Hyppää pääsisältöön

Huumorihommien kolmas kausi keskittyy stand up -komiikkaan

Hummorihommien toimittaja Ville Kormilainen
Harrastajakoomikko Villle Kormilainen jatkaa Huumorihommissa matkaansa suomalaiseen komiikkaan. Hummorihommien toimittaja Ville Kormilainen Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Ville Kormilainen

Korona on vienyt leivän työntekijöiden suusta usealla alalla. Esiintyviä taiteilijoita se on kohdellut kaltoin lähes kautta linjan, eivätkä stand up -koomikot tee tässä poikkeusta. Heidän keikkakalenterinsa tyhjeni lähes yhdessä yössä.

“Osa koomikoista lamaantui ja on pitänyt taukoa ammatistaan. Toiset ovat sisuuntuneet ja kirjoittaneet uutta materiaalia parempia aikoja varten, järjestäneet virtuaalikeikkoja ja laatineet vaikkapa tv-käsikirjoituksia", kertoo Ville Kormilainen.

Kormilainen tapasi ja haastatteli kymmenen stand up -koomikkoa Huumorihommia-sarjansa kolmatta kautta varten. Siinä missä Kormilainen on aiemmilla kausilla tavannut lapsuutensa sankareita Pirkka-Pekka Peteliuksesta Vesa-Matti Loiriin, useimmat tämänkertaiset vieraat olivat hänelle itselleen valmiiksi stand up -lavoilta tuttuja.

Kormilainen on nimittäin stand up -koomikko itsekin, tosin laji on hänelle vain “vakava harrastus”, kuten hän itse sitä kuvailee. Takana on noin 150 keikkaa kahden ja puolen vuoden aikana.

Kormilaisen komiikka perustuu hänen omaan elämäänsä, ja lähtökohta on, että kaikki jutut lavalla ovat todennettavissa. “Nelikymppisen miehen tarinoita perhe-elämästä, vanhemmuudesta, vanhenemisesta ja arjesta teini-ikäisten lasten kanssa”, Kormilainen kuvailee.

Omasta arjesta ammentaminen on stand upissa tyypillistä, mutta lajin kirjo on nykyään laaja. Sami Hedbergin ja Ismo Leikolan kaltaisten suosikkien taustalla on satojen harrastajien ja ainakin parinkymmenen ammattilaisen joukko, jonka repertuaarista löytyy kielellistä leikittelyä, poliittista satiiria, feminismiä, sysimustaa huumoria ja paljon muuta.

“Ohjelmaa tehdessäni yksi omista uusista oivalluksistani oli se, kuinka erilaisilla taustoilla stand up -koomikoksi tullaan”, Kormilainen kertoo

Koomikoksi voi tulla monella tavalla

Esimerkiksi André Wickstöm ja Jaakko Saariluoma olivat koulutettuja näyttelijöitä, jotka löysivätkin omimman juttunsa stand upista. Ilari Johansson meni ensimmäisen kerran lavalle omien sanojensa mukaan Riku Suokkaan pakottamana ja jäi sille tielle. Kaisa Pylkkäsellä oli taustaa tv-käsikirjoittajana, ja Fathi Ahmed koki, että pärjätäkseen piti tapella tai olla hauska. Hän valitsi huumorin.

Yhteistä kaikille koomikoille on, että he palavat halusta päästä koronatauon jälkeen keikoille. Vaikka materiaalia onnistuisi kirjoittamaan yksin, stand up perustuu vuorovaikutukseen ja palautteeseen, jota voi saada vain elävältä yleisöltä.

Sitä kaipaa myös stand up -harrastaja, toimittaja, viestintäalan monitoimimies ja Huumorihommia-ohjelmasarjan tekijä Ville Kormilainen. Stand upin parissa häntä saattaa pian odottaa myös uusi aluevaltaus, sillä Kormilainen on muuttamassa loppukesästä uuden työn perässä ulkomaille.

“Olen jo vähän katsellut sieltä open mic -klubeja, joihin voisi mennä esiintymään englanniksi.”

Seportaget: Bakom humorn
Andre Wickströn on yksi Huumorihommien uusista vieraista. Seportaget: Bakom humorn Kuva: Filmus Ky

Huumorihommia-sarjan kolmannen kauden päähenkilöt ovat Jaakko Saariluoma, Tomi Haustola, Kaisa Pylkkänen, Fathi Ahmed, Petri Hankonen, Anitta Ahonen, Niko Kivelä, André Wickström, Ilari Johansson ja Mika Eirtovaara.

Kaikki uudet jaksot ovat kuultavissa nyt Yle Areenassa:

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.