Hyppää pääsisältöön

Tuore dokumentti Petra Ollista sekä Nixonin nousu ja tuho - viikolla 29 uutuussarjoina UnREAL ja Tukalat paikat

Kaksi miestä katsoo maahan.
Neliosainen draamakomedia Tukalat paikat Yle TV1:llä ja Areenassa 17.7. alkaen. Kaksi miestä katsoo maahan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Brittiläiset draamasarjat,Yle TV1,Tukalat paikat

Tällä viikolla on luvassa uusia draamasarjoja, tuoreet dokkarit painija Petra Ollista ja Richard Nixonista sekä musiikkimatkoja Provinssista Afrikkaan.

Areenassa julkaistaan tällä viikolla kokonaisuudessaan Ylellä ennennäkemätön draamasarja UnREAL, joka kertoo reality-sarjojen synkästä ja manipuloinnin täyteisestä maailmasta. Yle TV1:llä alkaa tummasävyinen draamakomedia Tukalat paikat, jossa kaksi veljestä joutuu hankalaan tilanteeseen erään huuruisen illan jälkeen.

Näemme uunituoreen dokumentin aiemmin tänä vuonna uransa lopettamisesta kertoneesta Petra Ollista, 4-osaisen dokkarisarjan Richard Nixonin noususta ja tuhosta sekä näemme Pierre-Auguste Renoirin erään mestariteoksen tarinan. Lisäksi torstaina alkaa viisiosainen dokumenttisarja luksusautojen rakentamisesta, ensimmäisenä vuorossa Bentley.

Festariheinäkuussa juhlitaan Pori Jazzissa mm. Ron Carterin seurassa ja Provinssissa niin Kari Tapion kuin Sielun Veljien tahdissa. Sunnuntaina nähdään kooste vuoden 2019 Kuhmon kamarimusiikki -festivaalilta.

Afrikkalainen heinäkuu jatkuu Yle Radio 1:n aalloilla: tällä viikolla on tarjolla musiikkimatka Länsi-Afrikkaan, tutustutaan afrikkalaiseen muotisuunnitteluun, syvennytään afrikkalaiseen nykykirjallisuuteen ja keskustellaan Saint-Louis'n kaupungin nuorten naisten kanssa mm. työllistymisestä, mahdollisuuksien tasa-arvosta ja ihmissuhteista.

Elokuvista tällä viikolla ohjelmistossa ovat niin Suomessa kuin ulkomailla palkittu Armomurhaaja ja Ollaan vapaita. Teema esittää israelilais-ranskalaisen Bar bahar - tanssin jos huvittaa sekä Kino Klassikkona nähdään unkarilainen Kaksi puoliaikaa helvetissä.

MAANANTAI 13.7.

Jumalasta guruun - uusi sarja

Yle Fem klo 18.30
(Fra Gud til Guru) Uusi sarja, 1/3. Nuoret alkoivat 50 vuotta sitten kiinnostua länsimaissa itämaisista uskonnoista ja muista erilaisista suuntauksista. Mikä heitä houkutteli ja mihin se johti. Tänä päivä etsitään edelleen vastauksia elämän suuriin kysymyksiin uskontojen ja gurujen avulla. Tutustumme Raja Bjarneen, joka itämaisen gurun kautta löysi hiljaisuuden ja tasapainon elämäänsä. Yle Areena toistaiseksi.

Nainen istuu sängyllä silmät kiinni lotusasennon kaltaisessa asennossa, takana näkyy parveke ja kerrostalo.
Nainen istuu sängyllä silmät kiinni lotusasennon kaltaisessa asennossa, takana näkyy parveke ja kerrostalo. Kuva: Danmarks Radio TV / Yle Yle Fem,Fra Gud til Guru

TIISTAI 14.7.

Kokkaa kuvasta - uusia jaksoja

Yle Areena
Alma, Veeti ja Väinö jatkavat ruokahaasteiden setvimistä, mutta tällä kuuden jakson spesiaali-kaudella soppaan heitetään muutama kauha lisää. Kesäkeittoa hämmentämään saapuu vierailijoita, joiden roolit selviävät heinäkuussa Yle Areenassa. 6 jaksoa. Yle Areena toistaiseksi.

Renoir ja taulun tarina

Yle Teema klo 20.00 ja Yle Areena 13.7.
(Renoir et La petite fille au ruban bleu) Pierre-Auguste Renoirin taulu Irene-tytöstä on tänä päivänä korvaamaton taideteos. Dokumentissa kerrotaan mestariteoksen tarina, sen synnystä nykyaikaan asti. Ohjelma kietoo yhteen taulun, sen omistajaperheen sekä Euroopan synkän historian. T: Harbor Films/France 5, Ranska. HD. Yle Areena 31.12.2021 asti.

Pierre-Auguste Renoirin taulu Irene-tytöstä.
Pierre-Auguste Renoirin taulu Irene-tytöstä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Pierre-Auguste Renoir,Renoir ja taulun tarina

Historia: Richard Nixonin nousu ja tuho - uusi sarja

Yle Teema klo 21.00, kaikki jaksot Areenassa nyt
(Tricky Dick) 1/4. Voitontahto. Yhdysvaltain 37. presidentti oli ristiriitainen henkilö, jonka ura lähti nousuun vaatimattomista oloista, päätyi politiikan huipulle ja koki nöyryyttävän lopun Watergate-skandaalin ryvettämänä. Mitä Richard Nixonin presidenttikaudesta jäi jälkipolville, ja tekikö valta hänet vauhtisokeaksi? Dokumenttisarja sisältää harvinaista arkistomateriaalia Nixonin elämästä ja urasta. T: Left/Right Production/CNN, Yhdysvallat. Yle Areena 31.3.2022 asti.

Richard Nixon näyttää kaksin käsin voitonmerkkiä helikopterin ovella matkalla pois Valkoisesta talosta erottuaan USA:n presidentin virasta.
Richard Nixon näyttää kaksin käsin voitonmerkkiä helikopterin ovella matkalla pois Valkoisesta talosta erottuaan USA:n presidentin virasta. Kuva: Robert Knudsen / Left/Right Production/CNN Richard Nixon,teeman historia

KESKIVIIKKO 15.7.

UnREAL - uusi sarja

Kaikki jaksot vain Yle Areenassa
Kuvitteellisen tosi-tv-ohjelman kulisseihin sijoittuva amerikkalaisdraama nähdään nyt kokonaisuudessaan Yle Areenassa. Sarjan pääosassa on Rachel Goldberg , joka palaa deittiohjelma The Everlastingin tuottajaksi. Hänen työnsä on aiheuttaa draamaa osallistujien välille ja saada kaikki riidat nauhalle. Rachelin pomo Quinn King hengittää niskaan ja vaatii ohjelmaan yhä törkeämpiä käänteitä, jotta katsojat pysyvät kanavalla. Kuinka pitkälle kilpailijoiden manipuloinnissa voi realityn nimissä mennä? Pääosissa Shiri Appleby (Roswell) sekä Constance Zimmer (Entourage, House of Cards). 38 jaksoa. (Yhdysvallat, 2015-2018.) Yle Areena 1 vuosi.

Sarjan 8 päähahmoa viistosti vierekkäin.
Sarjan 8 päähahmoa viistosti vierekkäin. Kuva: Lifetime / Yle UnREAL,Shiri Appleby,Constance Zimmer

Ylen Yleisurheilukesä: GP-sarja, Lahti

Yle TV2 ja Yle Areena klo 18.30
Yleisurheilukesä jatkuu Lahdessa. GP-sarja on kesällä 2020 neljän osakilpailun mittainen. Suomenkielinen selostus Johannes Oikarinen ja asiantuntijana Jarkko Finni, urheilijoita kisoissa haastattelee Petra Manner.

Armomurhaaja

Yle TV2 klo 21.00, Areenassa nyt Kotimaisen elokuvan kesä
Veijo on armollinen eläimille mutta ei välttämättä lemmikkien omistajille. Erään kanssa hän joutuu törmäyskurssille, eikä jälki ole kaunista. Kansainvälista menestystä kerännyt Armomurhaaja on Teemu Nikin käsikirjoittama ja ohjaama musta komediajännäri. Se käsittelee eutanasiaa, eläinten oikeuksia, osattomuutta ja yksinäisyyttä. Millainen elämä on elämisen arvoista, elokuva kysyy.

Armomurhaaja keräsi viisi Jussi-ehdokkuutta parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, käsikirjoituksesta, naissivuosasta (Hannamaija Nikander) sekä musiikista. Jussit voittivat Teemu Nikki käsikirjoituksesta ja musiikin säveltäneet Timo Kaukolampi ja Tuomo Puranen. Armomurhaaja-elokuva kilpaili Suomen edustajana vuoden 2018 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta. Se oli myös Suomen ehdokkaana parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoon. N: Matti Onnismaa, Jari Virman, Pihla Penttinen. O: Teemu Nikki. Suomi 2017. (U) (16) HD. Yle Areena 1.8.2020 asti.

Armomurhaaja-elokuvan pääroolissa nähdään Matti Onnismaa.
Armomurhaaja-elokuvan pääroolissa nähdään Matti Onnismaa. Kuva: Sari Aaltonen/It's Alive Films Armomurhaaja,Matti Onnismaa,Yle TV1

Kino: Bar bahar - tanssin jos huvittaa

Yle Teema klo 21.50
(Bar bahar) Kolme nuorta palestiinalaista naista elää kämppäkaveruksina Tel Avivissa, oman kulttuurin rajoitusten ja Israelin yhteiskunnan epätasa-arvon puristuksessa. (Israel/Ranska 2016) O: Maysaloun Hamoud. N: Mouna Hawa, Shaden Kanboura, Sana Jammelieh. HD. Yle Areena 30 vrk.

TORSTAI 16.7.

Muuttuva Afrikka

Yle Radio 1 klo 12.10 ja Yle Areena Afrikkalainen heinäkuu
Vaatesuunnittelija Dennis Owusun töissä vaikuttavat sekä ghanalainen tausta että opinnot Suomessa. Afrikka näkyy kirkkaina väreinä, ja leikkaus on saanut vaikutteita eurooppalaisesta muodista. Vantaalaistunut Owusu perusti oman vaatemerkkinsä vuonna 2017. Hän on opiskellut korkeakoulussa Ghanassa ja jatkaa nyt vaatesuunnittelun opintojaan Suomessa.

Owusu uskoo, että myös suomalaiset voivat pitää muodista, jossa käytetään näyttäviä kuvioita ja voimakkaita värejä. ”Afrikkalainen muoti on rohkeaa, värikästä ja hienostunutta”, Owusu luonnehtii. Muoti-idolikseen hän nimeää äitinsä, joka on työskennellyt tekstiilikauppiaana. Äiti suunnitteli itse omat vaatteensa, jotka räätäli sitten ompeli. Ghanassa muoti on isossa roolissa arjessa. 5-osainen Muuttuva Afrikka -sarja kuullaan Yle Radio 1:ssä torstaisin 2.7. alkaen. Toimittajana Satu Kivelä.

Muotisuunnittelija Dennis Owusu ja hänen töitään.
Muotisuunnittelija Dennis Owusu ja hänen töitään. Kuva: Tuuli Laukkanen, Dennis Owusu Afrikkalainen heinäkuu,Muuttuva Afrikka

Kuusi kirjaa Afrikasta

Yle Radio 1 klo 17.10 ja Yle Areena Afrikkalainen heinäkuu
Kirjailija Nura Farah joutui tunnekuohuun lukiessaan Nadifa Mohamedin romaanin Somalian sisällissodan riepottelemista naisista. Mohamedin teos Kadotettujen hedelmätarha kuvaa Somalian sortumista kaaokseen 1980-luvulla. “Luin ja itkin. Myös oma perhetaustani on Somaliassa. Kirja kertoo, miksi somalialaiset ovat joutuneet jättämään kotimaansa”, Farah sanoo. Laborantiksi kouluttautunut Nura Farah tuli Somaliasta Suomeen 13-vuotiaana. Hän on itse kirjoittanut kaksi romaania, jotka kertovat paimentolaisista Somalian maaseudulla.

Somalialais-brittiläisen Nadifa Mohamedin tausta on samankaltainen kuin Farahin. Mohamed oli viisivuotias, kun hänen perheensä muutti Lontooseen, ja sota teki paluutoiveet tyhjiksi. Somalitytöstä kasvoi Oxfordissa opiskellut brittikirjailija. Kuusi kirjaa Afrikasta -sarja Yle Radio 1:ssä torstaisin 2.7. alkaen. Toimittajina Jukka Kuosmanen ja Niina Mäkeläinen.

Näin rakennetaan luksusauto - uusi sarja

Yle TV2 ja Areena klo 20.00
Uusi sarja alkaa, 1/5. Näin rakennetaan Bentley. Bentleyn tehtaalla pääsemme seuraamaan 200 000 euron arvoisen Continental GT -auton valmistamista. Tutuiksi tulevat Bentleyn tehtaan kaikki yksiköt aina suunnittelutiimeistä puutyöpajaan. Dokumenttisarjassa tutustutaan maailman vaikuttavimpien autojen valmistusprosessiin. Yle Areena 60 vrk per jakso.

Petra Olli - kun liekki sammuu

Yle TV2 ja Areenaklo 21.00 Uusi dokumentti!
Painija Petra Olli lopetti menestyksekkään painiuransa yllättäen vain 25-vuotiaana. Dokumenttielokuvassa seurataan Ollin uraa hyvin läheltä, vuodesta 2013 alkaen aina lopettamiseen saakka. Rajun lajivalinnan tehnyt pikkutyttö raivasi tiensä pienestä Lappajärven kunnasta, rankan ja yksinäisen leirielämän kautta, maailman parhaaksi painijaksi. Olli avautuu ohjelmassa rajuista valinnoistaan, joiden vuoksi liekki huippu-urheiluun sammui ja viimeiset vuodet olivat synkkää kamppailua oman pään sisällä. Ensiesitys. Yle Areena 30 vrk.

Kolmen kuvan kollaasi Petra Ollin kasvoista, joissa pahan näköisiä mustelmia ja kuhmuja.
Kolmen kuvan kollaasi Petra Ollin kasvoista, joissa pahan näköisiä mustelmia ja kuhmuja. Kuva: Sportcam Oy / Yle Petra Olli,Petra Olli - kun liekki sammuu

Kino Klassikko: Kaksi puoliaikaa helvetissä

Yle Teema klo 21.00
(Két félidö a pokolban) Toisen maailmansodan aikaisessa Ukrainassa entinen jalkapallotähti saa tehtäväkseen koota rangaistusleirille joutuneista unkarilaisista sotilaista joukkue otteluun Saksan armeijaa vastaan. Vangit alkavat suunnitella samalla pakoa mutta sitten jalkapallo alkaa käydä sotaakin tärkeämmäksi. Ohjaus Zoltán Fábri. (Két félidö a pokolban, Unkari 1961) HD. (12) Yle Areena 30 vrk.

PERJANTAI 17.7.

Tukalat paikat - uusi sarja

Yle TV1 klo 21.00, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(Guilt) Skotlantiin sijoittuva tummanpuhuva draamakomedia. Minisarjan antisankarit, perin erilaiset ja sen myötä toisistaan etääntyneet veljekset, Jake ja Max ovat pitkästä aikaa yhdessä liikkeellä. Velikullat ajelevat juhlista kotiin, pikkutunneilla ja pienessä pöllyssä. Juttu luistaa eikä kuskin huomiokyky ole terävimmillään. Äkkiä auton eteen ilmestyy kuin tyhjästä ihminen, ja tömähdys kuulostaa pahalta. Kuinka miehen kävi? Veljekset nousevat autosta toteamaan karmean tilanteen. Nyt on pakko keksiä jotain ja äkkiä! Toinen miehistä saa älynväläyksen salata tapaus, koska poliisisetä ei tulisi katsomaan hyvällä tapahtumien kulkua. Keinoksi keksitään kiikuttaa hengetön mies läheiseen tyhjältä näyttävään taloon. Mikä onnenpotku - miehille selviää, ettei uhrilla ollut paljoakaan menetettävää. Onneksi kukaan ei nähnyt heidän pimeitä puuhiaan. Vai näkikö sittenkin? Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön, sanotaan. Veljesten töppäyksestä lähtee liikkeelle lumipallo, joka vain kasvaa ja kasvaa. Kuinka kujanjuoksussa käy?

Pääosissa: Mark Bonnar (Max), Jamie Sives (Jake), Ruth Bradley (Angie), Siân Brooke (Claire), Emun Elliott (Kenny), Moyo Akandé (Tina). Käsikirjoitus: Neil Forsyth. Ohjaus: Robert McKillop. Tuotanto: Expectation, Happy Tramp North, BBC. Britannia 2019. Tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi. Jaksot julkaistaan Areenassa tv-esityspäivän aamuna. Areenassa 30 päivän ajan per jakso. Lue lisää »

Pori Jazz

Yle Teema klo 21.00 Festariheinäkuu
Festariheinäkuun puolivälissä on jazzin vuoro! Miles Davisin 60-luvun kvintetissä soittanut Ron Carter toi Pori Jazziin 2019 kvartetin, jossa soittivat pianisti Donald Vega, saksofonisti Jimmy Greene ja rumpali Payton Grossley. Olavi Louhivuoren Superposition! esitti Lokkilavalla tulevan albuminsa kappaleita, Herd juhli 10-vuotista taivaltaan ja Alexi Tuomarilan Trion vieraana kuultiin trumpetisti Kalevi Louhivuorta. Lue lisää »

klo 21.00 Ron Carter Foursight Quartet
klo 22.15 Superposition!
klo 23.10 Herd
klo 00.10 Alexi Tuomarila trio

Basisti Ron Carter soittaa Pori Jazzissa 2019.
Ron Carter. Basisti Ron Carter soittaa Pori Jazzissa 2019. Kuva: Yle Ron Carter,festariheinäkuu

Ollaan vapaita

Yle TV2 klo 21.00 Kotimaisen elokuvan kesä
Seljan iloisen vapaan, ystävien- ja työntäyteisen elämän sekoittaa hänen 16 vuotta sitten adoptoitavaksi antamansa poika. K: Tua Harno. O: Oskari Sipola. N: Maria Ylipää, Johannes Brotherus, Riku Nieminen. Suomi 2015. HD. Yle Areena 1.8.2020 asti.

LAUANTAI 18.7.

Saint-Louis'n tytöt

Yle Radio 1 klo 12.35 ja Yle Areena Afrikkalainen heinäkuu
Toimittaja Maria Tolsa tapasi Saint-Louis’n kaupungissa Senegalissa alkuvuonna 2020 neljä kunnianhimoista nuorta naista, jotka puhuvat rahasta, valmistautuvat kaikkien aikojen työmatkaan ja nollaavat opintostressiä. Neliosainen sarja käsittelee koulutusta, työelämää, rahaa, naisen asemaa, tasa-arvoa, ihmissuhteita ja vapaa-aika senegalilaisnuorten näkökulmasta. Sarjan kolmannessa osassa Djeinaba Diakhaté. Saint-Louis'n tytöt kuullaan lauantaisin Yle Radio 1:ssä 4.7. alkaen.

Provinssi

Yle TV2 klo 18.45 Festariheinäkuu
Provinssilauantai tarjoilee perinteisiä Provinssikeikkoja sekä yhden iskelmäkeikan. Illan aloittaa legendaarisen Kari Tapion ainoa Provinssirock-keikka vuodelta 2010. Kari Tapio villitsi yleisön mm. hittikappaleillaan Myrskyn jälkeen ja Olen suomalainen, ja keikan yhteydessä hänet palkittiin myös kultalevyllä.

Myöhemmin illan aikana nähdään samalta vuodelta keikka myös Jenni Vartiaiselta, joka oli julkaissut Seili-albuminsa aiemmin keväällä, sekä Vapaa ja yksin -albumin kiertueella olleelta Chisulta. Provinssi-festivaalikoosteessa vuodelta 2011 nähdään esityksiä ja Veli Kauppisen toimittamia haastatteluita mm. Magenta Skycodelta, Palefacelta sekä Jare & VilleGallelta, nykyiseltä JVG:ltä. Näemme myös Sielun Veljet kovassa vedossa vuonna 1986 sekä 22-Pistepirkon vuoden 2005 Provinssirockissa. Lue lisää »

klo 19.00-19.58 Kari Tapio (2010)
klo 21.40 Jenni Vartiainen (2010)
klo 22.15 Provinssirock 2012 kooste: Michael Monroe, Paleface, Rubik, Magenta Skycode, Jare & VilleGalle
klo 23.35 Sielun Veljet (1986)
klo 00.05 22-Pistepirkko (2005)
klo 00.50 Chisu (2010)

Kari Tapio lavalla, edessään klassinen vanhan ajan mikrofoni.
Kari Tapio lavalla, edessään klassinen vanhan ajan mikrofoni. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kari Tapio,Provinssi,festariheinäkuu

Musiikkimatka Länsi-Afrikkaan

Yle Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena Afrikkalainen heinäkuu
Länsi-Afrikka on valtava alue, joka on rajattu 16 valtion kesken. Sille antavat luonteensa Kamerunin ylängöt, Saharan aavikko sekä Atlantin valtameri: toisaalta vehreää ja trooppista, toisaalta kuivaa ja armotontakin luontoa. Alueen kulttuurilla on pitkät ja syvät juuret.

Musiikkimatkalla Länsi-Afrikkaan keskustelevat ja soittavat Senegalista kotoisin olevat muusikot Malang Cissokho ja Macoumba Ndiaye sekä länsiafrikkalaiseen musiikkiin sukeltaneet Janne Halonen, Sonja Korkman ja Aino Ruotanen. Lähetyksen isännöivät Tuuli Saksala ja Juhani Kansi.

SUNNUNTAI 19.7.

Ranen museo - uusi sarja

Yle Fem klo 10.31
(Ranes Museum) Uusi sarja, 1/6. Tanskalainen Rane Willerslev yrittää popularisoida taloudellisesta kriisistä kärsivää kansallismuseota. On Ranen ensimmäinen työpäivä. Kuinka suuri haaste häntä oikein odottaa, ja ovatko työntekijät valmiita toteuttamaan hänen visionsa? HD

Kuhmon kamarimusiikki 2019

Yle Teema klo 12.00 Festariheinäkuu
Kuhmon Kamarimusiikki järjestettiin 50. kerran vuonna 2019. Festariheinäkuu vie Kuhmon ainutlaatuiseen tunnelmaan ja konserttien ohella tavataan kamarimusiikin lumoamia kuuntelijoita, muusikoita ja muita vieraita. Kooste. Yle Areena 6 kk. Lue lisää »

Viulisti ja sellisti soittimineen poseeraavat siluetteina vasten auringonlaskua Kuhmon Kamarimusiikissa.
Viulisti ja sellisti soittimineen poseeraavat siluetteina vasten auringonlaskua Kuhmon Kamarimusiikissa. Kuva: Stefan Bremer Kuhmon Kamarimusiikki,festariheinäkuu

Nälänhätä

Yle Radio 1 klo 15.00 ja Yle Areena Afrikkalainen heinäkuu
Nälänhätä on kuunnelma, joka avaa näkökulmia nälkään kärsimyksen muotona. Kuunnelman kaikki dialogimateriaali on dokumentaarista. Keskiössä on ikoninen valokuva, jota katsovat esimerkiksi Etelä-Sudanin pakolainen, lintubiologi, valokuvaaja ja ex-anorektikko. He luovat valokuvaan yhdessä näkökulmia, jotka laajenevat pienestä hiekansirusta kohti auttamisen problematiikkaa ja ilmastonmuutosta. Esiintyjät: Joanna Haartti, Geoffrey Erista, Olavi von Bagh, Diana Tenkorang, Katja Küttner, Sonja Salminen, Joonas Kääriäinen, Erja Manto, Hannu-Pekka Björkman, Tiia Honkanen. Kirjoittanut Marie Kajava, ohjaus Henri Tuulasjärvi. Äänisuunnittelu Tiina Luoma, muusikko Lauri Wuolio. Tuotantokoordinaattori Laura Jaakkola, tuottaja Erja Manto. Uusinta vuodelta 2018. Lue lisää »

Radio Variaatio: Samoran lapset

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena
Radioesseessä kysytään, miltä kuulostavat Mosambikin pääkaupungin Maputon muistot.

Kansa muistelee monin tavoin edesmennyttä kansakunnan perustajaisää, itsenäisen Mosambikin ensimmäistä presidenttiä Samora Machelia, joka piti pitkiä riimillisiä palopuheita kolonialismia, apartheidia ja virkamiesten korruptiota vastaan. Niitä voi yhä kuulla cd-levyiltä ohi ajavista autoista ja julkisen kulkuvälineen virkaa hoitavista rämäisistä minibusseista.

Räp-muusikot muistelevat kappaleissaan perustajaisä ”Samoraa” omana hengenheimolaisenaan, joka kritisoi yhteiskuntaa riimien ja rytmin avulla, asemastaan huolimatta. Perustajaisän riimit lomittuvat osaksi nuorten räppäreiden sävellyksiä, joissa ei anneta armoa ahneille poliitikoille. Kun laitakaupungin räp-keikka alkaa, heräilevät puiston lepakot ja kaskaat. Käsikirjoitus: Janne Juhana Rantala. Ohjaus: Eero Nieminen ja Manuel Pinto. Äänisuunnittelu Eero Nieminen. Äänittäjä Macoo. Esiintyjät: Manuel Pinto, Horacio Guiamba. Uusinta vuodelta 2018. Lue lisää »

Radio Variaatio: Samoran lapset. Kuvassa kolme nuorta miestä äänitysstudion pöydän ääressä. Kuvattu takaapäin.
Radio Variaatio: Samoran lapset. Kuvassa kolme nuorta miestä äänitysstudion pöydän ääressä. Kuvattu takaapäin. Kuva: Eero Nieminen radio,Yle Radio 1,rap

Lue myös - yle.fi:stä poimittua