Hyppää pääsisältöön

Kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio: ”Tasapaino on sitä, että kykenee olemaan myös epätasapainossa”

Maaret Kallio.
Maaret Kallio on kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija ja luennoitsija. Maaret Kallio. Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Maaret Kallio

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoo Kutsuvieras-ohjelmassa oman minuutensa hyvin erilaisista puolista. Lapsena hänellä oli kaksi haaveammattia: koulukuraattori ja näyttelijä.

Kuuntele Maaret Kallion Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa.

– Isoisoäitini Saimi rakasti esiintymistä ja hienostelua, mitä olen aina tunnistanut myös itsessäni. Saimi-mummi punasi huulensa roskiksellekin mennessään ja opetti, että hame se naisella olla pitää!

Maaret kertoo, että hän pääsi Saimi-mummin kanssa esiintymään eläkeläisten kerhoihin.

– Malmin VPK-talolla soitin pianoa usein salilliselle mummoja ja vaareja ja laulaa kajautin kipaleita toisensa perään. Viihdyin valtavan hyvin pienenä tähtenä vanhusten seurassa.

Maaret Kallio soittaa pianoa lapsena.
Musiikki on ollut Maaret Kalliolle tärkeätä jo lapsesta asti. Maaret Kallio soittaa pianoa lapsena. Kuva: Yksityinen Kutsuvieras,Maaret Kallio

Maaret kertoo, että me ihmiset emme koskaan ole vain jotain yksiulotteista: pelkästään reippaita tai arkoja, onnellisia tai onnettomia.

Jokainen ihminen on hyvin moniulotteinen orkesteri ja oman päämme sisällä on monenlaisia ääniä arasta jännittäjästä rohkeaan yrittäjään. Onkin hyvä kuunnella moninaisuutta itsessään ja antaa erilaisille puolilleen tilaa tulla kuulluksi.

– On äärimmäisen tärkeää sekä itseä pohtiessa että toisia kohdatessa pyrkiä hahmottamaan ja muistamaan kokonainen ihminen, johon mahtuu monia ikiä, puolia, tunteita ja oloja.

– Koen hyvin vahvasti ja toiveikkaasti, että elämää on uskallettava rohkeasti elää ja ottaa harkittuja riskejä, vaikka niissä välillä turpaan tuleekin.

Maaret Kallio puun alla.
Kutsuvieras-ohjelmassa Maaret Kallio kertoo nuorena pitäneensä herkkyyttään vihollisenaan, mutta aikuisiällä herkkyydestä on tullut hänen tärkein voimavaransa. Maaret Kallio puun alla. Kuva: Yksityinen Maaret Kallio,Kutsuvieras

Erityisesti unelmattomuus on Maaretille varoitusmerkki. Lisäksi omaa elämää on tärkeää uskaltaa katsoa myös kuolemasta käsin.

– Jos matkani päättyisi tänään, miten näkisin elämäni? Uskalsinko ottaa viisaita riskejä? Uskalsinko tavoitella sitä, missä sydämeni lauloi kauneimmin? Kerroinko riittävästi, kuinka rakastin? Miten teoissani ja ajankäytössäni välittyivät syvimmät arvoni? Olinko toisille toivon kannattelija ja mahdollisuuksien rakentaja?

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
Candomino-kuoro: Taivas on sininen ja valkoinen
Club for five: Äitien äidit
Olafur Arlands: Take My Leave of You
Sissel: Laer meg å kjenne
Ida Elina: Saman taivaan alla
Aarne Pelkonen ja Iiro Rantala: Maailma on kaunis
Rajaton: Villihanhen laulu

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Yle Areenassa Kutsuvieras on kuunneltavissa aina lähetyspäivän aamusta lähtien.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi