Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Juha Itkonen ”Ajat ovat muuttuneet ja miehen rooli avartunut”

Juha Itkonen.
Kirjailija Juha Itkonen. Juha Itkonen. Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Juha Itkonen

Miesten roolit ovat muutamassa vuosikymmenssä muuttuneet erittäin paljon. Kirjailija Juha Itkonen tiesi jo nuorena, ettei hän tulee elämään samanlaista elämää kuin isänsä.

Kuuntele Juha Itkosen Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa.

Juha kertoo kuilun vallanneen kahden sukupolven välillä. Edeltävän sukupolven miesten maailma näytti kovin erilaiselta.

– Pirtuboolin, pöytäviinan ja porsaanleikkeiden makuinen maailma täynnä kokouksia ja konferensseja ja saunailtoja; maailma, jossa miehet lähtivät Audilla Saariselälle hiihtämään ja juomaan ja tanssimaan ja pistivät nelostiellä Junnu Vainion soimaan.

Tuo hänen isänsä sukupolven maailma oli lapsuudessa jollain tavalla myös hänen maailmansa, koska se oli osa hänen lapsuuttaan.

– Rakastin sitä maailmaa. Rakastin näitä miehiä, nyt jo kuolleita tai ainakin voimansa menettäneitä.

Juha Itkonen toivoo, että miehuus voisi julkisessa keskustelussa olla vielä nykyäänkin välillä jotain muutakin kuin myrkyllistä. Miehet toimivat ja elävät nykyään täysin toisella tavalla kuin ennen.

– Tasa-arvoon uskovana ja omasta mielestäni myös käytännössä tasa-arvoisessa parisuhteessa elävänä miehenä toivoisin, että tämä nopea edistys välillä tunnustettaisiin.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
Amanda Bergman: Falcons
Barbra Streisand: Woman in Love
Zen Café: Mies eikä poika enää
Agnes Obel: Fivefold
Velvet Underground: I’m Waiting for My Man
Juha Vainio: Elämää ja erotiikkaa
Matti Johannes Koivu: Kuinka puu kaatuu
Puccini / Pavarotti: Nessun Dorma

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Yle Areenassa Kutsuvieras on kuunneltavissa aina lähetyspäivän aamusta lähtien.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen, näyttelijä.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi