Hyppää pääsisältöön

Uutuussarjat Velvet colección sekä Filip ja Mona - viikolla 30 muistellaan myös Olympialaisten huippuhetkiä

Velvet colección -sarjan neljä hahmoa seisovat ompeluhuoneessa, kuvan edustalla mallitorso.
Velvet - muotitalon tarina on saanut sisarsarjan Velvet colección. Yle Teema ja Areena 23.7. alkaen. Velvet colección -sarjan neljä hahmoa seisovat ompeluhuoneessa, kuvan edustalla mallitorso. Kuva: Yle Kuvapalvelu Velvet Colección,Velvet colección

Tämän viikon uutuussarjoina ovat ruotsalainen draamakomedia Filip ja Mona sekä Velvet - muotitalon tarinan sisarsarja Velvet colección. Suosikkisarja Murha Sandhamnissa alkaa alusta. Muistelemme myös hienoimpia urheiluhetkiä Olympiaviikonloppuna.

Viikko käynnistyy ruotsalaisen menestyssarja Murha Sandhamnissa uusintakierroksen startilla. Pidetyn rikosdraaman kaikki kaudet esitetään Yle Femillä ja Areenassa ennen kuin upouusi 7. tuotantokausi näkee päivänvalon syksyllä. Ruotsista saadaan myös ihan uutta katseltavaa: draamakomedia Filip ja Mona kertoo elämässään hukassa olevan nuoren miehen ja keski-ikäistyvän, burnoutista toipuvan naisen epätodennäköisestä ystävyyssuhteesta. Uusia tuulia puhaltaa myös Espanjasta, kun Velvet - muotitalon tarinan sisarsarja Velvet colección alkaa. Tapahtumat käynnistyvät vuodesta 1967, kun muotisuunnittelijaksi kasvanut Ana Ribera palaa New Yorkista Espanjaan toteuttamaan oman vaatemallistonsa.

Tokion kesäolympialaisten avajaisia piti juhlia tässä viikonlopussa, mutta koska kisoja ei voida järjestää, muistelemme Olympiaviikonlopussa suomalaisten parhaita suorituksia sekä muita ikimuistoisia kisatapahtumia vuosien varrelta. Urheilun ystäviä ilahduttaa myös dokumentti I am Ali, joka kertoo nyrkkeilijälegendan tarinan myös perheenjäsenten ja ystävien sanoin. Yleisurheilukesässä mitellään Tampereen kisoissa.

Tositapahtumia kuvaavassa minisarjassa Tapaus Victor kerrotaan vuonna 2009 kadonneen 20-vuotiaan miehen tarina, ja uudessa tanskalaisessa dokumenttisarjassa Meidän piti kuolla - kun AIDS saapui Tanskaan käydään arkistomateriaalien kautta homoseksuaalien asemaa 1970- ja 1980-luvuilla. Vihan hedelmät, kuvaus Amerikasta -dokumentissa kerrotaan John Steinbeckin kuuluisan kirjan synnystä ja sen merkityksestä. Juuso Pekkisen ja Heikki Valkaman uudessa Mitä ihmettä, Japani -ohjelmassa Yle Puheella ja Areenassa sukelletaan japanilaisuuden ytimeen.

Kotimaisina elokuvina näemme J-P Valkeapään He ovat paenneet, Dome Karukosken ohjaaman Kielletty hedelmä sekä Tiina Lymin ja Minna Haapkylän tähdittämä Erottamattomat. Kino Klassikkona näemme 4 Oscaria voittaneen Oliver Stonen Platoon - nuoret sotilaat ja muina Teeman elokuvina Matteuksen evankeliumi sekä Orfeus.

MAANANTAI 20.7.

Mitä ihmettä, Japani - uusi sarja

Yle Puhe arkisin klo 12.15 ja Yle Areenassa kuunneltavissa heti
Miksi jokaisella naisella pitää olla nuori rakastaja? Miksi japanilainen design on niin pelkistettyä ja samalla yltiösöpöä? Miten samassa maassa fanitetaan tuhansia vuosia vanhoja kirjoja, koukutetaan ihmiset videopeleihin ja rakastetaan robotteja? Juuso Pekkinen ja Heikki Valkama sukeltavat japanilaisuuden ytimeen. Välillä se tapahtuu vakavasti, välillä koko studio repeää naurusta. Pekkinen ja Valkama puivat asiantuntijavieraiden kanssa japanilaisten rakkautta suomalaiseen saunaan ja kuumiin kylpyihin sekä pohtivat, miten japanilaiset emojit ovat muuttaneet maailmaan. Ja miten ihmeessä säveltäjä saa Japaniin listaykkösen.

