Hyppää pääsisältöön

Historia: Mary Rose -laivan salaisuus

Nykytekniikka on antanut uutta tietoa kuuluisasta hylystä.
Mary Rosen hylyn tutkimuksia johtava tohtori Alex Hildred (oik.) on tehnyt vainajien dna-analyysejä. Tutkimuksiin on osallistunut myös Onyeka Nubia. Nykytekniikka on antanut uutta tietoa kuuluisasta hylystä. Kuva: Avanti Media/Channel 4 Yle TV1,Historia: Mary Rose -laivan salaisuus

TV1 maanantaina 24.8.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 29.8. klo 13.00, Areenassa

Aikanaan Englannin laivaston lippulaivana toiminut 500-vuotias Mary Rose on yksi historian kuuluisimpia laivoja. Laivan jäänteet nostettiin merenpohjasta yli 30 vuotta sitten.

Kuningas Henrik VIII:n laivastoon kuuluneen aluksen matka päättyi Englannin etelärannikon vesiin vuonna 1545. Rakentamisaikansa huipputekniikkaa edustanut laiva vei mukanaan miltei kaikki yli 400-henkisestä miehistöstään.

Uuden dna-tekniikan myötä tutkijat ovat vasta nyt alkaneet ymmärtää, minkälainen miehistö Mary Rosella oli ja millaisia salaisuuksia laiva kätki sisäänsä. Tudorien Englanti oli kansainvälisempi kuin historioitsijat ovat kautta aikain olettaneet.

Dokumentti Mary Rose -laivan salaisuus esittelee ainutlaatuisia tutkimustuloksia laivasta sekä sen miehistöstä. Tutkijat järjestävät myös miehistön jälkipolville mahdollisuuden tutustua esi-isiensä elämään ja kohtaloon.

Skeletons of The Mary Rose. Tuotanto: Avanti Media/Channel Four, Britannia, 2019. Lukijana on Inari Tilli.