Hyppää pääsisältöön

Muisti: Takkeja rajan taa – Suomi sai Neuvostoliitosta 200 junavaunullista pitsiverhoja

Idänkaupan hurjimpina vuosina Suomesta lähti päivässä 2000 pukua kohti Leningradia.
Turon tehtaalta lähti idänkaupan huimina vuosina tuhansia pukuja päivittäin. Raimo Kinnunen (vas.) kaavoitti ja Esa Meriläinen oli myyntimies. Idänkaupan hurjimpina vuosina Suomesta lähti päivässä 2000 pukua kohti Leningradia. Yle TV1,Muisti: Takkeja rajan taa

TV1 tiistaina 7.7.2020 klo 14.30 - 15.00, Areenassa

Idänkaupan hurjimpina vuosina Turon tehtaalta lähti päivässä 2000 miesten pukua kohti Leningradia.

Turon tehtaan myyntimies Esa Meriläinen muistaa kaupanneensa kerran kymmenessä minuutissa 74 000 pukua. Päälle juotiin teetä ja vodkaa. Vaikka rahakin liikkui, tavaraa vaihdettiin tavaraan. Takkeja vastaan tuli esimerkiksi 200 junavaunullista pitsiverhoja.

Presidentti Urho Kekkosta pidettiin tasavallan myyntitykkinä, mutta Suomen ja Neuvostoliiton välistä kauppaa pyörittäneet muistavat monta muutakin tarinaa.

Naapurit ymmärsivät toisiaan

Irina Santto kuuli korkeantason kaupantekoa läheltä, sillä hän toimi talouskomission puheenjohtajan, Ahti Karjalaisen tulkkina. Kari Ketola puolestaan oli mukana idänkaupassa neljällä vuosikymmenellä. Aluksi hän oli tulkki, myöhemmin suuryritysten Venäjän kaupan johtaja.

Dokumentissa Takkeja rajan taa idänkauppaa työkseen tehneet kertovat hauskoja muistoja kaupanteosta ja siitä, miksi suomalaiset tulivat neuvostoliittolaisten kanssa toimeen.

Suomen ja Neuvostoliiton kahdenvälinen kauppasuhde kesti vuodesta 1950 aina vuoden 1991 alkuun saakka. Minkälaisia merkkejä idänkaupan konkarit näkivät siitä, että kauppa romahtaa?

Tuotanto: Yle, 2013. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2013.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.