Hyppää pääsisältöön

Entinen viulisti ja kirjailija Raakel Lignell: ”Kyky luopua tuo elämään eleganssia”

Raakel Lignell.
Kuvateksti: Raakel Lignell on toiminut viulistina, tuottajana, perheenäitinä, kolumnistina, tv-toimittajana sekä kirjailijana. Raakel Lignell. Kuva: Parad Media Raakel Lignell,Kutsuvieras,Yle Radio Suomi

Meillä jokaisella on omia selviytymismekanismeja. Kutsuvieras-ohjelmassa kulttuurialan osaaja Raakel Lignell pohtii mistä tykötarpeista hän on itsensä rakentanut. Viulun soittaminen oli sallittu väylä lähteä maailmalle uskonnollisesta lapsuudenkodista.

Kuuntele Raakel Lignellin Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa

Raakel Lignell on ehtinyt toimia viulistin uransa lisäksi myös tuottajana, perheenäitinä, kolumnistina, tv-toimittajana ja kirjailijana.

– Kun nyt 53-vuotiaana tarkastelen menneitä vuosikymmeniä, niin väkisin tulee mieleen, että ehkä se viulu ei ollut se varsinainen intohimo, se vain valikoitui tarjolla olevasta patteristosta.

Raakel Lignell ja viulu.
Raakel Lignell parikymppisenä Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla. Raakel Lignell ja viulu. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Raakel Lignell

Itseilmaisun tarve Raakelilla on ja pysyy, se vaan muuttaa muotoaan vuosien saatossa. Viulusta tuli musikaali, josta tuli kehollisuus ja tanssi, joka päätyi tapaan ottaa selvää omista ajatuksista ja tunteista kirjoittamalla.

Kaiken keskellä ja välillä rönsyilee monenmoinen erilaisten työtehtävien rihmasto, johon mahtuu myös virheaskelia, epäonnistumisia ja pettymyksiä.

Nainen nostaa vauvaa.
Raakel kuopuksensa kanssa. Nainen nostaa vauvaa. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Raakel Lignell

Perhe on Raakelille tärkeintä. Perhe on hänen elämänsä suurin lahja, yllätys, haaste ja siunaus.

– Ei ole elämää ilman perheitä, miltä ne ikinä näyttävätkin. Perhe on kuitenkin se ydinyksikkö.

– Saimme viisi lastamme pahimpaan lama-aikaan 90-luvulla. Elimme intensiivistä lapsiperhe-arkea ja venytimme penniä, miehen kanssa molemmat freelancereina. Mutta se oli täyttä elämää. Se oli totta.

Lasten aikuistuttua Raakelilla on aikaa tutkia sitä kaikkein ominta ja salatuinta ydintä. Nyt hän uskaltaa riisua muiden odotukset ja oletetut vaatimukset. Voi myös luopua vanhoista taakoista ja purkaa jo lapsuudessa rakentuneita suojamekanismeja.

– Miksi olen kuvitellut, että on oltava vahva? Se, joka kestää vaikka maailma ympärillä sortuisi.

Raakelin omaa lapsuutta varjosti Säde-siskon kuolema leukemiaan, kun Raakel oli juuri täyttänyt kolme vuotta.

– Muistan siskosta välähdyksenomaisia hetkiä, miten hän rullasi sairaalan käytävällä valkealla muovihevosella. Muistan myös avoimen arkun hautajaisissa ja suuren rusetin siskon päässä.

Raakel kertoo, että hautajaisissa hän olisi halunnut mennä siskon viereen arkkuun, ettei tämän olisi tarvinnut nukkua yksin.

Lapsi soittaa viulua
Raakel noin kuusivuotiaana kotona soittamassa viulua Lapsi soittaa viulua Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Raakel Lignell

Siskon kuoleman jälkeen Raakelille tuli kotona lohduttajan rooli.

– Lohduttaja halusi pärjätä, olla ylpeyden aihe eikä ainakaan aiheuttaa huolta. Tämän olen tajunnut vasta viidenkympin korvilla. Että oma koodistoni ja vaatimustasoni omasta jaksamisesta ja pärjäämisestä onkin rakentunut jo pikkulapsena.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
Sting: Fragile
Sarmanto/Leino: Meri kuutamolla
James Taylor: You’ve Got A Friend
Frank Sinatra: For Once In My Life
Aki Sirkesalo: Pelkkää kuvitelmaa
Earth, Wind & Fire: September
Jamiroquai: Cosmic Girl
Stevie Wonder: You Are The Sunshine Of My Life

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi