Hyppää pääsisältöön

Ennen nettimeemejä meillä oli yökyläilyt serkkujen luona – Tommi Liimatan suuri serkkuteoria

Kuvassa Tommi Liimatta.
Kuvassa Tommi Liimatta. Kuva: Tuuli Laukkanen Yle Puhe,Tommi Liimatta

Millaiset tarinat selvisivät suullisen tarinankerronnan maailmassa, jossa niitä ei voinut näppäimenpainalluksella monistaa miljoonaksi kappaleeksi – ja miksi juuri serkkujen luona kyläily synnytti erilaisia juttuja kuin koulukaverin kanssa pelmuaminen?

Kansan viisaudet ja sukkeluudet ovat aina liikkuneet sekä vaaka- että pystysuoraan, siis vanhemmilta nuorille ja paikasta toiseen. Millaiset tarinat selvisivät suullisen tarinankerronnan maailmassa, jossa niitä ei voinut näppäimenpainalluksella monistaa miljoonaksi kappaleeksi – ja miksi juuri serkkujen luona kyläily synnytti erilaisia juttuja kuin koulukaverin kanssa pelmuaminen?

Tämän kysymyksen pohtiminen antoi nimen Tommi Liimatan radiomonologisarjalle Tommi Liimatan suuri serkkuteoria, jossa tämä suuri serkkuteoria esitellään yksityiskohtaisesti.

Sarja vie kuuntelijat C-kasettien, Aku Ankan taskukirjojen, discon ja serkkujen luona yökyläilyn maailmaan, mihin varsinkin 70- ja 80-luvulla lapsuutensa viettäneiden on helppo löytää yhteistä kokemusmaailmaa. Mutta sarja ei ole vain heille suunnattu eikä aiheena ole nostalgia, vaan Liimatta tekee syväsukelluksia eri aiheisiin valtavan perehtyneisyytensä ja kiinnostuksiensa kautta.

Tommi Liimattatunnetaan muusikkona, kirjailijana, kuvataiteilijana ja ylipäätään monien alojen lahjakkuutena. Radiomonologeja hän teki Yle Puheelle viimeksi vuonna 2014. Liimatta on tullut tunnetuksi Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen laulajana, sanoittajana ja säveltäjänä.

Suuren serkkuteorian monologit eivät ole vain yksinpuheluita, vaan mielikutvituksellinen sekoitus erilaisia radion genrejä, antologioita, joissa mukana on paljon asiaa, ripaus fiktiota sekä sopivasti kerronnallista hehkutusjäännöstä.

Lähihistoriasta aiheensa ammentavan sarjan tyyli vaihtelee radioesseistä C-kasettiarkistojen kautta pseudodokumentteihin. Jaksojen aiheet löytyvät pääosin kulttuurin piiristä, mutta välillä otetaan sivuaskeleita myös muualle. Yksi asiaa kuitenkin pysyy – Tommi Liimatan ääni ja perspektiivi.

Yle Puhe maanantaisin ja tiistaisin klo 11-12.

  • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

    Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

    Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

  • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

    Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

    Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

  • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

    Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

    Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.