Hyppää pääsisältöön

Rentoudu Nallen kanssa Pikku Kakkosessa

Rentoudu Nallen kanssa
Rentoudu Nallen kanssa Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Rentoudu Nallen kanssa

Mitä hyötyä mindfulness-harjoituksista on lapsille? Ja miten niitä voi harjoitella? Rentoudu Nallen kanssa -sarja auttaa lasta ja aikuista harjoittelemaan rauhoittumistaitoja yhdessä Nallen kanssa. Sarja on tehty yhteistyössä Sydänliiton Neuvokas perheen kanssa ja sopii kuunneltavaksi niin koteihin kuin varhaiskasvatukseenkin.

Arjessa on paljon asioita, jotka kuormittavat sekä lapsen että aikuisen mieltä. Joskus lapsen on vaikea illalla rauhoittua, kun päässä pyörii vielä paljon ideoita, joita tehdä. Aikuisella taas pyörii usein mielessä asiat, joita aikoo tehdä, kun lapsi on nukkumassa. Digilaitteet koukuttavat helposti ja keskittymiskyky tylsempiä asioita kohtaan on koetuksella, mielemme on helposti kärsimätön. Mindfulness-harjoittelu on mielen jumppaa, jossa harjoitellaan hyväksyvää levollista läsnäoloa tässä hetkessä. Tietoisuustaitojen harjoittelu yhdessä lapsen kanssa rauhoittaa oloa niin lapsella kuin aikuisella. Lisäksi harjoittelu vahvistaa itsesäätelytaitoja, kykyä hallita mieltä ja ohjata omaa käyttäytymistä.

Oman hyvinvoinnin kannalta on hienoa, jos jo lapsesta asti on opetellut rauhoittumiskeinoja. Pikku Kakkosen Rentoudu Nallen kanssa -audiosarjassa harjoitellaan mindfulness-harjoituksiin perustuvia rauhoittumistaitoja yhdessä Nallen kanssa. Harjoitusten hyödyistä on tutkimusnäyttöä jo suomalaistenkin lasten kohdalla.

Perustana syvä hengitys, joka rauhoittaa

Perusharjoitus lapsen kanssa on hengitykseen keskittyminen ja tässä apuna voi toimia oma hengityskaveri, eli unikaveri. Hengitykseen keskittyminen tuo läsnäolon tilaan ja on hyvä perustaito itsensä rauhoittamiseen kaiken ikäisenä ja kaikenlaisissa tilanteissa. Mieli on helposti levoton ja pyrkii ajattelemaan kaikenlaista: hengityskaverin kanssa harjoittelemalla jumpataan mielen palauttamista hengityksen seuraamiseen, jolloin hermosto rauhoittuu.

Rauhoittumisen ja rentoutumisen taitoja opitaan yhdessä

Lapsi oppii hahmottamaan rentoutumisen tunnetta parhaiten vastakohtien avulla. Miltä keho tuntuu, kun jännitetään kasvot ja kädet? Entä, kun rentoutetaan kasvot ja kädet? Aikuisen kanssa yhdessä tehden ottaa lapsi myös mallia aikuisesta ja aikuisen kehosta. Oman kehon kuunteleminen ja arvostaminen on tärkeä terveystaito, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen siihen, miten lapsi ajattelee omasta kehostaan ja pitää siitä huolta.

Omia ajatuksia voi tarkastella kuin pilviä

Mielikuvaharjoitusten avulla lapsen on helppo käsitellä sitä, että mielessä vaihtelee paljon ajatuksia ja tunteita päivän mittaan. Tunteet tuntuvat koko kehossa ja voivat vaikuttaa meihin hyvin voimakkaasti. Ajatukset taas ovat mielen virtaa ja nekin ovat itsestä erillisiä. Kun lapselle kehittyy kykyä tarkastella omia ajatuksiaan ja tunteitaan, hän oppii vähitellen myös säätelemään niitä. Itsesäätely on yksi keskeisin taito, jota lapsi harjoittelee koko lapsuuden ajan. Mielihalujen viivästyttämisen taito on tärkeää kaikessa oppimisessa, koska oppiminen usein vaatii hieman pinnistelyä. Kouluvalmiutta kohti mentäessä tämä on keskeistä, koska koulussa pitää jaksaa tehdä jotakin hieman työlästä ja sitten vasta jotain mukavaa on seurauksena. Mindfulness-harjoitusten säännöllinen tekeminen harjoituttaa lasta huomaamaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan, ja vähitellen myös säätelemään niitä.

Vaikeita tunteita, kuten kiukkua, voi oppia hillitsemään

Tunnetaidoista ja tunnekasvatuksesta puhutaan nykyisin paljon. Mindfulness tukee tunnetaitoja siten, että harjoituksia tehdessä tullaan tietoisemmaksi omista tunteista. Harjoitteissa harjoitellaan tunteiden tunnistamista, sallimista ja käyttäytymismalleja, joita voi kokeilla tunnemyrskyssä. Mitä tehdä, kun kiukuttaa? Miten ajatuksilla voi vaikuttaa tunteiden voimakkuuteen?

Vaikeus malttaa odottaa, kun tiedossa on mukavia asioita

Mukavien ja innostavien asioiden odottaminen on haastavaa välillä aikuisillekin, saati pienelle lapselle! Lapsen mieli tarvitsee aikuisen apua odottamisessa ja ylivirittyneisyyden purkamisessa. Innostuminen on tärkeä nähdä vahvuutena ja supertaitona. Sen ei kuitenkaan tarvitse antaa hallita kaikkea tekemistä, vaan odottamisen taitoa ja innostuksen suuntaamista sillä hetkellä mahdolliseen tekemiseen, voidaan harjoitella yhdessä.

Vahvuudet kantavat elämän tyrskyissä

Omien vahvuuksien tunnistaminen on lahja, jonka voi omalle lapselleen antaa. Sanoittamalla lapsen osaamista ja niitä asioita, joissa hän on luontaisesti hyvä, antaa vahvan suojaavan tekijän elämän vaikeisiin tilanteisiin. Samalla lapsen itsetuntemus kasvaa. Myös aikuisen omista vahvuuksista voi puhua lapselle, samoin kuin taidoista, joita itse toivoo oppivansa lisää. Vahvuuksia on kaikilla ja niiden vuoksi olemme kaikki yksilöllisiä ja erilaisia. Olemme omanlaisinamme juuri oikeanlaisia. Neuvokkaan perheen kannustavia vahvuussanoja avuksi.

”Ei ole mitään tekemistä”

Lapsilla on mielikuvitusta ja he ovat mahtavia keksimään leikkejä. Joskus kuitenkin jokaisessa kodissa kuullaan sanat ”ei ole mitään tekemistä”. Digilaitteet aiheuttavat myös osaltaan sitä, että lapset mielellään tylsällä hetkellä katsoisivat niitä. Mieli kaipaa virikkeitä, tylsyyttä ja hiljaisuutta on vaikea aikuisenkin kestää. Leikkien ja luovan mielikuvituksen turvaamiseksi on kuitenkin erittäin hyvä, että välillä on tylsää ja viihdytystä ei ole saatavilla. Aivojen ollessa ”levollisessa läsnäolon tilassa”, etuaivolohkossa sijaitseva luovuus pääsee ohjaksiin ja voi syntyä uusia superideoita. Läsnäolo lisää tutkitusti myös myönteisiä tunteita ja onnellisuuden kokemista.

Hyvän huomaaminen vahvistaa hyvinvointia

Mikä on ollut tänään mukavaa? Mikä on saanut sinut tänään hymyilemään? Nämä ovat hyviä kysymyksiä unille mentäessä. Huomio siihen, mikä on ollut kivaa ja mistä voi olla kiitollinen, kasvattaa tutkitusti hyvinvointiamme monella tapaa. Tästä voi tehdä myös mukavan tavan esimerkiksi iltapalapöytään, jossa jokainen kertoo omasta hyvästä hetkestään päivässä. Lapset oppivat tämän rutiinin nopeasti ja saattavatkin oppia hyvän kysymyksen, jota voi esittää myös isovanhemmille tai ystäville. Mikä on tehnyt sinut iloiseksi tänään? Tietoinen keskittyminen hyviin asioihin avaa myönteisiä tunteita ja keskusteluita. Hyvä kasvattaa hyvää ympärilleen ja ilo ruokkii lisää iloa.

Rentoudu Nallen kanssa -sarjan lukijoina ovat Karoliina Vanne (Nalle) ja Hiski Grönstrand. Tuotanto Yle Lapset.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Sydänliiton Neuvokas perhe -tiimin Anne Kuusiston ja Elisa Luomarannan kanssa.

Sarjaan on tehty värityskuva, jota voi värittää halutessaan jakso kerrallaan. Klikkaamalla kuvaa avautuu tulostettava versio.

Rentoudu Nallen kanssa
Rentoudu Nallen kanssa Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Rentoudu Nallen kanssa