauti Santtu Matias Rouvalin johtamasta konsertista

  Katso Puistokonsertti suorana lähetyksenä Areenasta!

  Onneksi kaikkea kivaa ei ole peruttu. Perinteinen Tampereen Puistokonsertti lähetetään suorana Areenassa lauantaina 8.8. klo 18. Eläydy konserttiin omalla tyylilläsi ja kotoisessa ympäristössäsi. Esityksessä kuullaan lyhyitä klassisen musiikin helmiä ja muutamia kaikille tuttuja lauluja. Pääset laulamaan sydämesi kyllyydestä Kesäpäivä Kangasalla -yhteislaulua Tampereen Filharmonian säestämänä sekä voit herkistyä konsertin lopuksi Sibeliuksen Finlandian sävelistä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtaessa orkesteria.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua