Hyppää pääsisältöön

"Ja elämä on helppoo sillon kun on joku josta pitää kii!" – Dingon hittibiisejä Ylen arkistoista

Dingo Hittimittarissa 1986.
Dingo oli tuttu näky Hittimittarin lavasteissa. Tv-kamerat seurasivat bändin toimia tarkasti sen huippuvuosina. Dingo Hittimittarissa 1986. Kuva: Yle/Arja Lento Dingo,Hittimittari

1980-luvun suosituin kotimainen oli monen hitin ihme. Ylen arkistoista löytyy Dingon tunnetuimpia kappaleita niin live-keikoilta kuin musiikkivideoiltakin. Dingo-ilmiön hysteerisimmistä vuosista kertoo kesän 2020 uusi audiodraama Kaikki huutaa Dingo! Peräti 20-osainen sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa kokonaisuudessaan 2. heinäkuuta alkaen.

Dingon ensisinglestä Sinä ja minä tuli keväällä 1984 bändin ensimmäinen hitti. Kappale ampaisi radion Jokamiehen listan ykköseksi ja pysyi Rockradion Rokkimittarin kärjessä kuukausikaupalla. Dingo osallistui kappaleella MTV:n Levyraati-tv-ohjelmaan ja myös voitti kisailun. Biisi oli mukana bändin debyyttilebyllä Nimeni on Dingo, joka julkaistiin samana vuonna. Ylen tallenne on vuoden 1984 Helsingin Kaivopuistosta, jossa kuultiin myös vavahduttava Pistoolisankari.

Autiotalo sinetöi Dingon suosion ja oli lopulta myös yhtyeen suurin hitti. Kappale julkaistiin vuoden 1984 syksyllä ja esitettiin heti samana talvena Ylen Hittimittarissa. Biisistä tehtiin vuonna 1986 englanninkielinen versio The House Without a Name.

Levoton Tuhkimo napattiin Ylen tuoreen Kaikki huutaa Dingo! -audiodraaman tunnuskappaleeksi vuonna 2020. Kappale oli vuonna 1984 suuri hitti ja on kuin sanoitettu yhtyeen faneille. Kappale on tyyliltään juuri sitä suihkunraikasta Dingoa mikä jo aikanaan jakoi yleisön mielipiteet. Tarinan mukaan Levoton Tuhkimo oli peräti 20 viikkoa Yleisradion suosituimmat kappaleet -listalla, kunnes listan sääntöjä muutettiin ja kappaleiden listaviikkojen määrää rajoitettiin.

Vuonna 1985 Dingon suosio oli Suomessa korkeimmillaan. Yhtye kaavaili levyttävänsä englanniksi ja bändiä kierrätettiin ympäri maata aina eduskuntaa myöten. Hittimittarissa Dingo tallasi vielä suomeksi ja Kunnian kentillä. Kappale jäi Dingon viimeiseksi levytykseksi Finnlevyn kanssa. Vuoden 1985 jälkeen yhtye perusti oman levy-yhtiön, Bang Traxin.

Dingon Sata rohkeaa laivaa nähtiin ja kuultiin sekin Hittimittaríssa syksyllä 1985. Esitys on taltioitu kodinkonemessuilla järjestetyssä konsertissa UKK-hallissa Helsingin Messukeskuksessa. Koko show'n juontaa Mikko Alatalo.

Dingon Koulukapina esiteltiin Hittimittarissa keväällä 1986. Biisi enteili tuolloin tulevaa kolmoslevyä Pyhä klaani. "Kohtalaisen tutuista aineksista on kasattu tämä Koulukapina ja se koettelee siipiään Hittimittarissa ikään kuin gallupinomaisesti", sanaili juontaja Mikko Alatalo esitellessään kappaleen.

Elämäni sankari edustaa jo niin sanottua uutta Dingoa. Kappale on singlejulkaisu vuodelta 1994, jolloin yhtye oli kasannut Pete Nuotiota lukuun ottamatta itsensä tunnetuimpaan kokoonpanoonsa. Oheinen musiikkivideo esitettiin myös Lista TOP 40 -ohjelmassa. Koskettimia soitti tuolloin Pave Maijanen.