Hyppää pääsisältöön

Matkustamisen tarkoitus: jos ei liiku, pysähtyy

Pilvinen taivas ja silhuettina näkyvä jeeppi, polkupyörä ja teltta
Pilvinen taivas ja silhuettina näkyvä jeeppi, polkupyörä ja teltta Kuva: AOP / Alamy / Zoonar GmbH seikkailija,matkailijat

Harva meistä voi kutsua itseään aidoksi kiertolaiseksi, mutta useimmat haluavat välillä vaihtaa maisemaa. Silloin matkakuume vaivaa ja levottomuus lietsoo. Miksi tie kutsuu? – Siihen Luotuja kulkemaan -sarjani etsii vastausta.

Ihminen ei ole historian valossa ollut paikallaan pysyvää lajia. Homo sapiens on levittäytynyt Afrikan alkukodistaan maapallon joka kolkkaan. Jokainen meistä on kiertolaisten sukua, jos geeneihin katsotaan.

En ole henkilökohtaisesti matkustanut mitenkään erityisen paljon, mutta tietenkin vieraat kulttuurit ja maisemat kiinnostavat ja kiehtovat. Unelmieni matka olisi vuosia kestävä kiireetön kierros maailman ympäri maata ja merta myöten. Se edellyttäisi, että minulla olisi sekä aikaa, että riittävät taloudelliset resurssit. Jompaakumpaa on aina puuttunut. Nyttemmin uusi varteenotettava uhka, pandemia on noussut unelmamatkani tielle.

Kasvosuojuksilla varustettu perhe lentokentällä
Kasvosuojuksilla varustettu perhe lentokentällä Kuva: Rungroj Yongrit / EPA matkustaminen,koronavirus,matkat,matkailu,turistit,lentoasemat

Vuosi 2020 koettelee monen hermoja. Pelottava korona-virus on tätä kirjoitettaessa sairastuttanut miljoonia ja tappanut satoja tuhansia. Tauti levisi matkustavien mukana nopeasti joka puolelle maapalloa. Toistaiseksi ainoa varma keino suojautua virukselta on täydellinen eristäytyminen. Paikallaan pysyminen suojaa sekä itseä että muita, koska virus kulkee salamatkustajana sinne minne ihminenkin.

Tämä on meille ennenkokematonta, mutta ei ainutlaatuista. Tällaistako elämä oli esimerkiksi ruton tai isorokon riehuessa? Sen on täytynyt olla vielä paljon hirveämpää, tehokkaan terveydenhuollon, tutkimuksen ja tiedottamisen puuttuessa. Nyt rokotetta “kaikessa rauhassa” odotellessa tilanteesta on mahdollista muodostaa edes jonkinlainen kuva. Ihmisten käyttäytymistä ja omia reaktioita seuratessa historian pandemioiden kuvaukset ovat muuttuneet paljon elävimmiksi.

Hevosvetoisia vankkureita jalkaisin kuljettava mies
Hevosvetoisia vankkureita jalkaisin kuljettava mies Kuva: AOP / Alamy / Peter J. Hatcher hevonen,kulkurit,Irish travellers,vankkurit

Mitä meiltä vietiin, kun matkustaminen kiellettiin? – Vapaus, on ilmeinen vastaus. Moni kuvaa eristäytymistään vankilaksi, vaikka tuomio suoritetaankin omassa kodissa ja oman sekä läheisten terveyden suojelemiseksi. Vaikka oma koti on useimmille rakas paikka rakkaine perheenjäsenineen, liika on liikaa. Koronakeväänä, konkreettisten matkojen peruuntumisen lisäksi, meiltä vietiin pitkäksi ajaksi – ehkä iäksi – turvallisen matkustamisen illuusio.

Matkustaminen on aina riski. Jos ei altistu vieraille bakteerikannoille ja oudoille sairauksille, on uhkana uudenlaisten tapojen ja asenteiden tarttuminen, maailmankuvan avartuminen ja omaan itseen tutustuminen. Entinen ajattelu- ja elämäntapa on vaarassa.

Jhokang-temppelin edessä munkkeja ja turisti
Jhokang-temppelin edessä munkkeja ja turisti Kuva: AOP / Alamy / Michele Falzone munkit,pyhiinvaellukset,Jokhang

Ihmisen luontainen tarve kehittyä ja oppia lienee geenitasolla liikkeelle lähdön tausta, vaikka tunnistamme helpommin levottomuuden ja uteliaisuuden. Tien päällä olemme enemmän hereillä, valppaana ja aistit terävinä. Todennäköisesti pidämme itsestämme enemmän kun selviydymme kulkurielämän jatkuvista haasteista.

Matkoilla kertyvät uudet vaikutelmat ja kokemukset koukuttavat kulkijaa. Satunnaisesta kulkijasta kehittyy helposti täyteen riippuvuuteen ajautunut kiertelijä. Jotkut jopa luopuvat omaisuudestaan ja pysyvästä kotipaikastaan ja antautuvat täysin kulkurielämän syövereihin.

Liftasin tässä neliosaisessa sarjassa kulkijoiden matkaan ja yritin ymmärtää, mikä meitä kiertelevässä elämäntavassa kiehtoo. Luin kirjoja ja artikkeleita ja kuuntelin Ylen arkistojen aarteita.

Junapummit opettelivat hyppäämään liikkuvaan junaan
Junapummit opettelivat hyppäämään liikkuvaan junaan Kuva: Partridge, Rondal - U.S. National Archives and Records Administration Hobo,kulkurit

Huomasin, että monen matka alkaa usein jo ennen lähtöä hartaan suunnittelun muodossa. Heille tämä osa on kaikkein ihanin, kaikkihan on vielä mahdollista. Eräille matkan päämäärä on täysin toissijainen asia, he viihtyvät parhaiten tien päällä, liike ja vaihtuvat maisemat ovat se juttu. Keikkatyöläistä taas saattavat toistuvat matkat puuduttaa. Hänelle välietapit ovat kuin heinänvarteen pujotetut makeat marjat. Kotiinpaluu lienee kaikille matkalaisille juhlava, silloin kaivetaan tuliaiset repusta ja katsotaan mitä matkasta jäi käteen.

Luotuja kulkemaan -sarjaa voit seurata neljänä tiistaina 7.7. - 28.7.2019 alkaen kello 17:10. Ohjelmien toinen lähetys on lauantaisin kello 15:30. Tai kuuntele Areenasta kun sinulle sopii.

Sarjan on toimittanut ja käsikirjoittanut Tina Cavén. Äänisuunnittelu ja musiikki Joonatan Kotila. Arkistotoimittajat Pia Kilpelänaho, Tuulia Nieminen ja Tuula Raento. Tuottaja Pertti Ylikojola.

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri