Hyppää pääsisältöön

Kirkumista, tungosta, bändirakkautta – näin fanit muistavat Dingon

Dingo-faneja keikalla
Faneja Dingon keikalla Dingo-faneja keikalla Kuva: Lasse Norres Yle Radio Suomi,Dingo,fanit

Kymmenissä Dingo-tarinoissa toistuu tarina äkkirakastumisesta ja uskollisuudesta. Muistot hykerryttävät yhä, ja kaseteilta 80-luvulla kuunneltu musiikki saa soida vielä vuosikymmenten jälkeen.

Radio Suomi keräsi Dingo-fanien muistoja. Kolme muistojaan jakanutta osallistuu Dingon minikeikalle, joka kuuluu Radio Suomessa torstaina 2.7.

Tarinoissa paljastuu, että yhteys Dingoon voi periytyä vanhemmalta lapselle ristiäisissä.

– Äitini on ehdottomasti suurin Dingo-fani, jonka tiedän. Luulisi, että minulta -91 syntyneeltä olisi suurin Dingo-hysteria jäänyt välistä. Totuus on kuitenkin toinen, sillä minut on jopa nimetty Jouniksi Jonttu Virran mukaan. Dingo on ja tulee merkitsemään paljon äidilleni, joka on niin ikään syntyjään porilainen. (Jouni Ekström)

Sari Pihtolan Dingo fan club -kortti
Sari Pihtola lähettí kuvan ihailijakerhon jäsenkortistaan. Sari Pihtolan Dingo fan club -kortti Kuva: Sari Pihtolan yksityiskokoelma Yle Radio Suomi,Dingo

Lapsi voi olla myös vanhempiaan suurempi Dingon ihailija

– Itse olin nuorena Dingo-fani, mutta vielä kovempi fani on oma 7-vuotias poikani. Hän osaa laulut ulkoa, mm. Levoton tuhkimo ja Sinä ja minä ovat suosikkeja, joita hoilataan ja soitetaan rummuilla tai kitaralla. Dingosta etsitään kaikki mahdollinen tieto netin syövereistä, dokumentit on katsottu moneen kertaan. Hiuksia kasvatetaan, jotta saa Neuman-kampauksen. Jouluna leivottiin Neuman- ja Dingon keikkabussi -pipareita. (Katja Valtonen )

Tyttö kirjoituspöydän äärellä, seinällä kuvia Dingosta.
Minna päätyi sattumalta Dingon keikalle v.1985: "Hurmoksen voimakkuus oli käsittämätön kokemus" Tyttö kirjoituspöydän äärellä, seinällä kuvia Dingosta. Kuva: Minna Palevaaran yksityiskokoelma. Dingo,Kaikki huutaa Dingo!,Yle Radio Suomi

Suurin osa Dingon yleisöstä oli alkuaikoina teini-ikäisiä.

– Kyl se Dingo vei teinitytön sydämen 1984. Sinä ja Minä radiosta ja myöhemmin Levyraadissa ja sit jo marraskuussa pääsi katsoon Hämeenlinnaan, ja ikää oli 12v. Sillon liftillä kierettiin keikoilla , mm. Neumannin talon pihassa on nukuttu ja kun kuulin Dingon hajoamisesta 7.10 - 86 ni kouluunkaan ei pystyny menee ☹️.
Vuodet vieri ja vaikka Dingo hajos, nii fanius on jatkunut aina tähän päivään saakka. On tullu seurattua Neumannin myöhempiä bändejä, mm. - 89 oltiin Jyväskylässä, ite Nykänen änkes soundsekkiin laulaa ku oli myös fani? Viimex Dingon näin Nipan 60v -konsertissa Savoy teatterissa. Ja niin se ihmisen tie vei tänne Poriin. eka kävin Dingon takia mut sit täältä löyty poikaystävä ja ystäviä niinpä muutin tänne 1990. (Syltti Silvasti)

Dingo-aiheisia pääsylippuja ja kuvia.
Tanja Valtonen säilytti keikkalippuja ja keräsi Dingo-kuvia seinälleen. Dingo-aiheisia pääsylippuja ja kuvia. Kuva: Tanja Valtosen yksityiskokoelma Dingo,Kaikki huutaa Dingo!,Yle Radio Suomi

Porilaisen bändin fanitus on useissa kertomuksissa alkanut jopa alle kouluikäisenä tai ala-asteella.

– Vuonna -85 tai -86 ilmesty Dingon VHS-kasetti, niin olin jatkuvasti vuokraamassa lähimmästä vuokraamosta sitä, ja tuli katsottua ja kuunneltua se monta kertaa. Olin 4-5-vuotias silloin. Oli se huikeaa aikaa ja Dingo on vieläki ihan ykkönen. (Esko Nieminen)

– Se hetki, kun Levyraadissa kajahti Sinä ja minä-biisin ensitahdit, niin tämä 5v-tyttö oli myyty! C-kasetit kuluivat ja seinät täyttyivät julisteista, eivätkä ne hävinneet silloinkaan kun räkäposkella itkin Dingon hajoamista. Myöhemmin julisteet siirtyivät leikekirjojen väliin lehtileikkeuden seuraksi hyvään talteen. Ja niin ne ovat kulkeneet mukanani kaikki muutot lapsuudenkodista opiskeluaikojen läpi tähän päivään.
Kun syntyy armon vuonna 1979 pienelle paikkakunnalle, niin sieltä ei lähdetä 5-vuotiaana suureen maailmaan keikoille. Onneksi tuli 90-luku, Dingon comeback ja pienestä tytöstä oli tullut teini. "Jokunen" keikka on tullut kierrettyä sen jälkeen. Ei määrällisesti paljon moneen muuhun verrattuna, mutta aina kun elämäntilanne ja perhe-elämä on sen sallinut.
Päälimmäisenä keikoista nousee viime syksyinen Neumann 60v -konsertti, jossa juhlistin samalla omaa 40 elinvuotta. ..Vuodet vierii, elämä kulkee, mutta Dingo on aina mukana. Ja ennen kaikkea THE biisi: Lähetyssaarnaaja Siitä minä ammennan voimani kun seinät meinaa kaatua päälle tai kun maailma hymyilee kauniimmin kuin koskaan, sillä nimeni on ikuisesti Dingo. (Sini Rantonen)

Aino Kalliosaari Neumanin kainalossa.
"Nipa on mun suurin idoli, kuten varmaan kuvassa näkyy. Annan tässä hänelle toista kertaa muotokuvan lahjaksi. Ilman häntä ja hänen musiikkiaan en olisi kirjailija tai uskalla olla oma itseni" Aino Kalliosaari Neumanin kainalossa. Kuva: Aino Kalliosaaren yksityiskokoelma. Dingo,Kaikki huutaa Dingo!,Yle Radio Suomi

Yksi tarinan Radio Suomelle lähettäneistä arvelee olleensa yksi vanhimmista faneista

– En voi vakuutta olevani kaikkien aikojen Dingo-fani, mutta luulen että olin kaikkien aikojen vanhimpia Dingo-faneja. Olin Dingon Tavastian keikalla, vuosi oli varmaan 1985 tai -86, olin itse tuolloin 22-vuotias. Nipa Neumann oli tottunut nostelemaan tyttöjä eturivistä lavalle. Mutta nyt Nipa ei ottanut huomioon, että hän on yli 18-vuotiaiden paikassa. Me yleisö olimme vanhempia ja samalla jo hieman kookkaampia kuin ne pienet kevyet 14-15-vuotiaat tytöt useimmilla keikoilla.
Neumann yritti nostaa tyttöä edessään lavalle tuttuun tapaan yhdellä kädellä, toinen käsi mikrofonissa ja putosikin itse yleisön joukkoon Minä olin kakkosrivissä tämän nostettavan tytön takana, joten Nipa kaatuikin suoraan minun päälleni! Vaaralliseksi tilanteen teki hetkeksi se, että yli 18-vuotiaatkin kykenevät joukkohysteriaan, joten kaikki ympärillä oleva yleisö ryntäsi Nipaa koskemaan tai nostamaan ylös. Minusta kukaan viis veisasi, joten sain potkuja naamaani. Mutta olihan se sen arvoista! Hetken Nipa lepäsi päällääni!! ;) ( (Pääsky Vyyryläinen)

Yleisöryntäyksen muistaa moni keikoilla ja fanitapaamisissa, kuten kaksi lahtelaista nuorta.

– Olen syntynyt v. 1974 joten olin aika nuori, kun Dingo nousi pinnalle. Mutta fanittamisessa olin sitäkin kovempi. Ainut kerta kun ikinä lintsasin koulusta oli kun Dingo tuli Lahteen ja oli päästävä Suomalaiseen kirjakauppaan hakemaan nimmaria. Tungos oli valtaisa, ja jouduin massan puristuksiin niin että taju lähti. En mahtunut edes kaatumaan vaikka olin tajuton. Tajunnan palauduttua olin kulkeutunut jo niin lähelle Neumannia että sain nimmarin ja pääsin pois. ... Yhä tänä päivänä mies ja lapset saavat osansa Dingosta. (Sonja Rautaporras)

– Oltiin kaverin kanssa ylä aste ikäisiä, kun mentiin katomaan, kun Dingo jakoi nimmareita Lahden Suomalaisessa kirjakaupassa. Ihan hirveä kaaos. Otettiin kuvia, kun oltiin koulun valokuvauskerhossa. Kehitettiin hienoja mustavalkokuvia Dingon pojista, ja kauppa kävi koulussa. Muuten ois mennyt ihan hyvin, mutta valokuvauskerhoa vetävä maikka alkoi näkemään melkeen jokaisella koulun tytöllä kuvia ja jäätiin kiinni. Dingon kolme ekaa levyä edelleen kuuntelussa ja Suurhallissa Lahdessa nähty parikin kertaa Salpparin kisojen yhteydessä. (Antti Kuosmanen)

Nuori nainen ja kitara. Taustalla artistien kuvia.
Tiina Heinolasta tuli Dingo-fani v.1996. Nuori nainen ja kitara. Taustalla artistien kuvia. Kuva: Tiina Heinolan yksityiskokoelma. Dingo,Kaikki huutaa Dingo!,Yle Radio Suomi

Joskus vanhemmat auttoivat parhaansa mukaan, joskus heille ei kerrottu kaikkea

- Äitini osti minulle Porin Anttilan musiikkiosastolta Dingon kokoelmakasetin, joka oli Suomen Parhaat -sarjaa ja Fazerin julkaisema äänite. Kansissa oli keltaisesta ja violettia sekä kuva v.1984 kokoonpanosta. Muistan tuijottaneeni niitä kannessa olevia tyyppejä ja heidän vaatteitaan. En pitänyt heidän ulkonäköään mitenkään erikoisena, vaikka tuon ikäiselle urheilua harrastavalle työväenluokkaisen perheen pojalle se olisikin voinut ihmetystä herättää. Elämä kasetin kanssa tuli tiensä päähän, kun nauha lopulta katkesi lukemattomien soittokertojen rasittamana. Siteeni Dingoon tästä huolimatta tuli vain vahvemmaksi. Sain rikkoutuneen kasetin tilalle uuden ja pikku hiljaa myös muita Dingon kasetteja. Tämä side on pysynyt vahvana jo miltei 30 vuotta. Dingo on aina ollut tukisatamani, josta löydän turvan, kun olen hukassa. Se vie minut kotiin... En halua kuulostaa liian dramaattiselta, mutta karaokessa en suostu laulamaan muuta kuin Dingoa. (Juuso Laine)

– Olin kiltti ja ujo tyttö, mutta Dingon keikalle Poriin ja Tampereelle karkasin, ei ollut vanhempien lupaa lähtee. Kyllä kannatti, tosin näitä reissuja ei vielä tänäkää päivänä äiti ja isä tiedä. (Mervi Selin )

Ote päiväkirjasta, kun Dingo hajosi, 8.10.1989
Ote päiväkirjasta, kun Dingo hajosi, 8.10.1989 Kuva: Irma Rissasen yksityiskokoelma. Dingo,Kaikki huutaa Dingo!,Yle Radio Suomi

Lue myös voittajien tunnelmat livekeikalla ja heidän fanitarinansa: Onnelliset Dingo-fanit pääsivät keikalle eturiviin ja tällä kertaa ilman kyynärpäitä

Dingon tarina Radio Suomessa ja Yle Areenassa heinäkuussa 2020: Kaikki huutaa Dingo! – kesän audiodraama kertoo tarinan bändistä, joka sekoitti Suomen

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi