Hyppää pääsisältöön

Lähde pyöräretkelle luontoon - Peltsi ja Tom opastavat alkuun

Polkupyörä on mahtava keksintö! Pyörällä pääsee mihin vain, kunhan jaksaa polkea. Voit lähteä lähipuistoon tai kiertämään Suomea, polkupyörä sopii kaiken mittaisiin reissuihin. Ota mukaan evästä tai jopa teltta, niin retki voi muuttua seikkailuksi.

Pyörä

Pyöräilijä tarvitsee pyörän, muuten ajamisesta ei tule mitään. Pyöräsi ei kuitenkaan tarvitse olla erikoispyörä, riittää että se toimii eikä hajoa kesken retken.

Paras pyörämalli hiekkateille on gravel-pyörä. Se on kuin maantiepyörän rennompi serkku. Siihen pystyy asentamaan lokasuojat ja tavaratelineet, ajoasento on rennompi ja siihen saa leveämmät kuvioidut renkaat.

Tärkeintä pyörässä on runko, Kaikki osat ovat kiinni siinä ja se vaikuttaa pyörän tuntumaan ja ennen kaikkea turvallisuuteen. Heikko tai lommoinen runko voi katketa, joten tutustu runkoon ja sen ominaisuuksiin huolella.

Vanteet ovat kovan rasituksen alla ja tekevät kovaa työtä. Helpoin tapa erottaa surkea vanne kelvollisesta, on katsoa mihin pinnat kiinnittyvät. Pinnat kiinnittyvät vanteeseen mutterin tapaisella osalla (nippeli). Kelvollisessa vanteessa nippelin juuressa on holkki, joka estää vanteen repeytymisen nippelin ympäriltä.

Kypärä

Kypärä on tärkeä varuste. Vaikka olisit kuinka hyvä pyöräilijä, saatat silti joutua onnettomuuteen. Kypärän kuuluu olla mukava, jolloin käytät sitä mielelläsi. Sen ei pidä olla kireä, vaan hyvin istuva. Yleensä kypärää voi hienosäätää niskasta, jolloin saat sen säädetyksi omaan päähäsi sopivaksi. Nyrkkisääntö on se, että kypärän on pysyttävä päässä, vaikka käännät pääsi alaspäin. Ilmastointi on toinen tärkeä asia. Kypärässä on reikiä, jotta ilma vaihtuu. Enemmän reikiä - enemmän ilmaa - viileämpi olo.

Työkalut

Pyörää pitää joskus säätää tien päällä. Siihen tarvitaan työkaluja. Urheiluliikkeistä saat linkkarin tapaisia pyörätyökaluja, joita on helppo kuljettaa mukanaan taskussa.

Tärkeimmät työkalut ovat:

  • 3,4,5 ja 6 millimetrin kuusiokoloavain
  • T25 torx-avain
  • Ristipääruuvari
  • Ketjutyökalu

Vararengas ja pumppu kannattaa pitää mukana jos lähdet pidemmälle retkelle. Tarkista, että sinulla on sinun rengaskokoon sopiva sisäkumi, jossa on oikeanlainen venttiili. Pumppu kulkee helposti pyörän rungossa kiinnitettynä.

Suomi on täynnä upeita hiekkateitä, kärrypolkuja, pyöräteitä sekä isompia maanteitä. Tämä runsas kattaus mahdollistaa hyvin vapaan reittisuunnittelun. Polkupyörä on täydellinen ajoneuvo luontoon, se vie sinut hiljaa ja kevyesti vaikka keskelle metsää.

Nauti vapaudestasi - lähde pyöräilemään!