Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Hannele Lauri suri lapsuudessaan Rosvo-Roopen kohtaloa – Elämäni ääniraita esittelee tunnettujen henkilöiden elämää heidän musiikkivalintojensa kautta

Hannele Lauri poseeraa kameralle
Hannele Lauri poseeraa kameralle Kuva: Laura Korhonen / Yle Hannele Lauri

Mikä musiikillinen luuranko löytyy Hannele Laurin kaapista? Mitä räjäyttävää toimittaja Mikko Kekäläinen koki Sebastian Bachin keikalla? Entä millainen oli ravintoloitsija Sikke Sumarin rakkaustarina? Muun muassa näihin ja moneen muuhun kysymykseen vastaa toimittaja Tuuli Saksalan kesäsarja Elämäni ääniraita, jossa kuusi tunnettua suomalaista kertoo musiikkivalintojensa kautta elämästään – lapsuudesta aina nykyhetkeen.

Vuoden 2020 kevät ja kesä on mennyt monella luovan alan ammattilaisella töiden puolesta uusiksi, mutta näyttelijä Hannele Lauri tekee pitkää päivää 70 on vain numero -elokuvan kuvauksissa Tampereella. Siellä kävi myös toimittaja Tuuli Saksala äänittämässä näyttelijän kanssa hänen elämänsä ääniraidan.

Sotilaiden komennot ja radio säestivät lapsuutta

– Perheemme asui kasarmilla, jossa kuului komentoja ja sotilaiden marssimista, kuvailee Lauri lapsuutensa äänimaisemaa.

Radio oli kotona päällä lähinnä taustamusiikkina. Sieltä mieleen on jäänyt Tapio Rautavaaran laulama Rosvo-Roope, joka ihastutti nuorta Lauria tarinallaan rosvosta, jonka rakastettu olikin petturi. Hän on aina pitänyt karismaattisista ja voimakkaista miehistä. Jokin myös tässä Rautavaaran laulun rosvossa vetosi.

– Jännittävää siinä oli, että se oli rosvo. Samalla nousi kuitenkin suuri empatiantunne siitä kuinka joku voi tehdä Rosvo-Roopelle noin.

koira makaa lattialla ja katsoo kamerasta poispäin
Hannele Laurin Nancy-koira kulkee omistajansa mukana joka paikkaan. koira makaa lattialla ja katsoo kamerasta poispäin Kuva: Laura Korhonen / Yle koira

Lapsuuden musiikkikokemuksista puhuttaessa myös Laurin Nancy-koira ilmaisee läsnäolonsa.

– Koirani Nancy kaivaa jotain ruokaa tuolta kassista. Se on mahdoton laukkujen kanssa, Lauri selittää välikohtausta ohjelman kuulijoille ja ojentaa Nancylle kassista herkun.

Elämäkerta teemoitettujen musiikivalintojen kautta

Jo kolmatta vuotta Yle Radio Suomessa pyörivässä Saksalan toimittamassa ohjelmasarjassa kurkistetaan elämän käännekohtiin eri teemojen kautta: lapsuus, kasvukivut, lohtu, rakkaus, voima, luuranko kaapissa, sinä sekä nyt. Vieraat joutuvat tiukan paikan eteen, kun he peilaavat elämänsä tärkeitä vaiheita ja tapahtumia musiikkimuistojensa myötä.

Mikä mahtaakaan olla Hannele Laurin luuranko kaapissa?

– Vähän ilkeätä sanoa luuranko, koska näin tamperelaisena olen aina tykännyt Ikurin ikonista Pate Mustajärvestä.

Empatia näkyy Laurin arjessa usein vähäosaisten auttamisena. Hänen poikansa ovatkin tuskailleet, että kaikki rahat hupenevat milloin kenellekin varattomalle.

– Mutta en mä voi katsoa heitä tuntematta empatiaa. Ja sen takia tämä biisi, kun ei Patellakaan ole rahaa taskussa kuin kaksytä senttiä, Lauri surkuttelee viitaten Popedan Kakskytä centtiä -kappaleeseen.

– Tämä laulu kertoo paljon minusta, Lauri nauraa.

Hän näkee yhtymäkohtia omaan elämäänsä myös Bob Dylanin kappaleessa The Ballad of a Thin Man, jossa Dylan kritisoi erästä runouttaan arvostellutta toimittajaa.

– Välillä suututtaa todella paljon, jos sinun väitetään tehneen jotain, jota et ole tehnyt tai sanoneen jotain, jota et ole sanonut. Ymmärrän hyvin, miksi Dylan on tehnyt tämän biisin.

– Meillä julkisuuden henkilöilläkin on oikeus puolustautua. Dylan tekee sen tällä tavalla.

Tuuli Saksala ja Mikko Kekäläinen poseeraavat kameralle
Toimittaja Mikko Kekäläinen on Tuuli Saksalan vieraana Elämäni ääniraidan viimeisessä jaksossa. Tuuli Saksala ja Mikko Kekäläinen poseeraavat kameralle Kuva: Raine Laaksonen / Yle Mikko Kekäläinen,tuuli saksala

Viimeiseksi kappaleeksi nykyhetkeä kuvaamaan Hannele Lauri on valinnut Vesa-Matti Loirin Höyhensaaret. Eino Leinon sanat puhuttelevat ja kuvaavat elämän eri vaiheita. Tämän kappaleen myötä Lauri lähettää terveisensä Loirille.

– Kiitos Vesku ihanista biiseistä ja tulkinnoista, ja kaikesta mitä olet meille antanut. Ja niistä ihanista hetkistä, joita yhdessä näytellessämme saimme kokea.

Hannele Lauri aloittaa Elämäni ääniraita -sarjan Yle Radio Suomessa sunnuntaina 5.7. Seuraavina ovat vuorossa avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, ravintoloitsija ja ruokakirjailija Sikke Sumari, entinen jalkapalloilija ja jalkapallovalmentaja Atik Ismail, kirjailija Anja Kauranen-Snellman sekä toimittaja Mikko Kekäläinen.

Millaisilla kappalevalinnoilla vieraat kuvailevat elämäänsä? Kuuntele Tuuli Saksalan ohjelma Yle Radio Suomesta sunnuntaisin klo 11.02 tai Yle Areenasta.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi