Hyppää pääsisältöön

Ylen kanavilla pääset mukaan festaritunnelmaan missä ja koska tahansa – Maailmanluokan sopraano Karita Mattilan konsertti Olavinlinnassa avaa Ylen Festariheinäkuun

sopraano Karita Mattila ja pianisti Ville Matvejeff seisovat Olavinlinnan edustalla
sopraano Karita Mattila ja pianisti Ville Matvejeff seisovat Olavinlinnan edustalla Kuva: Laura Korhonen Karita Mattila,Ville Matvejeff

Koronakevään ja -kesän aikana monen taiteilijan kalenteri on tyhjentynyt. Näin on käynyt myös sopraano Karita Mattilalle, joka ei pandemian puhjettua päässyt palaamaan kotiinsa Floridaan vaan on viettänyt kevään ja kesän Suomessa.

Savonlinnan Olavinlinnassa turisteja on heinäkuussa totuttua vähemmän. Suurin syy tähän on Oopperajuhlien peruuntuminen tältä vuodelta. Lähes kaikki esitykset on kuitenkin saatu siirrettyä suoraan seuraavalle vuodelle.

Poikkeavasta tilanteesta huolimatta Oopperajuhlat on saanut vieraan maailman huipulta, kun sopraano Karita Mattila konsertoi Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan, pianisti Ville Matvejeffin kanssa. Heidän yhteistyönsä alkoi jo vuonna 2011, kun Mattila oli työstämässä Arnold Schönbergin Erwartung-teosta ja kaipasi pianistia, jonka kanssa opiskella sitä.

sopraano Karita Mattila istuu järven rannalla
Sopraano Karita Mattila viettää kesää Suomessa. sopraano Karita Mattila istuu järven rannalla Kuva: Laura Korhonen Karita Mattila

– Muistelen sanoneeni Villelle, että en osaa tätä vielä yhtään ja että aloitetaan oikein hitaasti. Ville kysyi, että haluanko että hän pelkästään soittaa, hän voi kyllä sen lisäksi myös laulaa, Mattila nauraa.

– Ihmettelin, että mikä tämä tämmöinen valmentaja on. Sanoin, että no laula vaan! Ja se oli ihan uskomaton kokemus.

Yhteisiä kokemuksia ehti heti alusta lähtien kertyä muitakin. Eräissä harjoituksissa Mattilan agentti soitti tulevista konserteista ja ilmaisi huolensa puuttuvasta pianistista yhden konsertin osalta.

– Karita siinä spontaanisti kysyi minulta “Anteeks Ville, mitä teet helmikuussa? Soitatko resitaaleja? Voisitko tulla Hongkongiin mun kanssa viikoksi?”, Matvejeff muistelee.

Matvejeffin ei tarvinnut asiaa kauaa miettiä. Ensimmäiseksi yhteiseksi konserttimatkakohteeksi kiilasi lopulta kuitenkin Lissabon, josta Mattilalla on jäänyt mieleen jälleen eräs ikimuistoinen hetki.

sopraano Karita Mattila ja pianisti Ville Matvejeff istuvat Olavinlinnan edustalla
Karita Mattila ja Ville Matvejeff muistelivat yhteistyönsä alkuhetkiä. sopraano Karita Mattila ja pianisti Ville Matvejeff istuvat Olavinlinnan edustalla Kuva: Laura Korhonen Karita Mattila,Ville Matvejeff

– Konserttipäivän illallisen jälkeen Ville hyppäsi pystyyn ja lauloi Portugalin kansallislaulun portugaliksi. Oli uskomatonta miten ihmiset reagoivat. Siinä muutamat pomppasivat pystyyn ja ottivat isänmaallisen asennon.

Ylen Festariheinäkuun aloittaa konsertti, jonka ohjelmisto on koottu kesäisellä mielellä ja tyylejä sekoittaen.

– Halusimme konsertin, jonka teemana on kesä. Kesään kuuluu kaikennäköisiä värejä, ja niitä haettiin sekoittamalla oopperaa, liediä, suomalaista laulua, kabareeta, musikaalia, cross overia ja jazziakin, Mattila summaa.

sopraano Karita Mattila istuu Olavinlinnan edustalla
– Eräs kollega sanoi osuvasti, että tämä vuosi on ollut sellainen varastettu vuosi, sanoo Karita Mattila. sopraano Karita Mattila istuu Olavinlinnan edustalla Kuva: Laura Korhonen Karita Mattila

Konsertissa pääsee nauttimaan Antonín Dvořákin, Richard Wagnerin, Sigmund Rombergin ja George Gershwinin lisäksi myös mm. Jean Sibeliuksen ja Oskar Merikannon lauluista. Konsertin päättää dramaattinen sopraanoaaria Sola, perduta, abbandonata (Yksin, langenneena, hylättynä) Giacomo Puccinin oopperasta Manon Lescaut.

Kyseiseen aariaan Mattilalla liittyy paljon henkilökohtaisia muistoja, sillä hän on esittänyt sitä useita kertoja eri maiden oopperalavoilla. Aaria on hänelle erityisen rakas.

– Halusimme loppuun sellaisen kappaleen, joka nostaa toivoa ja jossa katsotaan tulevaisuuteen. Tässä mennään tyylillä ja draamalla, koska olemmehan kuitenkin Oopperajuhlilla.

Onko tulevaisuudessa odotettavissa, että Karita Mattila saataisiin Savonlinnaan myös johonkin oopperaproduktioon?

– Siitä on keskusteltu. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Matvejeff sanoo katsoen Mattilaa merkitsevästi.

Karita Mattilan ja Ville Matvejeffin konsertti Olavinlinnassa avaa Ylen Festariheinäkuun. Yle Teemalla ja TV2:ssa esitetään heinäkuun viikonloppuina aiempien vuosien festivaalitaltiointeja mm. Ruisrockista, Flow Festivalilta, Provinssirockista, Savonlinnan Oopperajuhlilta ja Kuhmon Kamarimusiikista. Mukana on myös monia kansainvälisiä festivaaleja. Käy katsomassa ohjelma ja tarkat lähetysajat täältä. Ohjelmat löytyvät kootusti Yle Areenasta.

Voit merkitä sosiaalisessa mediassa oman kesän 2020 festivaalikokemuksesi Ylen lähettämien festivaalikonserttien ja -keikkojen parissa hashtagilla #festariheinäkuu.