Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus hiilihydraateista – kylmällä perunalla ja pastalla yllättäviä terveyshyötyjä

Lääkäri Xand van Tulleken tutkii, kuinka hiilihydraatteja voi syödä terveellisellä tavalla.
Lääkäri Xand van Tulleken tutkii, kuinka hiilihydraatteja voi syödä terveellisellä tavalla. Lääkäri Xand van Tulleken tutkii, kuinka hiilihydraatteja voi syödä terveellisellä tavalla. Yle TV1,Prisma: Totuus hiilihydraateista

TV1 keskiviikkona 29.7.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 1.8. klo 14.15 ja maanantaina 3.8. klo 22.55. Areenassa

Hiilihydraatit muodostavat ruokavalion perustan. Lihottavatko hiilihydraatit ja aiheuttavatko ne elintasosairauksia? Kun ylipaino on yleistynyt, monet pitävät osasyynä hiilihydraattien liiallista nauttimista.

Brittilääkäri Xand Van Tulleken ei usko, että totuus on ihan näin yksinkertainen. Kaikki hiilihydraattien lähteet eivät suinkaan ole pahasta.

Tullekenin mukaan paras tapa pysyä terveenä ja saavuttaa ihannepaino on heittää uskomukset romukoppaan ja keskittyä hiilihydraateissa laatuun ja määrään. Löytyykö hänen näkemykselleen tieteellistä näyttöä?

Tiededokumentissa Totuus hiilihydraateista Tulleken tutkii, ovatko väitteet hiilihydraattien kielteisistä terveysvaikutuksista totta. Hän etsii myös tapoja nauttia hiilihydraatteja terveellisellä tavalla.

Tärkkelyspitoiset peruna, riisi ja pasta ovat joutuneet aiheettomasti mustalle listalle, sillä niillä on sijansa terveellisessä ruokavaliossa. Tärkkelyksen pilkkoutumiseen voi vaikuttaa helpolla keinolla eli: jäähdyttämällä ruoka valmistuksen jälkeen. Suolistobakteereille tärkeän resistentin tärkkelyksen hyödyistä pääsee nauttimaan, kun malttaa jäähdyttää perunan ja pastan.

Ohjelmassa tutustutaan uraauurtavaan tutkimukseen hiilihydraattien ja hedelmättömyyden välisestä yhteydestä sekä naisilla että miehillä. Onko mahdollista, että vanhempien ruokailutottumusten siirtyminen lapsille aiheuttaa geneettisiä muutoksia?

The Truth About Carbs. Tuotanto: Lion TV / BBC, Britannia, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.