Hyppää pääsisältöön

Tietoturvatutkija Mikko Hyppönen: ”Kun aloitin tietokonehommissa, tietoa kannettiin koneesta toiseen”

Mikko Hyppönen.
Mikko Hyppönen toimii F-Secure Oy:n tutkimusjohtajana. Mikko Hyppönen. Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Mikko Hyppönen

Teknologisten vallankumousten aika ei ole ohi, vaikka tietokoneet ovatkin jo verkossa. Kutsuvieras-ohjelmassa tietoturvatutkija Mikko Hyppönen kertoo työstään verkkohyökkäysten torjumiseksi. Nykypäivän verkkohyökkäykset kohdistuvat yritysten ja valtiollisten tahojen lisäksi ihan tavallisiin suomalaisiin.

Kuuntele Mikko Hyppösen Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa.

Internet on maailman monimutkaisin kone.

– Internet suunniteltiin alun perin niin että se kykenisi toimimaan ydinsodan runtelemassa maailmassa.

Mikko kertoo, että internetin tuli kyetä viestimään vaikka se olisi rikkinäinen tai keskeneräinen. Ja näin se todella tekee: internet toimii vaikka se on joka hetki vähän rikki sieltä sun täältä.

– Kun aloitin tietoturvahommat 1990-luvun alussa, vastapelureina olivat pikkupojat jotka kirjoittelivat huvikseen viruksia eli siis koneesta toiseen leviäviä haittaohjelmia.

Virusten tekijöillä ei ollut sen kummempaa motiivia, Mikko kertoo. He halusivat vain katsoa kuinka paljon tuhoa saisivat aikaiseksi tai kuinka kauas heidän koodaama viruksensa leviäisi. Koska tietoliikenneverkot olivat vielä alkeellisia, virukset tuohon aikaan levisivät lähinnä levykkeillä: lerpuilla ja korpuilla.

Mikko Hyppönen
Kun Mikko Hyppönen aloitti työt tietoturva-alalla 1990-luvulla, koneet eivät olleet yhteydessä toisiinsa. Ei ollut internetiä tai edes lähiverkkoa. Kuva on vuodelta 2003. Mikko Hyppönen Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras

Samaan aikaan kun tietotekniikkayritykset ovat kasvaneet, myös verkkohyökkääjät ovat muuttuneet yhä ammattimaisemmiksi.

– Jos minulle olisi kerrottu että parinkymmenen vuoden päästä asialla ovat ammattirikolliset, en olisi uskonut.

Tietoturva-alalla taistellaan nykyään rikollisjengejä, terroristeja ja ääriliikkeitä vastaan. Vastapelureina on myös vieraiden valtioiden tiedustelupalveluita ja armeijoita. Ala on muuttunut täysin.

Suomalaista verkonkäyttäjää uhkaavat rikolliset voivat sijaita missä päin maailmaa tahansa. Suomea lähimmät ammattimaiset verkkorikollisjengit toimivat Virossa ja Pietarissa.

– Rikolliset tekevät rahaa murtautumalla suomalaisiin kotikoneisiin. Yleensä he eivät ole varastamassa tietoja. He ovat lukitsemassa muistoja.

Jos tietokone lukkiutuu, niin sen sisään jäävät esimerkiksi perheen valokuvat.

Mikko Hyppönen tietokoneen ääressä.
Mikko Hyppösen harrastuksiin kuuluu työ Internet Archive -nimisen valtavan digitaalisen kirjaston parissa. Kuva on vuodelta 2004. Mikko Hyppönen tietokoneen ääressä. Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras

Nykyään tietokoneet ovat jo verkossa ja käynnissä on seuraava vallankumous eli esineiden internet. Kuvaava nimitys sille on kodinkoneiden internet.

Laitteiden valmistajat kytkevät kodinkoneet nettiin saadakseen tietoja niiden käytöstä. Kohta myös leivänpaahtimet ovat netissä.

Kutsuvieras-ohjelmassa Mikko Hyppönen kertoo, miksi esineiden nettiin kytkemisestä tulee vielä asbestin kaltainen ongelma.

Katarina Blomqvist,
Parad-media

Ohjelman musiikki
Rob Hubbard: Delta
Master Boot Record: Irq 0 System Clock
The Smiths: Oscillate Wildly
Fintelligens feat. Trilogia: Ei koskaan
HIM: Solitary Man
Ellen McLain: Still Alive
15 Minutes Before The Dive: Raise Your Glass
Metallica: Orion

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta kuullaan keskiyöllä. Yle Areenassa Kutsuvieras on kuunneltavissa aina lähetyspäivän aamusta lähtien.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen, 20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen, 28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi