Hyppää pääsisältöön

Blimey! 10 uutta brittisarjaa Ylen ohjelmistoon: Bodyguard, Belgravia ja monia muita

Keeley Hawer ja Richard Madden Bodyguard-sarjan markkinointikuvassa. Henkilöiden edessä luodin rikkoma ikkuna.
Bodyguard - Henkivartija on kerännyt useita palkintoja. Sarja alkaa Yle TV2:llä 21.9.2020. Keeley Hawer ja Richard Madden Bodyguard-sarjan markkinointikuvassa. Henkilöiden edessä luodin rikkoma ikkuna. Kuva: Sophie Mutevelian / World Productions / Yle Richard Madden,Keeley Hawes,Bodyguard – Henkivartija

Brittisarjojen ystäviä ilahduttanee tieto, että lähikuukausien aikana Ylellä alkaa ainakin 10 uutta brittisarjaa. Mukana on mm. Downton Abbeyn luojan uutuussarja Belgravia sekä palkintoja kahminut Bodyguard - Henkivartija.

Luvassa on aikamatkoja niin toisen maailmansodan ajalle Singaporeen (Singaporen kosketus) kuin 1800-luvun Englantiin (Belgravia), oikeudenkäyntejä ja tragedioita (Christine Keelerin tapaus, Epäilyksen siemen, Onnettomuus, Salisburyn myrkytykset), mustaa komediaa (Tukalat paikat), jännitystä ja draamaa (Bodyguard - Henkivartija, Puhtaana käteen) sekä sympaattisia poliisisarjoja (McDonald & Dodds). Uusia kausia nähdään etsiväsarjasta Bancroft (2. kausi 5.9. alkaen) sekä tummanpuhuvasta komediasarjasta Inside No. 9 (4. kausi 13.11. alkaen).

Tukalat paikat

17.7.2020 alkaen Yle TV1 perjantaisin klo 21.05, Areenassa lähetyspäivän aamuna.

(Guilt) Skotlantiin sijoittuva tummanpuhuva draamakomedia. Minisarjan antisankarit, perin erilaiset ja sen myötä toisistaan etääntyneet veljekset, Jake ja Max ovat pitkästä aikaa yhdessä liikkeellä. Velikullat ajelevat juhlista kotiin, pikkutunneilla ja pienessä pöllyssä. Juttu luistaa eikä kuskin huomiokyky ole terävimmillään. Äkkiä auton eteen ilmestyy kuin tyhjästä ihminen, ja tömähdys kuulostaa pahalta. Kuinka miehen kävi? Veljekset nousevat autosta toteamaan karmean tilanteen. Nyt on pakko keksiä jotain ja äkkiä! Toinen miehistä saa älynväläyksen salata tapaus, koska poliisisetä ei tulisi katsomaan hyvällä tapahtumien kulkua. Keinoksi keksitään kiikuttaa hengetön mies läheiseen tyhjältä näyttävään taloon. Mikä onnenpotku - miehille selviää, ettei uhrilla ollut paljoakaan menetettävää. Onneksi kukaan ei nähnyt heidän pimeitä puuhiaan. Vai näkikö sittenkin? Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön, sanotaan. Veljesten töppäyksestä lähtee liikkeelle lumipallo, joka vain kasvaa ja kasvaa. Kuinka kujanjuoksussa käy?

Pääosissa: Mark Bonnar (Max), Jamie Sives (Jake), Ruth Bradley (Angie), Siân Brooke (Claire), Emun Elliott (Kenny), Moyo Akandé (Tina). Britannia 2019. 4 jaksoa. Areenassa 30 päivän ajan per jakso.

Lue lisää sarjasta »

Kaksi miestä katsoo maahan.
Kaksi miestä katsoo maahan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Brittiläiset draamasarjat,Yle TV1,Tukalat paikat

Christine Keelerin tapaus

2.8.2020 alkaen Yle TV1 sunnuntaisin klo 21.45. Kaikki jaksot Areenassa 2.8.

(The Trial of Christine Keeler) Tosipohjainen sarja Britanniaa kohauttaneesta skandaalista, jossa seksuaalinen suhde politiikan nousevan kiintotähden ja nuoren mallin välillä uhkasi kaataa kylmän sodan kourissa kamppailevan brittihallinnon. 1960-luvulla nuoren kauniin naisen elämä oli kovaa. Joko jäit kotiin äidin helmoihin tai yritit luoda uraa tavalla tai toisella. Alun perin Christine Keeler on viaton 19-vuotias nuori nainen, joka haaveilee leveämmästä leivästä ja tekee sen eteen uhrauksia. Hän tekee mallintöitä ja hurmaa tanssityttönä kabareessa, jossa pidetään silmäpeliä varakkaiden ja itseään vanhempien miesten kanssa, ja ennemmin tai myöhemmin kuvio etenee läheiseen suhteeseen naimisissa olevan miehen kanssa. Mitä sellaisesta keikasta jää käteen nuorelle naiselle?

Yksi valloittajista, sotaministeri John Profumo on käytännössä pääministeri Harold Macmillanin oikea käsi, ja hän kärkkyy jo paikkaa auringossa - samalla kun vierailee kahden naisen vuoteessa. Kylmän sodan aikana oli vallalla vainoharhainen kulissien takainen poliittinen vehkeily, jonka uhriksi oli helppo joutua. Kun lehdistö pääsee jyvälle Keelerin ja Profumon salasuhteesta, heidät revitään julkisuudessa kappaleiksi. Miten kaikki tapahtui?

Pääosissa: James Norton (McMafia, Grantchester, Pikku Naisia), Sophie Coockson (Kingsman-elokuvat), Ben Miles (Paritellen, The Crown), Ellie Bamber, Emilia Fox, Anthony Welsh. Sarjan on käsikirjoittanut Amanda Coe (Apple Tree Yard). Britannia 2019. 6 jaksoa. Areenassa 30.10.2020 saakka.

Lue lisää sarjasta »

Christine Keeler istuu punaisessa mekossa sohvalla, taustalla punainen seinä.
Christine Keeler istuu punaisessa mekossa sohvalla, taustalla punainen seinä. Kuva: Keshet International UK Limited The Trial of Christine Keeler,Christine Keeler,Christine Keelerin tapaus

Epäilyksen siemen

8.8.2020 alkaen Yle TV1 lauantaisin klo 20.55. Kaikki jaksot Areenassa 8.8.

(Deadwater Fell) Uusi neliosainen brittitrilleri sijoittuu Skotlantiin. Jossain keskellä karuja vihreitä kukkuloita sijaitsee pieni Kirkdarrochin kylä, jossa asukkaat vetävät yhtä köyttä - heillä yhteisöllisyys on verissä. Kylän yhteisen kansanjuhlan jälkeen syttyy traaginen tulipalo, jossa kuolee neljä ihmistä. Vain yksi perheestä selviytyy hengissä. Yhteisöä kohtaa järkytys, ja poliisi aloittaa tutkinnan. Vaan entä jos joku uhrien lähipiiristä onnistuu kylvämään epäilyksen siemenen yhteisöön? Entä jos tulipalo ei ollutkaan onnettomuus? Tragedia joutuu aivan uuteen valoon ja herättää kysymyksiä ja syyllisyyttä. Ihminen voi olla paha myös tekemättä mitään. Kuinka yhteisö selviää syyllisyydestä, ja miten pitkälle pitää mennä, jotta tragedian ydin paljastuu?

Pääosissa nähdään mm. David Tennant (Doctor Who, Jessica Jones, Broadchurch) sekä Cush Jumbo (Vera Stanhope tutkii, Good Wife). Britannia 2020. 4 jaksoa. Areenassa 6.10.2020 saakka.

Lue lisää sarjasta »

Jess Milner (Cush Jumbo) ja Tom Kendrick (David Tennant) katsovat kulman takaa mietteliään näköisinä.
Jess Milner (Cush Jumbo) ja Tom Kendrick (David Tennant) katsovat kulman takaa mietteliään näköisinä. Kuva: Marsaili Mainz/Magnetic Eye Films/Yle / MAGNETIC EYE FILMS LTD Brittiläiset draamasarjat,Yle TV1,David Tennant,Deadwater Fell,Epäilyksen siemen

Onnettomuus

14.8.2020 alkaen Yle TV1 perjantaisin klo 21.05. Kaikki jaksot Areenassa 14.8.

(The Accident) Raastavista tarinoistaan tunnetun käsikirjoittajan, Jack Thornen (mm. This Is England, Skins, Koomikon kuolema, Kiri) minisarjauutuus syväluotaa jälleen raastavasti tavallisten ihmisten elämää. Se pohtii syyllisyyskysymystä ja ihmisen kykyä selviytyä tragediasta, joka koskettaa koko pikkukaupunkiyhteisöä.

Jossain Walesissa pikkukaupungin väki on juhlatuulella ja täydestä syystä - kituliaan kaupungin tulevaisuudessa on kääntymässä uusi lehti. Tulossa on suuria liikesuunnitelmia, uusia työpaikkoja ja parempia tulevaisuudennäkymiä seudun nuorisolle, jottei heidän tarvitse muuttaa pois kotiseudulta työn perässä. Samaan aikaan nuorisolla on oma kokoontumisensa tyhjän tehdashallin uumenissa. Tarkoituksena ei ole tehdä ilkivaltaa, ainoastaan viettää juhlia kapinoivien teini-ikäisten tapaan. Korttitalo murenee hetkessä, kun tehtaassa tapahtuu voimakas räjähdys. Juhlakansa säntää paikalle epäuskoisena näkemästään, isät, äidit ja lähiomaiset pelkäävät pahinta. Mitä oikein tapahtui? Oliko räjähdys onnettomuus vai tihutyö, keitä talossa oli tapahtumahetkellä ja miten heidän kävi? Pelastushenkilöstön ja sairaalan tehtyä voitavansa alkaa syytöksien aika. Kenen on vastuu räjähdyksestä, kuka johdatti nuoret kuolemanloukkuun, onko tehtaan omistaja tehnyt raskaan virheen, josta koko yhteisö maksaa korvaamattoman hinnan? Raivostuneet omaiset vaativat jonkun päätä vadille, mutta kenen? Onnettomuuden jälkeen yhteisö ei ole entisensä, palaako rauha koskaan ihmisten sydämiin?

Pääosissa mm. Sidse Babett Knudsen (Vallan linnake) ja Sarah Lancashire (Kiri, Naisten paratiisi, Coronation Street). Muissa osissa mm. Joanna Scanlan, Mark Lewis Jones, Jade Croot, Genevieve Barr. Britannia 2019. 4 jaksoa. Areenassa 9.2.2021 saakka.

Lue lisää sarjasta »

Sarjan yleiskuva, sinisävyinen kollaasikuva jossa kaikki sarjan päähahmot.
Sarjan yleiskuva, sinisävyinen kollaasikuva jossa kaikki sarjan päähahmot. Kuva: Channel 4 / Yle Yle TV1,Brittiläiset draamasarjat,Sidse Babett Knudsen,Onnettomuus (minisarja)

McDonald & Dodds

15.8.2020 alkaen Yle TV1 lauantaisin klo 19.40.

(McDonald & Dodds) Muinaisten roomalaisten perustama kuuluisa kylpyläkaupunki Bath ja sen postikorttimaiset maisemat toimivat täydellisenä näyttämönä uudessa sympaattisessa poliisisarjassa. Siinä katalia rikoksia tutkii yhdessä vastentahtoinen kaksikko, joka on toistensa vastakohta lähes kaikessa. Rikosylikomisario Lauren McDonald on Lontoon vilskeestä saapunut kunnianhimoinen ja vikkeläliikkeinen itsevarma uranainen, ylikonstaapeli Dodds taas paikallinen, pitkän ja vähemmän kunniakkaan uran tehnyt hiljainen ja vaatimaton herra - pelkkä harmaa hissukka, josta esimiehen mukaan olisi jo aika päästä eroon. Mutta aina harmaus ei ole pahasta, eikä koiraa ole karvoihin katsominen. Sillä sen, mitä Dodds ei tiedä poliisin tuoreimmista teknisistä tuulahduksista, hän korvaa perinteisellä kirjatiedolla, jonka löytämisessä hän on haka! Eroista huolimatta ja kaikkien yllätykseksi tämä parivaljakko onnistuu muodostamaan tehokkaan tiimin, joka saa tuloksia aikaan, vaikka menetelmistä tuleekin pientä sanomista. Onko McDonald tullut Bathin poliisitaloon jäädäkseen, ja kauanko kärsivä esimies joutuu vielä katselemaan Doddsin haljua naamaa? Tästä sarjasta uumoillaan uutta pitkäkestoista rikossarjaa, henkistä jatkajaa siinä vaiheessa, kun Vera Stanhope joskus laittaa naulaan oman hattunsa ja takkinsa. Sarjan ensimmäiset jaksot ensiesitetään Yle TV1:llä kaksiosaisena versiona.

Pääosissa: Jason Watkins (Dodds), Tala Gouveia (McDonald), James Murray, Pearl Chanda, Jack Riddiford. Idea ja käsikirjoitus: Robert Murphy. Britannia 2020. 4 jaksoa. Areenassa 90 päivää per jakso.

Lue lisää sarjasta »

kaksi poliisia (vanhempi mies ja noin kolmekymppinen nainen) seisoo ulkona, taustalla hälytysajoneuvoja.
kaksi poliisia (vanhempi mies ja noin kolmekymppinen nainen) seisoo ulkona, taustalla hälytysajoneuvoja. Kuva: ITV McDonald & Dodds

Puhtaana käteen

11.9.2020 alkaen Yle TV1 perjantaisin klo 19.00 Kaikki jaksot Areenassa 11.9.

(Cleaning Up) Elämä ei ole koskaan hymyillyt Samille, tavalliselle kahden lapsen äidille, joka koettaa raapia kokoon elannon perheelleen toimimalla siivoojana Lontoon bisneskortteleissa. Nollatuntisopimuksen varassa rimpuilevan naisen ja Canary Wharfin rikkaiden bisnesmiesten maailmojen välillä on syvä kuilu, sen ikuinen alisuoriutuja Sam näkee selvästi. Ainainen rahapula kiristää hermoja, ja se on ajanut Samin peliriippuvaisuuden kurimukseen. Vaikka hän on aina pelannut napeilla, epätoivo on hyvä yllyke ja nälkä kasvaa syödessä. Kun Sam erään työkeikan aikana sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, hänessä kypsyy hullunrohkea idea, jolla ratkaista rahahuolet kertaheitolla ja pistää onnettaren palikat uusjakoon. Sam heittäytyy pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää. Hän pelaa kovin panoksin ja pistää samalla pantiksi koko elämänsä.

Pääosissa Sheridan Smith, Jade Anouka, Matthew McNulty. Britannia 2019. 6 jaksoa. Areenassa 9.12.2020 saakka.

Lue lisää sarjasta »

Graafinen kuva: siivooja on polvillaan lattialla, joka on täynnä seteleitä. Rahaa sataa katosta.
Graafinen kuva: siivooja on polvillaan lattialla, joka on täynnä seteleitä. Rahaa sataa katosta. Kuva: ITV / Yle Yle TV1,Cleaning Up,Puhtaana käteen

Singaporen kosketus

15.9.2020 alkaen Yle TV1 tiistaisin klo 19.00. Kaikki jaksot Areenassa 15.9.

(The Singapore Grip) Toisen maailmansodan aikaiseen Singaporeen sijoittuva historiallinen draamasarja varakkaan brittiläisen perheen yrityksistä jatkaa tavallista elämäänsä, vaikka maailma ympärillä kuohuu. Liikemies Walter Blackett (David Morris) perheineen elelee mukavaa elämää hulppeassa kartanossaan Singaporessa. Huolta aiheuttaa vain yhtiökumppanin heikko terveys, ja Walter haluaa varmistaa yrityksen tulevaisuuden naittamalla hienostelevan tyttärensä Joanin (Georgia Blizzard) yhtiökumppaninsa pojan Matthew Webbin (Luke Treadaway) kanssa. Matthew on nuori idealisti, jonka pään Singapore kuitenkin saa pyörälle. Ja aivan erityisesti sen tekee Kiinasta paennut, mystinen kaunotar Vera Chiang (Elizabeth Tan). Voimakastahtoinen Walter ei luovuta helpolla, mutta nuorilla sydämillä on oma tahtonsa - ja pian sota onkin jo ovella.

