Hyppää pääsisältöön

8 kahvilaa ja klubia

Kaipaatko toisenlaista kahvihetkeä reissatessasi läpi Suomen, vai kiinnostaisiko kenties uusi klubikokemus? Tässä lista vaihtoehtoja, jotka saattavat yllättää: keikkapaikka keskellä peltoja, kanavakylän ranskalaiset herkut sekä aikamatka 1800-luvulle.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

1. Aslak & The Eskimos -klubi, Kuohijoki – rokki raikaa pitkin peltoja

Oma pubi navettaan? Ei, vaan klubi! Helsingistä Kuohijoen kylään muuttaneet, teatterin ja tanssin parissa työskennelleet Aslak Christiansson ja Leena Vilenius päättivät toteuttaa hullulta kuulostaneen idean vuonna 2003. Kävijöitä on riittänyt, ja toisinaan navettaklubin esiintyjät saattavat yllättää - onpa lauteilla nähty talon oman bändin kanssa oopperalaulaja Waltteri Torikkakin.

Punatiilinen navettarakennus Kuohijoen kylän laidalla ei toden totta osu valtaväylien varrelle: sen voisi hyvinkin sanoa olevan keskellä ei mitään. Tampereelle on täältä liki 80 kilometriä ja Hämeenlinnaan melkein 60. Mutta ympärillä asuville viidellekymmenelle kyläläiselle ja sadoille mökkiläisille siitä on tullut kesäisten lauantai-iltojen keskipiste.

Lue lisää: Kesäyön parhaat bileet navetassa keskellä peltoa: persoonallinen Aslak and the Eskimos -klubi hurmaa Pälkäneellä

Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

2. After Eight, Pietarsaari – nuorille työtä ja musiikkia aina kahdeksan jälkeen

Vuonna 1986 pietarsaarelainen 23-vuotias nuorukainen nimeltä Mecki Andersson palasi kotiin interraililta, takataskussaan Kööpenhaminassa kulkiessa syntynyt oivallus.
Hän halusi perustaa musiikkikahvilan, joka tekisi nuorisotyötä.

Aluksi meno oli niin kotikutoista, että jos mieli konsertissa istahtaa, piti ottaa oma tuoli mukaan. Nyt After Eight on suosittu lounaspaikka ja nuorten artistien on mahdollista nousta ensimmäisiä kertojaan yleisön eteen esiintymään. Työpajoissa, hostellissa, pyöräkorjaamossa ja muissa toiminnoissa takana työskentelee nuoria, joille paikka tuo kiintopisteen elämään – jopa 80% nuorisotyöhön osallistuneista saa työnsyrjästä kiinni.

Lue lisää: After Eightin taika – Pietarsaaressa on kahvila, jossa menestyksekäs nuorisotyö yhdistyy maineikkaaseen liveklubiin

Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

3. Ranskalainen kyläkauppa, Vääksy – Alppien herkkuja entisajan hienostohotellissa

Vääksyyn ensi kertaa tuleva havahtuu melko varmasti tähän näkyyn: mäen päällä komeilee huomiotaherättävän värinen, kolmikerroksinen kivitalo. Sisään astuessaan matkailijaa hyväilee kahvin ja laventelin tuoksu.

Sata vuotta sitten jokaisessa kesäpaikassa piti tietysti olla oikein hieno hotelli. Vääksyn ensimmäinen kerrostalo oli aluksi pieni hirsitalo, joka myöhemmin laajennettiin kolmikerroksiseksi ja rapattiin valkoiseksi. 1930-luvulla talo muuntui hotelliksi.Toisen maailmansodan aikaan täällä asui läheiselle Vesivehmaan kentälle laskeutuvia suomalaisia lentäjiä. Sodan jälkeen täällä pidettiin saksalaisia sotavankeja. Täällä on kuvattu elokuvia, ja tunnettuja taiteilijoita kuten Olavi Virta yöpyi Vääksyssä.

Riikka-Maria Lemminki ja Stéphane Maytraud kunnostivat pahasti rapistuneen rakennuksen ranskalaiseksi kyläkaupaksi ja kahvilaksi. Hennon vaaleanpunaisesta värisävystä tulikin julkisivutöiden yhteydessä helakampi kuin alun perin suunniteltiin, mutta se ei lopulta haitannut.

Stéphane valmistaa suuren osan ranskalaistyyppisistä syötävistä itse, kuten makkarat ja terriinit, ja puodin hyllyille tuodaan erikoistuotteita myytäväksi.

Lue lisää: Kesäparatiisi oli vaarassa kadota – kanavanseudustaan tunnettu vanha Vääksy elää uutta kukoistustaan

Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

4. Dynamo, Turku – purku-uhan ohittanut hyvän fiiliksen klubi

Dynamo on monelle turkulaiselle legendaarinen yökerho, ja tämä Linnakadulla sijaitseva klubi ja keikkapaikka onkin selvinnyt monesta karikosta. Jussi Lehtinen perusti Dynamon vuonna 1987 vanhaan puutaloon, jota on uhannut purkutuomio vuosien varrella jo monta kertaa. Mutta bileet vain jatkuvat, ja Dynamoa voikin kutsua turkulaisten nuorten aikuisten olohuoneeksi.

En ole missään kaupungissa nähnyt vastaavaa yökerho-pubi -yhdistelmää, jonne voit tulla ihan missä vaatteissa vaan. Täällä on tietynlainen atmosfääri, musa on indie-painotteista, mutta myös kokeilevaa hevistä teknoon. Täällä käy tosi erilaisia tyyppejä.― Yleisövinkki / Egenland

Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

5. Kahvila Korppu, Sumiainen – koko kylän sielu Keski-Suomessa

Tämän pienen kylän keskellä on kahvila, ja kun kahvilaan astuu sisälle, sieltä löytyy Suomen ehkä pienin kauppa. Se sijaitsee kaapissa.

– Hyvä palvelu on Päivikillä. Mitä olisi tämä kylä ilman Päivikkiä. Kyllä olisi moni ihmeissään jos lopettaisi.

Näin kuvailevat Sumiaisten kylänmiehet Päivikki Linnan pitämää Kahvila Korppua, joka sijaitsee pienen äänekoskelaiskylän keskustassa osoitteessa Sumiaisraitti 19. Korppu ei ole vain kahvila, vaan koko kylän sielu, siellä kerrotaan. Paitsi kahvia ja pullaa, Päivikki valmistaa vanhuksille ruokaa kotiinkuljetettavaksi, ja pyörittääpä hän myös leirintäaluetta aivan kylän keskustassa.

Tämä video kertoo paitsi Kahvila Korpusta, myös laajemmin Sumiaisten kylästä, jossa sijaitsee myös Suomen pienin oopperatalo:

Lue lisää: Sumiaisten sydän ja sielu – pienen kylän keskustassa luotetaan Kahvila Korppuun

Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

6. Kerubi, Joensuu – rouheaa rokkia kosken kuohujen keskellä

Kerubi kuuluu samaan seuraan Helsingin Tavastian, Jyväskylän Lutakon ja Tampereen Klubin kanssa. Siis legendaaristen rokkiklubien kerhoon. Aluksi Kerubi oli hämyinen ja rohtunut rokkareiden baari torin laidalla, mutta 2010-luvulla klubi siirtyi Ilosaareen, Karjalaisten taloon.

Täältä on ponnistanut moni suomalaisbändi. Tunnelma on lämmin, sekä päivän lounastarjoilun aikana että iltaisin, kun keikkoja keräännytään fiilistelemään lavan eteen.

Alkuperäinen hämyinen pieni rock-baari keskeltä kaupunkia löysi vuosien etsikko-aikojen jälkeen paikkansa Joensuun sydämestä Ilosaaresta, Karjalantalolta. Minulle paikka on muistoja tulvillaan: kesäiset yöuinnit, nuoruuden hulvattomat bändi-illat ja Ilosaarirockit, jatkobileet rannalla, ensirakkaus...- ja yhä suuntaamme usein sinne, kun lähdemme viettämään iltaa ulos yhdessä.― Yleisövinkki / Egenland

Lue lisää: Rohtuneen rockklubiln tarina: Joensuun musiikkielämän sydän on monelle muistoja tulvillaan

Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

7. Kahvila Saha, Kokkola – persoonallinen tapahtumapaikka vanhassa sahamiljöössä

Jos kierrätystyyli ja kirpparisisustaminen kiinnostaa, Kahvila Saha on maamerkki. Tämä persoonallinen kesäkahvila Kokkolan Ykspihlajassa sijaitsee vanhan konttorin piharakennuksessa.

Kahvila, joka sisustettu eripari tuolein ja pöydin, räsymatoin ja värikkäin koristein.
Sisustus on tärkeä osa Kahvila Saha-kokemusta. Kahvila, joka sisustettu eripari tuolein ja pöydin, räsymatoin ja värikkäin koristein. Kuva: Hannamari Hoikkala / Yle kahvilat,Retro,Sisustuskoristeet,Egenland,Ykspihlaja

Kaikki lähti liikkeelle 2000-luvun alussa, kun Outi Airolan kodin pihassa järjestettiin kesäteatteriesitys. Kahvila taas sai alkunsa vuonna 2012. Kahvila Sahalla vietetäänkin ohjelmallisia iltoja joka kesäviikonloppu, ja halutessaan vierailijat pääsevät myös saunomaan ja uimaan merenpoukamaan.

(Video lähtee pyörimään ohjelman kohdasta, jossa kerrotaan Kahvila Sahasta.)


Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

8. Langin kauppahuone, Raahe – pitsit ja paakkelsit ajan hengessä

Kaksisataavuotiaaseen puutaloon ja sen kahvilaan astuminen on kuin hypähdys aikakoneeseen; yhtäkkiä vierailija onkin 1800-luvulla, purjelaivojen, kauppiaiden ja käsityöläisten aikakaudella. Pöytäliinat on kantattu pitsillä, ja historia huokuu jokaisesta yksityiskohdasta, tapetteja ja listoja myöten. Kassakonekin on aikakauteen sopiva, samoin henkilökunnan asut, ja tietysti tarjoilut.

Langin kauppahuone sijaitsee Raahen historiallisen Pekkatorin laidalla, liikemies Johan Langin vuonna 1811 perustamassa kauppahuoneessa. Uudet omistajat, Piia Vähäsalo ja Pasi Siipola, entisöivät rakennuksen huolella. Kauppahuoneessa on paitsi kahvila myös puoti ja aamiaismajoitusta.

Lue lisää: Suomen ensimmäinen naispuolinen pelastusjohtaja on nykyään kauppahuoneen pomo – Langin kauppahuone Raahessa on Piia Vähäsalon toinen suuri rakkaus

Täälläkin olemme käyneet:

Egenland – yleisön oma matkaopas

Egenland on kaksikielinen kulttuuriohjelma ja matkaopas. Yhteistyössä yleisön kanssa tarjoamme inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan matkailuun. Esittelemme omaleimaista ja vaihtoehtoista kulttuuria: kiinnostavia paikkoja, ihmisiä ja tapahtumia.

Egenlandin kartalta löydät 120 matkakohdetta ympäri Suomea.

Tutustu kohteisiin Yle Areenassa:

  • Katsottavissa yli sata lyhyttä videota ja kolmen kauden 26 tv-jaksoa.
  • Paljon lisätietoa: syventäviä lukujuttuja ja teemapaketointeja.
  • Neljännen kauden uudet tv-jaksot julkaistaan 31.5.2021 alkaen.

Välähdyksiä nähtävyyksistä ja ihmisistä nähtävyyksien takana: Egenland Instagramissa @egenland

Haluatko vaihtaa vinkkejä matkakohteista Suomessa? Tervetuloa Facebook-ryhmään Poikkea polulta/På andra vägar. Ryhmää ylläpitää Egenland-toimitus.