Hyppää pääsisältöön

Muistatko lapsuutesi perhoset? Syötä syntymävuotesi ja katso, miten niille on käynyt, kun ilmasto ja elinympäristöt muuttuvat

Erilaisia perhosia lentämässä
Erilaisia perhosia lentämässä Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen perhoset,pölyttäjät,Sitruunaperhonen,Amiraali,karttaperhonen,Isoapollo,Häiveperhonen,Tummahäränsilmä,Loistokultasiipi

Syötä alle syntymävuotesi, niin saat selville, mitkä perhoset olivat yleisiä lapsuutesi aurinkoisina kesäpäivinä. Ovatko lajit vähentyneet vai jopa hyötyneet ilmaston ja elinympäristöjen muutoksista? Lisäksi näet, mitä perhosia voit bongata juuri nyt!

Ympäristössä tapahtuvat muutokset ovat suurimmat syyt eri perhoslajien uhanalaisuuteen. Maatalouden muutos on vähentänyt kukkaniittyjä ja -ketoja. Tästä ovat kärsineet monet perhoslajit, joiden toukat ja aikuiset ruokailevat niittykukillamme. Nykyään ilmastonmuutos vaikuttaa perhoslajistoomme. Suomeen leviää uusia lajeja ja osa aiemmin säätekijöiden takia taantuneista lajeista runsastuu uudelleen. Tulevaisuuden lapsien kesissä voi liihotella taas hyvinkin erilaisia perhosia.

Jutun asiantuntijana on tutkija Janne Heliölä Suomen ympäristökeskuksesta.

Graafinen ilme: Ili Marttinen

Juttua muokattu 3.3.2021 poistettu linkki Pelasta pörriäinen -kampanjan laskuriin.