TV1 keskiviikkona 22.7.2020 klo 19.00 - 20.00, lauantaina 25.7. klo 14.10 ja maanantaina 27.7. klo 23.30, Areenassa
”Pidentää tuotteen ikää, mutta voi lyhentää syöjän ikää.”
"Sisältää mikromuovia 90 prosentin todennäköisyydellä.”
Mitä pitäisit supermarketista, joka kertoisi ruoan turvallisuudesta ja terveellisyydestä rehellisestii?
Ruoasta on tullut entistä isompi osa elämää ja siihen käytetään enemmän rahaa. Ruokakaupoilla on suuri valta vaikuttaa siihen, mitä ostamme ja mitä syömme. Tiedämmekö oikeasti, minkälaisia tuotteita hankimme?
BBC:n tiededokumentissa Rehellinen ruokakauppa rakennetaan myymälä, jonka tuotteita markkinoidaan rehellisin keinoin. Kauppaan on tuotu tuhansia kuluttajille tuttuja elintarvikkeita, joiden uudet etiketit kertovat tuotteesta tavallista enemmän.
Dokumentin juontaja, matemaatikko Hannah Fry selvittää, minkälaisilla lupauksilla ruokaa myydään ja mitä jätetään kertomatta. Ruokia tutkailee myös ravitsemusterapeutti Priya Tew. Miten kuluttajat suhtautuvat suosikkituotteista paljastuviiin yllätyksiin?
Kalaa tuoretiskiltä, mutta kuinka tuoretta?
Mitä tarkoittaa, kun tuotteen kyljessä on maininta luonnollinen, hyvä tai terveellinen? Sisältääkö houkuttelevalta näyttävä pakkaus sitä, mitä se lupaa? Pullovesi voi virkistää, mutta samalla tulee juoneeksi mikromuovia.
Dokumentin ruokakauppaan on rakennettu laboratorio, jossa supermarkettien lupauksia avataan tieteen avulla. Mitä tutkija saa selville esimerkiksi kalasta, jota myydään tuoreena kaupan tiskillä?

Kuluttajien käsitys tuoreen kalan iästä vaihtelee parista päivästä viikkoon. Kalatiskejä 30 vuotta testannut Richard Chivers tutkii viiden brittimarketin tuoretiskiltä hankittuja turskafileitä, joista ainakin yksi osoittautuu pilaantuneeksi. Tuoreena kaupattu kala on tutkijan mukaan ainakin 20 päivää vanhaa.
Miten supermarketissa tulee toimia, jos haluaa tuoretta kalaa? Tutkija Chivers on tehnyt oman ratkaisunsa – hän ostaa vain pakastettua kalaa.
Kemikaalikoktail ruokakassissa
Supermarketit ovat mullistaneet ruoan tuotannon. Nykyajan viljelymenetelmistä jää jälkiä, joita on vaikea välttää – ympäristövaikutukset ja torjunta-aineet.
Kuluttamamme ruoka ja juoma muodostavat jopa kolmanneksen hiilijalanjäljestämme. Yksittäisten tuotteiden päästövaikutukset vaihtelevat suuresti, eikä hiilijalanjälkeä kerrota tuotteiden etiketeissä erikseen.
Nykyiset kemikaalisäännökset Euroopassa ja muualla maailmassa määrittelevät yksittäisten torjunta-aineiden käyttöä, mutta eivät suojaa kuluttajia useiden kemikaalien yhteisvaikutukselta. Tutkimusnäyttöä on jo olemassa, mutta säännökset laahaavat perässä.
Juontaja Hannah Fry kuulee maatalouden ja torjunta-aineita vastustavien näkemyksiä. Hän tutkii myös nelihenkisen brittiperheen viikon ostokset ja niiden hiilijalanjäljen.
The Honest Supermarket: What's Really In Our Food? Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.