Hyppää pääsisältöön

"Nyt ei vit**a enää yhtään!" – viisi Lapinlahden Linnut -koplan sketsiklassikkoa Areenassa

Lapinlahden Linnut aloitti viihdeuransa katusoitto-orkesterina. Kuudesti laukeava -sarjan kokoonpanossa olivat 1992 Tapio Liinoja, Mikko Kivinen, Hannu Lemola, Veli-Pekka Oinonen, Matti Jaaranen, Heikki Salomaa, Pekka Hedkrok ja Timo Eränkö.
Lapinlahden Linnut aloitti viihdeuransa katusoitto-orkesterina. Kuudesti laukeava -tv-sarjassa ryhmään kuuluivat Tapio Liinoja, Mikko Kivinen, Hannu Lemola, Veli-Pekka Oinonen, Matti Jaaranen, Heikki Salomaa, Pekka Hedkrok ja Timo Eränkö. Lapinlahden Linnut aloitti viihdeuransa katusoitto-orkesterina. Kuudesti laukeava -sarjan kokoonpanossa olivat 1992 Tapio Liinoja, Mikko Kivinen, Hannu Lemola, Veli-Pekka Oinonen, Matti Jaaranen, Heikki Salomaa, Pekka Hedkrok ja Timo Eränkö. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Lapinlahden Linnut,Yle Elävä arkisto

Musiikki- ja huumorikopla Lapinlahden Linnut työsti Yleisradiolle kolme sketsisarjaa vuosina 1988, 1990 ja 1992. Toivotut Seitsemän kuolemansyntiä, Maailman kahdeksan ihmettä ja Kuudesti laukeava julkaistiin Areenaan 2.7.2020 ja sarjat olivat katsottavissa palvelussa vuoden ajan. Mikäli Lapparihuumori ei ole tullut vielä tutuksi, suosittelemme aloittamaan viihtymisen näillä viidellä sketsiklassikolla.

Vittuilupuhelin

Maksulliset puhelinpalvelulinjat yleistyivät Suomessa 1980- ja 90-lukujen taitteessa. Lapinlahden Linnut esittelivät käänteentekevän vittuilupuhelimen vuonna 1990. Linjalle soittava asiakas sai valita normaalin, keskirankan tai tosi rankan palvelun välillä. Kannatti toki muistaa, että työlleen omistautunut puhelinpalvelija teki tarvittaessa myös kotikäyntejä.

Ohje landelle

Juntit, maalaiset, lantavarpaat, heinähatut, rypsikynnet, rämekuukkelit ja landepaukut saavat täyslaidallisen oppia kun Markku Toikka näyttää kädestä pitäen, miten tiketti eli kertalippu työnnetään raitiovaunun leimauslaitteeseen.

Näin 30 vuotta myöhemmin sketsi ei varmasti täysin aukene nuoremmille katsojille. Mikä ihmeen paperitiketti? Ja eihän sporasta edes saa ostettua kertalippuja! Mitä tuo vanha patu oikein horisee?

Munkkikuoron madrigaali

Maailman kahdeksan ihmettä -sarjassa esitelty ortodoksimunkkien kuoro huvitti ja närkästytti yleisöjä sekä tv-yhtiöiden ohjelmajohtajia. Laulava miesjoukko vaihtoi mielipiteitä niin yhteiskunnallisista kysymyksistä kuin luostarin arkiasioista, etenkin kellarissa muhivasta kiljusta.

Munkkien maallinen kielenkäyttö ei kaikkien mielestä ollut soveliasta. TV1:n ohjelmajohto vaati esimerkiksi v-alkuisten sopimattomien sanojen poistamisen munkkien puheista.

MC Hurjat

Hurjien joukon muodosti maaseudun yltiöpäinen mutta vähäsanainen mopojengi. Vitsi oli siinä, että jokainen porukan jäsen suoritti vuorollaan urotyön, josta hän keräsi muiden ihailun osakseen. Dialogia tempauksissa oli vähän, mutta meno oli sitäkin hurjempaa. Tikkakisan lisäksi urotekoina nähtiin mm sähköpaimeneen virtsaaminen, sinapin maistaminen ja naistenvessassa vierailu.

Työmiehen palkinto

Ikonisen sketsiklassikon aiheena on niinkin tärkeä elämän osa kuin työtyytyväisyys. Epäviihtymystä tuntevan duunarin mielialaa kohennetaan ensin vuonna 1990 komealla mitalilla. Sketsiparin jälkimmäinen osa toteutettiin vasta kaksi vuotta myöhemmin osana Kuudesti laukeava -sarjaa. Tällöin maatamme piiskasi jo ankara lama ja työmies valikoitui oivaksi syntipukiksi.