Hyppää pääsisältöön

Tutustu diskomusiikin historiaan, punkin herättämään kuohuntaan ja tähtien tarinoihin: kymmenen lukuvinkkiä musiikista

Hitachi merkkinen C-kasetti.
C-kasetti tuli käyttöön vuonna 1963. Hitachi merkkinen C-kasetti. Kuva: Yle/Arja Lento, 2005 Yle Elävä arkisto,kasetti

Uppoudu Elävän arkiston toimittajien kirjoittamiin artikkeleihin ja tutustu niiden mediakoosteisiin musiikista ja musiikkitähdistä aina 1960-luvulta lähtien.

Disko saapui Suomeen 70-luvun puolivälissä ja viimeistään kasarilla konemusiikki tuli jäädäkseen. Kooste diskohiteistä ja niiden historiasta saa tanssijalan vipattamaan. Tiedätkö, mikä oli ensimmäisiä suomalaisia diskokappaleita?

Levylautanen oli ensimmäisiä musiikkiohjelmia, joka suunnattiin erityisesti nuorisolle. 60-luvun alkupuolella iskelmä tarkoitti vielä mitä tahansa suosittua musiikkia. Katsaus kokoaa yhteen muun muassa ohjelmassa nähtyjä haastatteluja, joissa Marion Rung ja muut tunnetuksi tulleet tähdet ovat vielä nuoria ja puhuvat “teinipukimista”.

Musikern M.A. Numminen, 1974
M.A. Numminen vuonna 1974. Musikern M.A. Numminen, 1974 Kuva: Yle/Arja Lento

M.A. Numminen oli 26-vuotias vuonna 1966 noustessaan suosioon. Muusikko ja akateemikko on tehnyt niin paljon kaikenlaista, ettei kaikkea saanut mahdutettua pidempään artikkeliin. Oivan kurkistuksen Nummisen maailmaan se silti antaa.

Kikka on yksi Suomen eniten levyjä myyneistä artisteista, joka sai menestyksensä huipulla kestää runsaasti vähättelyä. Artikkeli piirtää kattavan kuvan Kikan urasta. Siihen mahtuu myös kiusallinen Sabatti-keskusteluohjelma, joka nähtiin myös kirjailija Laura Gustafssonin Kikasta vuonna 2017 ohjaamassa näytelmässä.

Toimittaja Knud Möllerille asetellaan Beatles-mallista peruukkia Tuulimylly-viihdeohjelman kuvauksissa vuonna 1965.
Knud Möller beatles-peruukissa. Toimittaja Knud Möllerille asetellaan Beatles-mallista peruukkia Tuulimylly-viihdeohjelman kuvauksissa vuonna 1965. Kuva: Kalle Kultala peruukit,The Beatles,1965,Knud Möller

Beatles-yhtye on niin legendaarinen, että sen historiaa tuntevat nekin sukupolvet, jotka eivät itse aikaa eläneet. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, miten kotimaiset viihdyttäjät reagoivat Beatles-buumiin 60-luvulla? Onko mitään hauskempaa kuin Beatles-lettiä muistuttava peruukki ulkomaantoimittaja Knud Möllerillä? Arvioi itse.

  Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa.
  Maija Vilkkumaa vuonna 2015. Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa. Kuva: Yle/Miikka Varila maija vilkkumaa rauhassa

  Maija Vilkkumaa innostui musiikinteosta Dingon siivittämänä. Kesällä 2020 on muisteltu Dingo-ilmiötä eritoten Kaikki huutaa Dingo -audiodraaman välityksellä. Jos Dingot on jo katsottu, tämä syväkatsaus Vilkkumaan uraan saa päässä soimaan ainakin menestyshitiksi nousseen Ei-kappaleen, ja pari muutakin.

  Sielun veljet -yhtye esiintyy Helsingin YO-talolla vuonna 1984. Kuvassa Ismo Alanko ja Jukka Orma.
  Sielun veljien Ismo Alanko ja Jukka Orma. Sielun veljet -yhtye esiintyy Helsingin YO-talolla vuonna 1984. Kuvassa Ismo Alanko ja Jukka Orma. Kuva: Yle/Jari Flinck Sielun Veljet,Ismo Alanko,Jukka Orma

  Sielun Veljet voi nähdä esiintymässä Provinssirockissa vuonna 1986 ja sen jälkeen aikamatkustaa vuoteen 2011 Ilosaarirockiin yhtyeen comeback-keikan tunnelmiin.

  Punk-musiikkia edusti myös Sielun Veljiä edeltänyt Hassisen Kone. Yhtyeen piti tehdä 40 VUOTTA MYÖHEMMIN -paluukeikka 2020, mutta koronaviruksen takia tilaisuus on siirretty vuoteen 2021. Tutustu artikkelista punkin historiaan ja kuuntele, miten mediassa ruodittiin punkin “rääkymistä” ja “rämppämusiikkia”.

  April Jazz siirtyi keväällä 2020 verkkoon muiden festivaalien ja esityksien tavoin. Sitä ennen pääkaupunkiseudun suurin jazz-festivaali on tuonut Espooseen monia musiikin suuruuksia. Katso artikkelista vaikkapa, miltä näytti Lenni-Kalle Taipale nuorena muusikon uralle ponnistaessaan.

  Juontaja Mikko Alatalo TV2:n "Iltatähti"-ohjelmassa.
  Iltatähti-ohjelmaa nähtiin vuodesta 1973 vuoteen 1983. Juontaja Mikko Alatalo TV2:n "Iltatähti"-ohjelmassa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen iltatähti

  Iltatähti-ohjelma oli Suomen suosituimpia kevyen musiikin ohjelmia kymmenvuotisen esityskautensa ajan. Vuoden 1973 ensiesityksessä esiteltiin David Bowie ja jaeltiin kakkuja Katri Helenalle, Dannylle ja Sävelradiolle. Ruisrockiin oli tulossa seitsemän yhtyettä, joista yksi oli vaatimattomasti Black Sabbath.

  Elävä arkiston toimittajat kirjoittavat musiikin lisäksi kaikesta muusta, mikä suomalaisia on kiinnostanut ja koskettanut Ylen historian ajan. Lisää sisältöjä löytyy Elävän arkiston etusivulta. Voit seurata Elävää arkistoa myös Facebookissa ja Instagramissa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto