Hyppää pääsisältöön

Leikkimieltä lattiasta kattoon


Terho Endén on pyörittänyt 1980-luvulta saakka persoonallista puotia nimeltä Heinolan Talous-muovi ja lelu. Sattuma vei hänet aikoinaan Ruotsiin – ja toi takaisin kotikaupunkiin lelukauppiaaksi.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Heinäkuisena arkipäivänä puolenpäivän aikaan ovi kilahtelee tasaiseen tahtiin ja moni kyselee heti kynnyksellä:

– Oliko teillä niitä hulavanteita?

Hulavannebuumi pyörittää suomalaisia vierailumme aikaan kesällä 2019. Monesta paikasta retrohittiartikkeli on myyty loppuun.

Heinolalaisen kivijalkaliikkeen ikkunassa käsin tekstattu lappu kuitenkin viestittää ohikulkijoille, että täältä niitä saa – tai niitäkin: vanhojen kunnon hulavanteiden lisäksi valikoimassa on noin neljä tuhatta tuotetta. Kun sisään on kurkistanut, kannattaa kiertelyyn varata tovi.

Heinola on oikea pikkukaupunki toreineen, erikoiskauppoineen, museoineen ja upeine rantapuistoineen Kymijoen varressa. Heinolan liikkeistä toisin esille Suomen parhaan lelukaupan: Heinolan Talous-muovi ja lelu. Sieltä saa kaikenlaisia leluja, ei vain kauden muotijuttuja, ja palvelu on uskomatonta.― Yleisövinkki / Egenland

Näin tarinan voisi summata: Ruotsiin asettuneesta puusepästä tuli paluumuuttaja ja lelukauppias, kun hänen silmiinsä osui pieni ilmoitus kotiseudun paikallislehdessä.

Terho Endénin lähtö länsinaapuriin tapahtui 1960-luvun alussat rivakasti, kun kaveri houkutteli mukaansa.

– Yhdellä kaverilla kun ei ollut töitä, niin se sanoi, että ‘lähetään Ruottiin’. Ja silloin mentiin, siihen aikaanhan lopputilin sai samana päivänä. Ajattelin vaan lähteä katsomaan. Mutta sitten siinä kului kaksikymmentä vuotta.

Vanhempi herrasmies lelukaupassa, jonka hyllyt notkuvat leluja lattiasta kattoon.
Ruotsin kuninkaanlinnassakin töitä tehnyt Terho Endén nykyisessä valtakunnassaan. Vanhempi herrasmies lelukaupassa, jonka hyllyt notkuvat leluja lattiasta kattoon. Kuva: Eva Pursiainen / Yle lelukaupat,liikemiehet,Egenland

1980-luvun alkuun mennessä Endén oli ehtinyt tehdä entisöintitöitä Tukholmassa niin Skansenin ulkoilmamuseossa, Gröna Lundin huvipuistossa kuin itse kuninkaanlinnassa. Yhteys kotimaahan säilyi muun muassa tuttua lehteä lukemalla.

– Isäukko tilasi mulle Itä-Hämeen. Takasivulla luki kaksi riviä: myytävänä lelukauppa.

Endénin omat lapset olivat Ruotsissa käyneet ostoksilla samantyyppisessä pienessä liikkeessä, ja hän oli huomannut kiinnostuneensa työskentelemisestä lelujen parissa. Ilmoituksen nähtyään hän matkusti Heinolaan paikan päälle, ja lopulta paluu kotikaupunkiin tapahtui melkein yhtä nopeasta päähänpistosta kuin lähtö aikoinaan.

Ruotsi jäi siis taakse, mutta kielitaito säilyi. Asiakkaat ovat saaneet nauttia palvelusta myös ruotsin kielellä.

Suomalainen kyllä tietää, mikä on hyvää. Ei ne niin töröjä ole.― Terho Endén
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Se, että ryhtyy lelukauppiaaksi, on yksi asia. Se taas, että lelukauppa on edelleen yli 35 vuotta myöhemmin pystyssä ja muodostunut pikkukaupungin nähtävyydeksi, on kokonaan toinen juttu.

Alussa epäilijöitä riitti. Endén sisuuntui.

– Sanoin, että niin kauan kuin mussa henki pihisee, en tule näppejäni nuolemaan. Sitten pantiinkin pökköä pesään.

Lelukaupassa leluja hyllyissä lattiasta kattoon.
Ensikertalaisella saattaa mennä hetki lattiasta kattoon ulottuvia hyllyjä ihmetellessä. Lelukaupassa leluja hyllyissä lattiasta kattoon. Kuva: Eva Pursiainen / Yle leikkikalut,lelukaupat,Egenland
Pakkaus, jossa kuva telttailevista Barbie- ja Ken -nukeista.
Aikuiseksi kasvaneet leikki-ikäiset voivat kokea tunnistamisen iloa nostalgisten löytöjen äärellä. Pakkaus, jossa kuva telttailevista Barbie- ja Ken -nukeista. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,leikkikalut,lelukaupat,Barbie,Retro

Kaksi muovifiguuria paketeissaan, joiden kyljessä lukee teksti "The Powerpuff Girls"
Girl poweria eri vuosikymmeniltä. Kaksi muovifiguuria paketeissaan, joiden kyljessä lukee teksti "The Powerpuff Girls" Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Smurffit,leikkikalut,lelukaupat,Tehotytöt

Liike on laajentunut vuosien varrella alakerran yhdestä kulmasta yli kolminkertaiseksi. Uusien leikkikalujen, pelien ja taloustarvikkeiden ohella valikoimaan kuuluu myös suosikkileluja 1980- ja -90 luvuilta.

– Kun me ostetaan tavaroita, me ei katsota kiertoa. Isot virmathan katsoo että täytyy kiertää nopeasti. Joku kiertää hitaammin ja joku nopeammin, mutta kyllä niille aina ostaja on löytynyt, Endén toteaa.

73-vuotias lelukaupan omistaja seuraa aikaa ja pysyy hereillä trendeistä – ne hulavanteet! –, mutta asia, josta Endén ei omien sanojensa mukaan tingi, on laatu. Hänen omia suosikkejaan ovat esimerkiksi saksalaiset, alkuperäistä jäljittelevät ajoneuvot ja työkoneet. Ne tuovat kauppiaan mieleen myös muutoksen, jonka hän on huomannut leikkijöissä:

– Ennen lapset leikkivät toiselle kymmenelle asti. Aika harvassa ovat nykyisin kaksitoistavuotiaat, jotka ostavat leluja. Ajat ovat muuttuneet, kyllä niillä on muut lelut käsissä, Endén sanoo ja näyttää hyväntuulisesti tarkkailevan, ymmärtääkö toimittaja, mitä hän tarkoittaa.

Niin, mitä aikuiset edellä: puhelin taitaa olla monen nykylapsen ykkösvempain. Entäs kauppiaan oma leikkimieli?

– Minä olen leikkinyt jo kolmekymmentäviisi vuotta, eikä leikkimieli ole kadonnut mihinkään!

Lapset ovat ihan mahtavia, he antavat heti suoraa palautetta.― Satu Hämäläinen
Myymälänhoitaja, silmälasit, vaalea pusero, vihreitä lehviä kuviona ,taustalla lelukauppaa
Myyjä Satu Hämäläinen pitää työssään pienten ja isojen ihmisten kohtaamisesta. Myymälänhoitaja, silmälasit, vaalea pusero, vihreitä lehviä kuviona ,taustalla lelukauppaa Kuva: Yle Egenland,Satu Hämäläinen

Nykyisin asiakkaat kohtaavat liikkeeseen astuessaan usein Satu Hämäläisen. Hän löysi tiensä lelukauppaan alettuaan niin ikään kaivata vaihtelua, ja takana oli parikymmentä vuotta autojen maahantuonnin myynnin ja markkinoinnin parissa eri tehtävissä. Myymälänhoidon ohella hän päivittää lelukaupan kanavaa sosiaalisessa mediassa.

Hämäläisen mukaan lelukaupan asiakkaat arvostavat asiantuntemusta

– Kauppias opasti, että pitää olla utelias ja kysellä asiakkailta asioita, mistä seuraakin upeita kohtaamisia ja hienoja tarinoita. Joka päivä oppii uutta.

Hämäläinen kertoo, että on tehnyt töitä kaupan alalla neljätoistavuotiaasta asti, ja edelleen parasta on sama juttu: ihmiset.

– Täällä jutellaan aikuisten kesken elämän ilot ja murheet laidasta laitaan. Ja lapset on ihan mahtavia, he antavat heti suoraa palautetta.

Useita vanhoja leluja pakkauksissaan.
Useita vanhoja leluja pakkauksissaan. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,leikkikalut,lelukaupat,Teddykarhu
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!