Sarja perustuu J. G. Farrellin vuonna 1978 julkaistuun samannimiseen kirjaan ja sen adaptoinnista tv-sarjaksi vastaa Oscar-palkittu käsikirjoittaja Christopher Hampton (Sovitus, Valheet ja viettelijät). Pääosissa nähdään mm. David Morrissey, Luke Treadaway, Georgia Blizzard, Colm Meaney sekä Charles Dance, joka tunnetaan mm. Game of Thronesin Tywin Lannisterina. Britannia 2020. 6 jaksoa.

Pelinappulan näköiset henkilöhahmot seisovat kartan päällä.
Pelinappulan näköiset henkilöhahmot seisovat kartan päällä. Kuva: ITV / Yle The Singapore Grip,Singaporen kosketus

Bodyguard - Henkivartija

21.9.2020 alkaen Yle TV2 ja Areena maanantaisin klo 21.30.

Ylikonstaapeli David Budd estää terrori-iskun junassa ja saa ylennyksen sisäministeri Julia Montaguen henkivartijaksi. Montaguen poliittinen linja ei ole Afganistanissa sotineen Buddin mieleen, eikä kaksikon yhteistyö ala muutenkaan sopuisissa merkeissä. Kun ministeri joutuu vakavan hyökkäyksen kohteeksi, Buddin täytyy tehdä valinta velvollisuuden ja omantunnon välillä. Hän saa nopeasti huomata, kuinka vaikeaa onkaan tietää, kuka kunnianhimoisen Montaguen ympärillä pyörivistä tahoista on todellinen uhka. Tilannetta sotkee entisestään Buddin lämmenneet tunteet Montagueta kohtaan.

Koukuttava trilleri oli Britanniassa BBC:n katsotuin draama kymmeneen vuoteen. Useilla palkinnoilla ja ehdokkuuksilla huomioidun sarjan pääosassa David Buddin roolissa nähdään Game of Thrones -sarjasta tuttu Richard Madden. Madden voitti roolistaan parhaan miespääosan Golden Globen, ja Bodyguard - Henkivartija palkittiin myös BAFTAlla Must-See Moment -kategoriassa. Muissa rooleissa mm. Keeley Hawes, Sophie Rundle, Gina McKee ja Vincent Franklin. Britannia 2018. (16) 6 jaksoa.

Henkivartija David Budd (RICHARD MADDEN) ja asiakkaansa Julia Montague (KEELEY HAWES) kävelevät kapealla käytävällä kohti kameraa.
Game of Thronesista tuttu Richard Madden nappasi roolisuosituksestaan Golden Globen. Henkivartija David Budd (RICHARD MADDEN) ja asiakkaansa Julia Montague (KEELEY HAWES) kävelevät kapealla käytävällä kohti kameraa. Kuva: Sophie Mutevelian / World Productions / Yle Bodyguard – Henkivartija,Richard Madden,Keeley Hawes

Salisburyn myrkytykset

3.10.2020 alkaen Yle TV1 lauantaisin klo 22.30.

(The Salisbury Poisonings) Salisburyn myrkytykset, BBC:n ykköskanavan suurin draamahitti kuuteen vuoteen, nähdään nyt Ylellä. Se on tositapahtumiin pohjautuva, koskettava ja realistinen kuvaus ihmisten pahimmista peloista ja viranomaisten sankaruudesta suuronnettomuuden keskellä.

Maaliskuussa 2018 kaksi ihmistä tuupertuu puiston penkille keskellä vilkasliikenteistä Salisburyn kaupunkia. Pelastusviranomainen tekee tehtävänsä ja poliisi ryhtyy tutkimaan tapausta. Uhrien henkilöllisyys selviää pian, mutta se herättää vain lisää huolta ja avoimia kysymyksiä. Kuinka venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal tyttärineen voi joutua murhayrityksen kohteeksi Britanniassa keskellä kirkasta päivää? Viranomaiset kamppailevat näkymätöntä vihollista vastaan yrittäessään turvata siviiliväestön. Miten laajaksi katastrofi paisuu? Viranomaiset joutuvat venymään äärimmilleen, vaikka oma hätä on myös suuri. Salisbury joutuu myrskyn silmään, keskelle ennennäkemätöntä kansainvälistä selkkausta. Mitä seurauksia tapahtuneella on?

Kriitikoiden kiittelemä sarja avaa huolellisesti taustoitetun ikkunan siihen millaista on, kun kaupungin sydämessä tapahtuu jotain odottamatonta, jonka syitä, laajuutta ja seurauksia on tapahtumahetkellä mahdotonta aavistaa. Kaksi vuotta myöhemmin, huolelliseen taustatyöhön ja laajoihin henkilöhaastatteluihin tukeutuva sarja valottaa tapahtunutta. Tehtiinkö Salisburyssä virheitä, jotka vaaransivat ihmishenkiä tarpeettomasti vai ammuttiinko turvatoimissa yli? Entä kuka siitä joutuu vastuuseen?

Pääosissa: Anne-Marie Duff, Rafe Spall, Myanna Buring. Britannia 2020. 4 jaksoa.

Kollaasikuva kolmessa osassa: kuvassa Tracy Daszkiewicz (Anne-Marie Duff), Dawn Sturgess (MyAnna Buring) ja Nick Bailey (Rafe Spall).
Kollaasikuva kolmessa osassa: kuvassa Tracy Daszkiewicz (Anne-Marie Duff), Dawn Sturgess (MyAnna Buring) ja Nick Bailey (Rafe Spall). Kuva: Dancing Ledge Productions / Yle Brittiläiset draamasarjat,Yle TV1,The Salisbury Poisonings,Salisburyn myrkytykset

Belgravia

7.11.2020 Yle TV1 lauantaisin klo 21.15. Kaikki jaksot Areenassa 7.11.

(Belgravia) Downton Abbeyn luojan uusi kuusiosainen draamasarja avaa uuden, kiehtovan ikkunan 1800-luvun englantilaiseen luokkayhteiskuntaan. Belgravia on fiktiivinen kuvaus perhesalaisuuksista, kielletystä rakkaudesta ja häpeästä, ja se näyttää Downtonia synkemmin kahden kerroksen väen ja eri luokkien välisen erot. Kahden erilaisen perheen kohtalot kietoutuvat toisiinsa Lontoon aikanaan kuuluisimman hienostokaupunginosan piirissä. Belgraviassa on väliä sillä, onko varallisuus perittyä vai hankittu tuottoisalla liiketoiminnalla - toki kauppias on yhteiskunnalle välttämättömyys, mutta ammatin tuomaa moukan leimaa ei pestä pois suurella rahallakaan.

Tarina alkaa Brysselistä vuonna 1815, maailmanhistoriallisesti hyvin merkittävällä hetkellä. Napoleon Bonaparte on pitkään uhonnut rynnivänsä Euroopan valtiaaksi, joskaan kaikkien mielestä uhka ei ole todellinen. Richmondin herttuattaren järjestämissä tanssiaisissa toisensa kohtaa valikoitu seurue englantilaisia aatelisia, brittiarmeijan päällystöä sekä Trenchardin kauppiasperhe. Kohtalokkaasta illasta sukeutuu ikimuistoinen, ja se heittää varjonsa heidän kaikkien tulevaisuuteen. Sarja on ensimmäinen kerta, kun periodidraamassa kunnostautunut käsikirjoittaja Julian Fellows on muokannut teoksen oman romaaninsa pohjalta, eikä sarja tippaakaan kalpene muiden draamojen rinnalla.

Pääosissa: Tamsin Creig, Philip Glenister, Harriet Walter, Alice Eve, Paul Ritter, Saskia Reeves, Ella Purnell, Jack Bardoe. Omasta romaanistaan käsikirjoitukseksi sovittanut Julian Fellows. Ohjaus: John Alexander. Britannia/Yhdysvallat 2020. 6 jaksoa. Areenassa 6.3.2021 saakka.

Sarjan hahmoja vierekkäin, kuvan edustalla Lady Maria Grey (Ella Purnell) sekä Charles Pope (Jack Bardoe).
Kuvan edustalla Lady Maria Grey (Ella Purnell) sekä Charles Pope (Jack Bardoe). Sarjan hahmoja vierekkäin, kuvan edustalla Lady Maria Grey (Ella Purnell) sekä Charles Pope (Jack Bardoe). Kuva: Carnival Film Television / Carnival Film Television, Epix, ITV, NBCUNiversal Belgravia,Julian Fellowes

Muokkaus 15.9.: Belgravia siirtyi viikolla, uusi aloituspäivä on 7.11.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua