Hyppää pääsisältöön

Euroopan koronaloki: vyöry ja vastarinta – dokumentti etsii vastauksia eroihin pandemian leviämisessä

Pandemia muutti Euroopan arjen parissa kuukaudessa.
Pandemia muutti Euroopan arjen parissa kuukaudessa. Kuva: Yle Yle TV1,Euroopan koronaloki: vyöry ja vastarinta

TV1 keskiviikkona 5.8.2020 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 8.8. klo 14.15 ja maanantaina 10.8. klo 23.00, Areenassa

Pandemia muutti Euroopan arjen parissa kuukaudessa. Miten kaikki oikein kävi ja mistä maiden väliset erot johtuvat? Kuinka kulttuuri, politiikka ja päätöksenteon ongelmat vaikuttivat koronapandemian leviämiseen?

Dokumentti Euroopan koronaloki: vyöry ja vastarinta seuraa tapahtumien kehitystä tammikuusta maaliskuuhun. Ohjaaja Markus Leikola etsii vastauksia siihen, kuka teki, kuka tiesi, mistä neuvoteltiin ja milloin vähäteltiin. Miksi päätöstenteko Euroopassa on vaikeampaa kuin koskaan aikaisemmin, vaikka tietoa on enemmän kuin milloinkaan.

”Keväällä uutiset keskittyivät seuraamaan tilastolukuja ja hallitusten päätöksiä päivä päivältä. Samaan aikaan ryhdyttiin pitämään italialaisia vastuuttomina tai ruotsalaisia tyhminä”, epidemiologiaan perehtynyt toimittaja-kirjailija Markus Leikola kuvailee.

”Tuntui, etteivät nämä riitä selityksiksi, vaan asioiden taustat täytyy penkoa paljon huolellisemmin.”

Markus Leikola
Toimittaja-kirjailija Markus Leikola etsii vastauksia pandemian leviämiseen Euroopassa. Markus Leikola Kuva: Jussi Nahkuri Markus Leikola,yle tv1

Leikolan mukaan epidemioiden ymmärtämiseen tarvitaan paitsi lääketieteen, mikrobiologian ja tilastotieteen osaamista, myös kulttuurien, politiikan, hallinnon, väestötieteen ja käyttäytymisen näkökulmia. ”Tässä ohjelmassa nämä kaikki on tuotu yhteen”, sanoo pitkän linjan toimittaja, joka palaa dokumenttien pariin 27 vuoden jälkeen.

Vaikka kulkutaudit eivät tunne rajoja, ne kohtaavat erilaisia yhteiskuntia eri maissa. Erot voivat osoittautua kohtalokkaiksi ja viime kädessä selittää, miksi torjuntatoimet menestyivät yhdessä maassa ja toinen valtio valitsi toiset keinot. Mitä teki EU silloin kun hätä oli syvimmillään?

Dokumentissa nähdään poikkeusaikana tutuiksi tulleita etähaastatteluja Yhdysvalloista Kiinaan ja Islannista Italiaan.

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Markus Leikola, taustatoimittaja ja apulaistuottaja Maria Roiha, äänisuunnittelu ja leikkaus Heikki Innanen.

Radiodokumentti Euroopan koronaloki Yle Radio 1 tiistaina 28.7. klo 12.10. Radiodokumentin suomennokset lukee Vilma Kinnunen. Tuotanto Delicate Services Oy. Tv- ja radiodokumentit eivät eroa sisällöiltään.