Hyppää pääsisältöön

RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

Music of the Spheres / Aurora Orchestra
Music of the Spheres / Aurora Orchestra Uudet levyt

Nicholas Collonin ja Aurora Orchestran uutuudelle on annettu otsikoksi Music of the Spheres (Sfäärien musiikkia). Käsitteen alle voi mahduttaa vaikka mitä, ja mahdutetaankin: Mozartin Jupiter-sinfonia ja Thomas Adésin viulukonsertto edustavat niin sanottua vakavaa musiikkia, kun taas Max Richterin Journey on trendikästä mutta tyhjää minimalismia, Dowland-sovitus päivittää mehukkaat filharmoniset transkriptiot nykyaikaan, ja David Bowien Life on Mars flirttailee popin kanssa niin häpeilemättömästi että hävettää.

Pitkin aasinsiltoja kulkeva levykokonaisuus tuskin kuvastaa kapellimestari Nicholas Collonin näkemystä taidemusiikin tulevaisuudesta. Itsenäinen ja nuori Aurora Orchestra on vain joutunut sopeutumaan Iso-Britannian kaupalliseen taidemusiikkitodellisuuteen, ja tekee sen niin tyylikkäästi kuin mahdollista. Jupiter-sinfonian esitys kihisee tarkkaan suunnattua energiaa, kenties siksikin että orkesteri esittää sen poikkeuksellisesti ulkomuistista. Muotikappaleista Collon löytää soinnillista mielenkiintoa, mikä lupaa hyvää hänen RSO-pestinsä kannalta.

Levyn kohokohta on kuitenkin Adèsin viulukonsertto. Pekka Kuusisto hoitaa soolo-osuuden rytmit esimerkillisen eläväisesti ja musiikillisesti väljiä kohtia hän taitavasti täyttää rohkeilla ja robusteillakin sointiväreillä. Yleensä en juuri välitä Kuusiston karuimmasta hinkkauksesta, mutta Adèsin kuminauhamaisesti venyviin tunnelmiin se sopii kuin nenä päähän, etenkin kun orkesteri pystyy sekä tasoittamaan että myötäilemään Kuusisto-efektejä aina tarpeen mukaan. Tästäkin lienee kiittäminen Collonin sointiymmärrystä.

Aurora Orchestra ja Collon esittivät levyn musiikkia vuonna 2019 osana The Orchestral Theatre -projektia, jonka oli määrä uudistaa konserttiformaatti ja tarjota rohkeita, uusia tapoja orkesterimusiikin kokemiseen. En usko, että tämän levyn ohjelmisto edistäisi näitä tavoitteita täällä Suomessa, mutta sen uskon, että Nicholas Collon osaa kapellimestarina sopeutua hyvinkin moninaisiin tarpeisiin.

"Music of the Spheres". W.A. Mozart: Sinfonia nro 41 C-duuri "Jupiter". Max Richter: Journey. Thomas Adès: Viulukonsertto "Concentric Paths". John Dowland (sov. Nico Muhly): Time stands still. David Bowie (sov. John Barber): Life on Mars. - Pekka Kuusisto, viulu, Iestyn Davies, kontratenori, ja Sam Swallow, laulu, sekä Aurora Orchestra/Nicholas Collon. (DG, 4838229)

Kuuntele Uudet levyt 30.6.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Sorsapuiston sijaan Puistokonsertti näkyy ja kuuluu suorana Areena-lähetyksenä Tampere-talosta – osallistu Kesäpäivä Kangasalla -yhteislauluun ja nauti Santtu Matias Rouvalin johtamasta konsertista

  Katso Puistokonsertti suorana lähetyksenä Areenasta!

  Onneksi kaikkea kivaa ei ole peruttu. Perinteinen Tampereen Puistokonsertti lähetetään suorana Areenassa lauantaina 8.8. klo 18. Eläydy konserttiin omalla tyylilläsi ja kotoisessa ympäristössäsi. Esityksessä kuullaan lyhyitä klassisen musiikin helmiä ja muutamia kaikille tuttuja lauluja. Pääset laulamaan sydämesi kyllyydestä Kesäpäivä Kangasalla -yhteislaulua Tampereen Filharmonian säestämänä sekä voit herkistyä konsertin lopuksi Sibeliuksen Finlandian sävelistä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtaessa orkesteria.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua