Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Villi Välimeri – monimuotoinen ja muuttuva alue kuhisee elämää

Välimeren alueella elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto.
Aavikkokettu kasvattaa poikastaan vaativissa oloissa. Välimeren alueella elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto. Kuva: Thomas Behrend / doclights/NDR Naturfilm Yle TV1,Aavikkokettu,Avara luonto: Ville Välimeri

TV1 lauantaisin 12. - 19.9.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.95, Areenassa

Karuja rantakallioita, hienoja hiekkarantoja ja syvänsinistä vettä. Välimeri sellaisena kuin se yleisesti tunnetaan.

Euroopan, Aasian ja Afrikan välissä sijaitseva meri on paljon muutakin. Avaran luonnon kaksiosainen dokumentti Villi Välimeri tutustuttaa mereen, joka kuhisee elämää. Alueella elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto.

Sarjan aloitusjaksossa kuljetaan merten syvyyksistä aavikolle. Välimeren alueen maankuori on liikkeessä ja eläimistö elää muuttuvissa, usein haastavissa oloissa.

Kuinka esimerkiksi aavikkoketut selviytyvät elinympäristön vaaroista kuten kuivuudesta. Välimeren alueella sijaitseva Stromboli on tunnettu yhtenä maailman aktiivisimmista tulivuorista. Miten tuliperäinen maa koettelee luontoa?

Välimeren alueella elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto.
Italian Stromboli on tunnettu yhtenä maailman aktiivisimmista tulivuorista. Välimeren alueella elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto. Kuva: Thomas Behrend / doclights/NDR Naturfilm Yle TV1,Avara luonto: Villi Välimeri

Luontosarjan toisessa jaksossa kuljetaan Gibraltarilta Punaiselle merelle. Euroopan ja Afrikan välillä oli muinoin maasilta, jonka sortuessa alkoi muodostua Välimeri.

Mantereet erosivat, mutta Euroopan puolelle jäi afrikkalaisia lajeja kuten makakien sukuun kuuluva magotti eli berberiapina. Idässä Suezin kanava johtaa Punaisellemerelle ja merien eläinlajit pääsevät sekoittumaan.

Välimeren lämpeneminen ja Suezin kanaalin laventaminen ovat avanneet ovet kalalajille, joka on ulkonäöltään värikäs, mutta ruokahalultaan ahne ja piikeiltään myrkyllinen. Siipisimppu uhkaa levittäytyä alueen vesin ja sillä voi olla mullistavia vaikutuksia Välimeren ravintoketjuun.

Geheimnisse des Mittelmeers. Secrets of The Mediterranean. Ohjaus: Thomas Behrend. Tuotanto: Doclights /NDR Naturfilm/Terra Mater, Saksa, 2018.

Välimeren alueella elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto.
Myrkyllinen siipisimppu uhkaa levitä Välimerellä, Välimeren alueella elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto. Kuva: © Thomas Behrend / doclights/NDR Naturfilm Yle TV1,Avara luonto: Villi Välimeri