Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus hiilihydraateista – kylmällä perunalla ja pastalla yllättäviä terveyshyötyjä

Lääkäri Xand van Tulleken tutkii, kuinka hiilihydraatteja voi syödä terveellisellä tavalla.
Lääkäri Xand van Tulleken tutkii, kuinka hiilihydraatteja voi syödä terveellisellä tavalla. Lääkäri Xand van Tulleken tutkii, kuinka hiilihydraatteja voi syödä terveellisellä tavalla. Yle TV1,Prisma: Totuus hiilihydraateista

TV1 keskiviikkona 29.7.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 1.8. klo 14.15 ja maanantaina 3.8. klo 22.55. Areenassa

Hiilihydraatit muodostavat ruokavalion perustan. Lihottavatko hiilihydraatit ja aiheuttavatko ne elintasosairauksia? Kun ylipaino on yleistynyt, monet pitävät osasyynä hiilihydraattien liiallista nauttimista.

Brittilääkäri Xand Van Tulleken ei usko, että totuus on ihan näin yksinkertainen. Kaikki hiilihydraattien lähteet eivät suinkaan ole pahasta.

Tullekenin mukaan paras tapa pysyä terveenä ja saavuttaa ihannepaino on heittää uskomukset romukoppaan ja keskittyä hiilihydraateissa laatuun ja määrään. Löytyykö hänen näkemykselleen tieteellistä näyttöä?

Tiededokumentissa Totuus hiilihydraateista Tulleken tutkii, ovatko väitteet hiilihydraattien kielteisistä terveysvaikutuksista totta. Hän etsii myös tapoja nauttia hiilihydraatteja terveellisellä tavalla.

Tärkkelyspitoiset peruna, riisi ja pasta ovat joutuneet aiheettomasti mustalle listalle, sillä niillä on sijansa terveellisessä ruokavaliossa. Tärkkelyksen pilkkoutumiseen voi vaikuttaa helpolla keinolla eli: jäähdyttämällä ruoka valmistuksen jälkeen. Suolistobakteereille tärkeän resistentin tärkkelyksen hyödyistä pääsee nauttimaan, kun malttaa jäähdyttää perunan ja pastan.

Ohjelmassa tutustutaan uraauurtavaan tutkimukseen hiilihydraattien ja hedelmättömyyden välisestä yhteydestä sekä naisilla että miehillä. Onko mahdollista, että vanhempien ruokailutottumusten siirtyminen lapsille aiheuttaa geneettisiä muutoksia?

The Truth About Carbs. Tuotanto: Lion TV / BBC, Britannia, 2018.