Hyppää pääsisältöön

Prisma: Sammen pelastus – esihistoriallisen kalalajin suojelulla viimeiset hetket

Dokumentti äärimmäisen uhanalaisesta sammesta ja työstä lajin pelastamiseksi.
Meribiologi Rory Moore osallistuu äärimmäisen uhanalaisen sammen suojelutyöhon. Dokumentti äärimmäisen uhanalaisesta sammesta ja työstä lajin pelastamiseksi. Kuva: Atomized Studios Yle TV1,Prisma: Sammen pelastus

TV1 keskiviikkona 12.8.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 15.8. klo 7.05 ja maanantaina 17.8. klo 23.05, Areenassa

Kaviaari on maailman kalleinta syötävää ja haluttua herkkua kautta historian. Kaviaarin korkean hinnan vuoksi se on muodostunut länsimaissa synonyymiksi vauraalle elämäntavalle. Harvinainen herkku on sammen mätiä.

Sampea voi pitää kalojen dinosauruksena, sillä se on noin 250 miljoonaa vuotta vanha kalalaji. Eri sampilajeja oli aikoinaan runsaasti, mutta teolliseksi muuttuneen ja laittoman kalastuksen takia sampi on äärimmäisen uhanalainen ja sen kanta on romahtanut.

Sammen kohtaloa ovat muovanneet politiikka, uskonto ja sodat. Missään sampi ei ole liittynyt historiaan ja kulttuuriin niin kiinteästi kuin Kaspianmerellä. Euroopan ja Aasian rajalla sijaitseva meri on maapallon suurin sisävesistö.

Neuvostoaikana öljynjalostamot, padot sekä liika- ja salakalastus pilasivat Kaspianmeren ympäristön ja romahduttivat sampikannan.

Kaspianmerellä sammen suojeluhanke

Meribiologin ja luontokuvaajan Rory Mooren mukaan nyt on viimeiset ajat pelastaa sampi. Jos mitään ei tehdä, laji katoaa kokonaan luonnonvesistä muutamassa vuodessa. Moore johtaa sampikannan elvytysprojektia Kaspianmerellä, jonka rannikkovaltioita on mukana hankkeessa.

Dokumentti Sammen pelastus kertoo sammesta ja yhden miehen ponnisteluista lajin pelastamiseksi. Rory More työskentelee Blue Marine Foundation -säätiössä, joka suojelee ja elvyttää meriympäristöjä ympäri maailmaa.

Moore matkaa Kaspianmeren lisäksi Yhdysvaltoihin Wisconsiniin jokialueelle, jossa sammensuojelusta on tullut menestystarina. Hän pääsee kokemaan ainutlaatuisen hetken sammen kutupaikalla.

Ohjelmassa tavataan muun muassa villieläinkaupan tutkija Daan Van Uhm, joka kertoo kaviaarin laittomasta kalastuksesta ja pimeästä kaviaarikaupasta, jota ovat hallinneet aseistautuneet rikollisjoukot.

Saving The Dinosaur Fish. Tuotanto: Atomized Studios, Iso-Britannia, 2019. Lukijana on Juhani Rajalin.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.