Hyppää pääsisältöön

Karri “Paleface” Miettinen: ”Koronakevät on ollut mun lasten elämän ensimmäinen suuri mullistus”

Paleface
Rap-artisti Karri “Paleface” Miettinen debyyttialbumi Helsinki-Shangri-La ilmestyi vuonna 2010. Paleface Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Paleface

Rap-artisti Karri “Paleface” kertoo, miten koronakevät mullisti hänen lastensa elämän. Suuret yhteiskunnalliset tapahtumat ja muut mullistukset ovat merkkipaaluja, jotka synnyttävät muistijäljen ja tallentuvat aikansa taiteeseen.

Kuuntele Palefacen Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa.

Paleface kertoo, että hänen lapsensa ovat syntyneet globaaliin tietoisuuteen, jossa voidaan reaaliaikaisesti nähdä mitä toisella puolella maapalloa tapahtuu. Lasten maailmassa kaikki tallentuu älypuhelinten muistiin. Lapset myös ymmärtävät, että kaikki on yhteenkietoutunutta.

– Koronakevät on ollut mun lasten elämän ensimmäinen suuri mullistus.

Karri "Paleface" Miettinen nuorena.
Karri “Paleface” Miettinen lapsena. Nyt Kutsuvieras-ohjelmassa hän käsittelee omaa vanhemmuuttaan. Karri "Paleface" Miettinen nuorena. Kuva: Yksityinen Kutsuvieras,Paleface

Suuret yhteiskunnalliset tapahtumat ja muut mullistukset ovat merkkipaaluja ihmisen elämässä. Joskus puhutaan sukupolvikokemuksista, ilmiöistä ja tapahtumista jotka määrittelevät jonkin ikäluokan yhteistä todellisuutta.

Karri "Paleface" Miettinen nuorena.
Räppilevyjen kautta pääsin pikkupoikana jyvälle monista maailman asioista, Karri “Paleface” Miettinen kertoo Kutsuvieras-ohjelmassa. Karri "Paleface" Miettinen nuorena. Kuva: Yksityinen Kutsuvieras,Paleface

– Mä olen syntynyt vuonna 1978. Mulle ovat jääneet elävästi mieleen esimerkiksi Berliinin muurin murtuminen, Mikkelin panttivankidraama 90-luvun alun lama, Estonian uppoaminen ja WTC:n tornien romahtaminen

Olemme kaikki olleet kokemassa sellaisia järisyttäviä tapahtumia, jotka määrittelee jonkun aikakauden hengen.

Karri "Paleface" Miettinen nuorena.
Englannin kieli on ollut Karri “Paleface” Miettiselle tärkeä englanninkielisestä leikkikoulusta saakka. Karri "Paleface" Miettinen nuorena. Kuva: Yksityinen Paleface,Kutsuvieras

– Taiteilijoilla on usein herkät tuntosarvet. He reagoivat ensimmäisenä yhteiskunnalliseen muutokseen. Joku onkin joskus sanonut, että taiteilijat ovat kanarialintuja kaivoksissa.

Kaivosmiehet veivät Englannissa 1800-luvulla kanarialintuja mukanaan kaivoskäytäviin pienissä häkeissä. Jos käytäviin levisi vaarallista kaasua, linnut pökertyivät ja varoittivat näin kaivosmiehiä nousemaan nopeasti ylös raittiiseen ilmaan.

– Taiteilijat, lauluntekijät ovat usein juuri tällaisia ensimmäisiä pökertyjiä.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
Toivon kärki: Uuden edessä
Public Enemy: By The Time I Get to Arizona
Folk-Fredi: Roskisdyykkarin balladi
Tiken Jah Fakoly featuring Didier Awadi: Quitte le Pouvoir
Jabali Afrika: Gangsters in Parliament
Klamydia: Kråklund Pojkar
1975: The 1975
Teyana Taylor: We Got Love
Joan Baez: Finlandia

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Yle Areenassa Kutsuvieras on kuunneltavissa aina lähetyspäivän aamusta lähtien.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi