Hyppää pääsisältöön

Hannu-Pekka Björkman: ”Haluaisin kertoa kaiken kylästä, jossa kasvoin”

Hannu-Pekka Björkman.
Hannu-Pekka Björkman. Kuva: Parad Media Hannu-Pekka Björkman,Kutsuvieras,Yle Radio Suomi

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman käsittelee Kutsuvieras-ohjelmassa lapsuuttaan, elämänpolun valintaa ja alituisen kaipauksen olemusta. Hänellä on tarve katsoa asioita ikuisuuden näkökulmasta.

Kuuntele Hannu-Pekka Björkmanin Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa.

Lapsuus on Hannu-Pekalle syvyys kaiken sen alla, mitä elämässä myöhemmin tapahtuu. Lapsena hän sairasteli paljon.

– Muistan miten henki ei kulkenut. Makasin sängyssä ja kuuntelin merisäätä rätisevästä patteriradiosta, kuumehoureessa verhojen kuviot muuttuivat kasvoiksi ja tulivat kohti.

– Lapsuuteni sairauspäivistä jäi kai sisääni outo hiljaisuus – tarve katsoa ja ajatella asioita ikuisuuden näkökulmasta.

Hannu-Pekka kertoo kasvaneensa 1970-luvulla maalaispitäjässä ja on kiitollinen siitä. Pienessä kylässä talojen ovet olivat auki lasten tulla ja mennä. Ihmiset nähtiin sellaisina kuin he olivat. Oli juoppoja ja kylähulluja, ihmisiä erikoisine puheineen ja tapoineen. Lapset olivat heille olemassa. Ketään ei voinut tiellä tervehtimättä ohittaa.

– Nyt keski-ikäisenä kotiseudullani käydessä näen miten monet asiat ovat vähitellen muuttuneet. Ovet menivät kiinni. Eläimet hävisivät. Yritteliäisyys katosi.

Silti lapsuuden maisema on Hannu-Pekan mukaan aina meissä läsnä. Matkoilla nähdyt upeat maisemat eivät vedä vertoja vaatimattomille pajukoille ja harmaille ladon nurkille. Ja vaikka lapsuuden maisema on muuttunut, sen tunnistaa samaksi. Kosken kivet ovat samat ja valo männyn rungolla.

– Itsekin olen jollain tavalla sama. Emootio elää maisemassa ja on siihen kiinnitetty.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki:
Arvo Pärt: Summa Tapiola sinfonietta
Recomposed by Max Richter: Vivaldi, The four seasons: Summer 2
Ravel: Pavane pour une infante defunte. Esittäjä Andre Laplante
Olavi Virta: Soria Moria
Shadowplay: Ashtray
Severija: Zu asche, zu Staub
Psaumes de polyleos: Herman Ryabtsev Chouer de moines de monastere de Valaam
Phosphorescent: Song for Zula

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta kuullaan keskiyöllä. Yle Areenassa Kutsuvieras on kuunneltavissa aina lähetyspäivän aamusta lähtien.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen, 20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen, 28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi