Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Artistin brändin perustana voi nykyään olla myös viha, ja siksi Tekashi 6ix9ine seilaa tarkoituksella skandaalista toiseen

Teksti YleX Kommentti.
Teksti YleX Kommentti. YleX

Haluamme elää ihmisen tuhon jonkun toisen kautta, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

“You're mad I'm back”, Tekashi 6ix9ine kähisee, näyttää kameralle keskisormea ja virnuilee. Ympärillä vähäpukeiset maaliin tuhritut tanssijat heiluttavat takapuoliaan ja tissejään.

Kappale on Gooba, pariminuuttinen mytty yhdentekevää/raivostuttavaa mölyä. Kappaleen taiteelliset ansiot ovat liki olemattomat, mutta tekona se on aika kiinnostava.

Tekashi 6ix9ine oli vielä alkuvuodesta vankilassa. Siellä hän viruisi ehkä vielä vuosikymmenet, ellei olisi antanut viranomaisille tietoja jengikavereistaan. Huhtikuussa Tekashi siirrettiin kotiarestiin koronan ja astman vuoksi.

Kotoaan Tekashi on äänittänyt ja julkaissut nyt kolme kappaletta, joiden formaatti on sama. Taustalla yksinkertainen biitti ja sample/melodia, päällä riimejä rahasta, heittereistä ja panemisesta. Gooba ja Trollz englanniksi, Yaya espanjaksi.

Videoissa samat värikkäät lavasteet, paljon hyllyviä ruumiinosia ja niille lotrattuja nesteitä.

Näitä pienellä rahalla tehtyjä, visuaalisesti tympeitä videoita on nyt katsottu Youtubesta satoja miljoonia kertoja.

Haluamme elää ihmisen tuhon jonkun toisen kautta. Tuo toinen on nyt Tekashi 6ix9ine.

Miksi Tekashi 6ix9ine on niin suosittu? Tätä on kysytty jo parin vuoden ajan, viimeksi Katri Norrlinin YleX Music -kanavalla toukokuussa.

Vastaus ei piile musiikissa, josta en ole juuri hyvää kuullut, vaan artistissa itsessään. Tai tarkemmin: artistin luomassa hahmossa.

Daniel Hernandezin luoma Tekashi 6ix9ine on niin pitkälle viety antisankari, että “sankari”-sanan voi jättää pois. On naamatatuointeja, jengikytköksiä ja rikossyytteitä sekä -tuomioita. Niistä vakavimpana vuoden 2015 tuomio lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Tämmöinen tekee Tekashista selvästi kiinnostavan. Useampi artistia seuraava sanoo musiikin olevan usein huonoa, mutta hahmon vetoavan.

– Kaikista sekoiluista huolimatta ihan tajuttoman viihdyttävä, yksi kirjoittaa minulle Twitterissä.

Eikä Tekashi ole antisankarina mikään Jokeriin tai Patrick Batemanin kaltainen psykologisesti syvä hyypiö. Osuvampia verrokkeja ovat tv:n hölmöilykööri Jackass ja Kanye West.

Kaikki kolme edustavat nimittäin sellaista full-hd-sekoilua, jonka merkitykset tyhjentyvät itse tekoihin.

Kun Jackassit kaatuvat ostoskärryillä tai tekevät oksennuksesta munakkaan, vitsi on siinä, että sattuu tai oksettaa. Kun Kanye West vetää MAGA-hatun päähän ja puolustaa Donald Trumpia, vitsi on siinä, että tämä on mustalta räppäriltä absurdi veto.

Kaikissa kolmessa kiinnostaa sellainen eläminen, joka ei ole kestävää ja jollaiseen emme siksi itse kykene. Ultimaattinen irrottelu, joka johtaa väistämättä turmioon.

Yksi Jackassin tähdistä on kuollut ja useampi kärsinyt päihdeongelmista. Kanye West on ollut psykiatrisessa hoidossa ja vaikuttanut monesti siltä, että ura oli tässä. Useampi Tekashin kollegoista on kuollut päihteisiin tai aseväkivaltaan.

Haluamme elää ihmisen tuhon jonkun toisen kautta. Tuo toinen on nyt Tekashi 6ix9ine.

Vaaran tuntua vain vähän vesittää se, kuinka laskelmoitua tämä kaikki on.

Sekoilun spektaakkeli kiinnostaa ja viha kääntyy dollareiksi.

Tekashin levy-yhtiön 10K Projectsin toimitusjohtajan Elliot Graingen mukaan 80 prosenttia räppärin saamista kommenteista on vihaa, mutta samat kommentoijat käyvät keikoilla ja ostavat t-paitoja.

Sekoilun spektaakkeli kiinnostaa ja viha kääntyy dollareiksi. Daniel Hernandez ja hänen possensa ovat matikkansa laskeneet.

Tapaus ei anna järin mairittelevaa kuvaa siitä, miten suosiota voi 2020-luvulla rakentaa. Tekashi on tehnyt vakavan rikoksen, liittynyt jengiin, tehnyt lisää rikoksia ja kääntänyt tämän kaiken osaksi tuottoisaa artisti-identiteettiä. Fanit tunnustavat pääosin rikosten vakavuuden, mutta seuraavat, kuluttavat ja tukevat siitä huolimatta.

Ja koska Tekashi taitavasti toistaa häneen kohdistettuja solvauksia ja ownaa ne, hänen kilpeensä on hyvin vaikea lyödä säröjä. Kun häntä syytettiin vasikoinnista, vastaus oli esiintyä Gooban musiikkivideossa rottana (rat = vasikka).

Hernandez ryhtyi muusikoksi puhtaasti taloudellisista syistä: tyttöystävä tuli raskaaksi ja rahaa piti saada nopeasti. The Rolling Stonen toimittaja Stephen Witt kertoo haastatelleensa Hernandezia lyhyesti ja vaikuttuneensa siitä, kuinka hyvin räppäri brändityön taitaa.

Räppäri tietää mikä toimii Instagramissa ja Tiktokissa: emojit, hokemat, lyhyet ja yksinkertaiset kappaleet.

Ja salaliitot. Kun Gooba jäi Billboardin Hot 100 -listan kolmoseksi, 6ix9ine vetosi korruptioon ja halusi koko maailman tietävän, että Billboard-ykkösen voi ostaa rahalla.

IG-postaus täyttyi komppaavista kommenteista, vaikka todistusaineistoa oli laihasti (räppäri kertoi “käynnissä olevasta tutkimuksestaan”), koska auktoriteettien kyseenalaistaminen ja tempauksiin osallistuminen kiinnostavat.

Kiinnostavuus on monesti asiaosaamista arvokkaampaa valuuttaa. Populistit pärjäävät ja johtajiksi valitaan “värikkäitä hahmoja”, jotka herättävät tunteita.

Tuntuu ihan mahdolliselta, että jos Kanye West todella pääsee presidenttiehdokkaaksi asti, ääniä ropisee enemmän kuin Westin kokemus politiikasta puoltaisi.

Kotiaresti päättyy ilmeisesti heinäkuun lopussa ja jotain pitäisi keksiä.

– Hänellä on nyt hetkensä. Jos käymme tätä keskustelua vielä ensi vuonna, se saattaa olla ongelma, toimittaja Kathy Iandoli sanoo Tekashista NME:n haastattelussa.

Juuri nyt Tekashi 6ix9ine tekee kaiken oikein (tekemällä paljon väärin), mutta hänen uralleen on silti vaikea povata kovinkaan komeaa kaarta – ainakaan niillä virallisilla mittareilla. Kevään mittaan julkaistut kappaleet kuulostavat nopeasti kyhätyiltä ja käyttäytyvät sen mukaisesti.

Trollz ja Gooba ovat valahtaneet jo Billboardin Hot 100 -listan sijoille 54 ja 55. Spotifyn kuunnelluimpien top 50 -listan ainut merkintä on Gooba sijalla 38. Yayaa ei näy missään.

(Vertailun vuoksi: The Weekndin Blinding Lights on listojen kärkikolmikoissa yli puoli vuotta julkaisunsa jälkeen.)

Hernandez saattaa osata sosiaalisen median paremmin kuin useimmat, mutta kestävän uran rakentaminen on toinen juttu.

Kotiaresti päättyy ilmeisesti heinäkuun lopussa ja jotain pitäisi keksiä. Muuten voi olla, että ura tuhoutuu sittenkin ennen ihmistä.