Kuvassa Yle Puheen Mitä ihmettä, Japani? -ohjelmasarjan toimittajat Heikki Valkama ja Juuso Pekkinen.
Kuvassa Yle Puheen Mitä ihmettä, Japani? -ohjelmasarjan toimittajat Heikki Valkama ja Juuso Pekkinen. Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle Yle Puhe,Juuso Pekkinen,Heikki Valkama,Mitä ihmettä, Japani

Tapaus Victor - uusi sarja

Yle Fem klo 19.45 ja kaikki jaksot Yle Areenassa
(Fallet Victor) Uusi minisarja alkaa. Jakso 1/3. Victor Hasselström, 20, nähtiin viimeisen kerran kylmänä talvi-iltana 18.3.2009. Hän vietti tapahtumarikkaan illan paikallisessa baarissa Eskilstunassa, eikä koskaan palannut illan jälkeen kotiin. Seuraavana päivänä äiti ilmoitti poikansa kadonneeksi. Ensin etsittiin kadonnutta henkilöä, mutta tapaus eteni murhatutkinnaksi. Kolmiosaisessa sarjassa käydään läpi mystistä katoamista, poliisityötä ja kaikkea sitä, mikä on yhä avoinna 10 vuotta myöhemmin. Tuotanto: SVT / Nordvision. Yle Areena 90 vrk.

Murha Sandhamnissa - toiveuusinta

Yle Fem klo 21.00, klo 21.42 ja 22.26
(Morden i Sandhamn, S1) Sarja alkaa alusta! Osat 1-3/3. Ruotsalainen minidekkarisarja auringosta, purjehtimisesta ja murhasta. Rikostarkastaja Thomas Andreasson tutkii salaperäisiä kuolemantapauksia idyllisessä saaristomiljöössä. Sarja perustuu Viveka Stenin kirjoihin. Tarina tarjoaa kauniin miljöön lisäksi mukaansatempaavan tarinan jännittävine henkilöhahmoineen. Ruotsi 2010-2020. (12)

Sarja uusitaan kokonaisuudessaan ennen uuden, 21.9. alkavan 7. tuotantokauden alkua. Ensimmäinen kausi on esitetty Ylen kanavilla viimeksi vuonna 2012.
Kaudet 1-5: yksi kausi kerrallaan saman illan aikana tv:ssä ja Areenaan. 3 jaksoa per kausi. Kaudet 6-7: yksi jakso maanantaisin. Neljä jaksoa per kausi. Yle Areena 8 vrk per jakso.

Morden i Sandhamn (12)
Murha Sandhamnissa nähdään ihan alusta asti. Morden i Sandhamn (12) Kuva: Filmlance

TIISTAI 21.7.

Koiranpentujen ensihetket - uusi sarja

Yle TV2 klo 20.00, Yle Areenassa katsottavissa heti
(6 Puppies And Us) Uusi sarja alkaa. Kausi 1, 1/2. Vauhdikkaat ensiviikot. Ensimmäiset viikot koiranpennun kanssa ovat usein haastavia. Yksi pennuista on valinnut sohvan vessakseen, toinen pelkää kuollakseen hiljaista maalaistietä ja kolmas valvottaa perhettään leikkimällä kaiket yöt. Ei-toivotulle käytökselle löytyy kuitenkin selitys koirien kehitystä ja käyttäytymistä tutkivasta tieteestä. Sarjassa seurataan kuuden tuoreen koiranomistajan elämää. HD. Yle Areena 1 v 10 kk.

Mustavalkoinen koiranpentu makaa nurmikolla.
Mustavalkoinen koiranpentu makaa nurmikolla. Kuva: Yle Kuvapalvelu koira,Koiranpentujen ensihetket

Vihan hedelmät, kuvaus Amerikasta

Yle Teema klo 20.00, Yle Areena 20.7.
(Grapes of Wrath: The Ghost of Modern America) Menestyskirjailija John Steinbeckinkuuluisa kuvaus 1930-luvun suuren laman Amerikasta aiheutti pahennusta kun se julkaistiin vuonna 1939. Miten kirja syntyi ja mikä sen merkitys on tänä päivänä? T: Ex Nihilo/Arte, Ranska. Areenassa 30.11.2021 saakka.

Laulu sisällissodasta

Yle TV1 klo 20.00, Yle Areenassa katsottavissa heti
Mitä meidän pitäisi muistaa tai tietää sisällissodasta? Entä minkälaisen laulun siitä voisi tänä päivänä laulaa? Onko mahdollista tehdä sata vuotta myöhemmin yksi, yhteinen laulu, johon kaikki sodan osapuolet mahtuvat? Rap-artisti Karri ”Paleface” Miettinen kerää sisällissodan tarinoita säkeistöjä varten ympäri Suomea. Samalla piirtyy rankka ja myös ymmärtäväinen kuva siitä, mitä sata vuotta sitten oikeastaan tapahtui. Yle Areena toistaiseksi.

Lue lisää»

KESKIVIIKKO 22.7.

He ovat paenneet (16)

Vain Yle Areenassa
Elokuva kahden nuoren hauraasta rakkaudesta, mielettömästä pakomatkasta halki kesäisen Suomen, onnen ja vapauden hetkistä pahan maailman keskellä. Elokuva voitti parhaan elokuvan, ohjauksen, äänisuunnitelun ja leikkauksen Jussi-palkinnot. O: J-P Valkeapää. N: Roosa Söderholm, Teppo Manner. Suomi 2014. Areenassa 28.7. saakka. Lue lisää »

Elokuva kahden nuoren hauraasta rakkaudesta, mielettömästä pakomatkasta halki kesäisen Suomen.
Elokuva voitti neljä Jussi-palkintoa. Elokuva kahden nuoren hauraasta rakkaudesta, mielettömästä pakomatkasta halki kesäisen Suomen. Kuva: Jaana Rannikko Yle TV1,He ovat paenneet

Prisma: Rehellinen ruokakauppa

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa jo nyt
(The Honest Supermarket: What’s Really in Our Food?) Voimmeko luottaa ruokakauppojen lupauksiin ruokamme laadusta? Ohjelmassa luodaan kauppa, jossa ruokaa markkinoidaan rehellisin keinoin. Miten kuluttajat reagoivat totuuteen lempiruuistaan? Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

Lue lisää»

Ylen Yleisurheilukesä: Tampere

Yle TV2 ja Yle Areena klo 19.00
Yleisurheilua on tarjolla läpi koko kesän aina syyskuun loppuun asti. Yleisurheilukesän Tampereen kisat ovat kaksipäiväiset, ne käydään keskiviikko- ja torstai-iltoina. Selostus Jussi Eskola, asiantuntijana Jarkko Finni, urheilijoita kisoissa haastattelee Petra Manner. Lähetys myös torstaina klo 19.00.

Kiehtova maailma: Määränpäänä Intia - uusi sarja

Yle Teema klo 21.00, kaikki jaksot Areenassa nyt
1/4. Saapuminen. Joukko brittiläisiä seniorijulkkiksia matkustaa Intiaan kokeilemaan eläkeläisen elämää vieraassa kulttuurissa. Ryhmä saapuu uuteen kotiinsa Old Kochiin, ja ensireaktiot vaihtelevat ihastuksesta levottomuuteen. Veneretki viidakossa mutkittelevassa vesistössä sulattaa lopulta kaikkien sydämet. Areenassa 31.12.2021 saakka.

Erottamattomat

Yle TV2 klo 21.00, Areenassa nyt Kotimaisen elokuvan kesä
On tytär ja kaksi äitiä, sisarukset, ja heidän välillään syyllisyys josta on voitava vapautua. N: Tiina Lymi, Minna Haapkylä. KK: Tarja Kylmä. O: Hanna Maylett. T: Kinotar Oy, 2008. (U) Yle Areena 1.8. asti.

Kotikatsomo: Erottamattomat, yle tv1
Kotikatsomo: Erottamattomat, yle tv1 kotikatsomo: erottamattomat

TORSTAI 23.7.

Velvet colección - uusi sarja

Yle Teema ja Areena klo 20.00
(Velvet Colección, S1-S2) Muistatko vielä aurinkoisen ja hyväntuulisen espanjalaissarjan Velvet - muotitalon tarina (Galerias Velvet), jota Yle Teema esitti vuosina 2017-18? Se on nyt saanut uuden sisarsarjan, samoilta tekijöiltä ja tutulla miehityksellä. On vuosi 1967. Muotisuunnittelijaksi kasvanut Ana Ribera on viettänyt viisi onnellista vuotta New Yorkissa perheen parissa. Nyt hän palaa Espanjaan toteuttamaan suurta unelmaa. Anan ensimmäinen värikylläinen ja rohkea vaatemallisto on valmiina julkistettavaksi ja sen hän saa tehdä yhdessä Velvet-perheensä kanssa. Lämminhenkinen ystävien kohtaaminen lupaa hyvää uusille suunnitelmille. Paikkana on nyt Barcelona, ja toiveena on laajentaa Velvetin liiketoimintaa yhä uusille alueille. Edessä on kuitenkin vastuksia ja menetyksiä, joista jotkut koskevat enemmän kuin toiset.

Sarjasta esitetään nyt kaksi kautta, ja kolmas kausi (sis. vain 2 jaksoa) nähdään Ylellä syksyllä 2021. 10 jaksoa per kausi. Espanja, 2017-19. Ruotsin- ja suomenkielinen tekstitys. 1. kauden jaksot 1-5 Areenassa 5.8. saakka, jaksot 6-10 28.8. saakka.

Nainen ja mies esittelevät muotikuvaston alusasuja. Kuva sarjasta Velvet colección
Nainen ja mies esittelevät muotikuvaston alusasuja. Kuva sarjasta Velvet colección Kuva: Enrique Baró Ubach Velvet Colección,teeman sarjat

Irtiotto oravanpyörästä - uusi sarja

Yle Fem klo 18.30
(Tid att leva/Tid til å leve) Jakso 1/6. Norjalainen lapsiperhe muuttaa vuodeksi Lofooteille kauas kaupunkielämän kiireistä. Siri ja Jørn päättävät elää kahden pienen poikansa kanssa vuoden ilman aikatauluja, naapureita tai sähköä ja keskittyä perheeseen. HD. Tuotanto: NRK / Nordvision. Yle Areena toistaiseksi.

Filip ja Mona - uusi sarja

Yle Fem klo 19.10, kaikki jaksot Yle Areenassa
Jakso 1/8. Filip työskentelee ruokakaupassa, on onnettomasti rakastunut ja häntä uhkaa häätö asunnostaan - hänen siskonsa on aloittamassa oikeustieteiden opinnot ja siskon ajatellaan tarvitsevan asuntoa enemmän. Kahden lapsen äiti Mona on työskennellyt gynekologina mutta palanut loppuun. Hänen suhteensa on raunioina. Löytääkseen tiensä takaisin hän aloittaa työharjoittelun kaupassa, jossa Filip on töissä ja nuoresta miehestä tulee Monan ohjaaja. Heillä on 20 vuoden ikäero mutta he huomaavat pian olevansa yhtä hukassa. Heidän tapaamisestaan tulee uuden odottamattoman ystävyyden alkusysäys. Mutta tuleeko ystävyys kestämään? Tuotanto: Art & Bob för SVT / Nordvision. Yle Areena 1 vuosi.

Filip och Mona ur serien med samma namn.
Filip och Mona ur serien med samma namn. Kuva: Ulrika Malm / SVERIGES TELEVISION AB

Riippumaton unelmoija - uusi sarja
Yle Radio Suomi klo 19.00
Keskikesällä Yle Radio Suomen henkinen riippumatto keinuttaa neljää tuttua ihmistä mielikuvituksen sallimassa maisemassa. Lapsille kuvittelu toki sallitaan, mutta mielikuvitus on myös aikuisille tärkeä kumppani. Tule mukaan keinahtelemaan vaikkapa kartanon pihalle tai asteroidivyöhykkeelle kirjailija, käsikirjoittaja, pelisuunnittelija Mike Pohjolan, näyttelijä, kuvataiteilija, kouluttaja Tuija Piepposen, koomikko Teemu Vesterisen ja toimittaja, valmentaja Anna Perhon kanssa. Sarjan toimittaa Paula Jokimies.

I am Ali

Yle TV2 ja Areena klo 21.00
Dokumenttielokuva karismaattisesta ammattinyrkkeilijä Muhammad Alista. Tarina kerrotaan Alin henkilökohtaisten, 70-luvulla nauhoitettujen tallenteiden kautta. Ääneen pääsevät myös perheenjäsenet, ystävät ja ammattiuraan liittyvät henkilöt, muun muassa George Foreman, Jim Brown ja Mike Tyson. USA 2014. Areenassa 21.8. saakka.

Ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelu, jossa Cassius Clay (Muhammad Ali) voitti maailmanmestruuden tyrmäämällä vastustajansa Sonny Listonin.
Ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelu, jossa Cassius Clay (Muhammad Ali) voitti maailmanmestruuden tyrmäämällä vastustajansa Sonny Listonin. Kuva: Yle arkisto Muhammad Ali,Sonny Liston,nyrkkeilijät,nyrkkeily

Kino Klassikko: Platoon - nuoret sotilaat (16)

Yle Teema klo 21.00, Areenassa lähetyspäivän aamuna
Neljällä Oscarilla palkittu Oliver Stonen elokuva vapaaehtoisena Vietnamiin lähteneen nuoren sotilaan eloonjäämiskamppailusta. Pääosissa Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Forest Whitaker. (Platoon, USA 1986) Areenassa 29.7. saakka.

PERJANTAI 24.7.

Olympiaviikonloppu

Yle TV2 klo 21.00
Tokion kesäolympialaisten avajaisia piti juhlia tässä viikonlopussa, mutta koska kisoja ei voida järjestää, Yle Urheilu tarjoaa olympianälkään muuta olympiaohjelmaa. Kolmen päivän aikana luvassa on sekä muisteloita suomalaisten parhaista suorituksista että muita ikimuistoisia kisatapahtumia vuosien varrelta. Perjantaina teemana ovat kaikkien aikojen avajaiset. Lauantaina (klo 18 alkaen) luvassa on muistoja muun muassa Helsingin kotikisoista sekä Münchenista 1972 ja Montrealista 1976. Sunnuntaina (klo 18 alkaen) käydään vuodessa 1992 ja Barcelonan kisoissa sekä vuoden 2000 Sydneyssä. Studiossa pohditaan suomalaisen keihäänheiton menestystä ja luodaan katse tulevaisuuteen. Lähetyksiä juontavat Inka Henelius ja Kristiina Kekäläinen.

Jare vs. Cheek

Yle TV2 klo 19.55, Areenassa lähetyspäivän aamuna
Dokumentti seuraa Suomen suosituimman pop-artistin biisintekoa ja Blockfest-stadionkeikan suunnittelua. Millainen ihminen on Jare Tiihonen, kun Cheek on tauolla? Ohjaaja Mika Niva. Ohjelma sisältää kiroilua. Lauantaina Festariheinäkuussa nähdään Cheeckin Blockfestin keikka vuodelta 2015. (U) (S)
HD. Yle Areena 30 vrk.

Jare vs. Cheek -dokumentti.
Jare vs. Cheek -dokumentti. jare vs. cheek

Flow Festival

Yle Teema klo 21.00 Festariheinäkuu
Festariheinäkuun viimeisenä perjantaina lauletaan Friday I’m In Love ja nautitaan The Curen Flow-keikasta viime kesältä. Lisäksi päästään vuoden kiinnostavimpien tulokkaiden Jesse Markinin ja Maustetyttöjen keikalle. Mirel Wagnerin ja DJ Kridlokkin mukana siirrytään vuoden 2014 Flow-tunnelmiin. Lue lisää »

klo 21.02 The Cure (2019)
klo 23.09 Jesse Markin (2019)
klo 0.01 Flow Festival 2014 kooste: mm. DJ Kridlokk, Mirel Wagner
klo 0.58 Maustetytöt (2019)

Jesse Markin Flow:n lavalla.
Jesse Markin. Jesse Markin Flow:n lavalla. Kuva: Yle, Mika Niva Flow Festival

Kielletty hedelmä

Yle TV2 klo 23.00 ja Yle Areena 3.7. Kotimaisen elokuvan kesä
Kaksi nuorta tyttöä karkaa kotoaan, maaseudun rauhasta ja uskonnollisista perheistään, kesäiseen pääkaupunkiin etsimään vapautta ja ensimmäisiä suuria kokemuksia. N: Marjut Maristo, Amanda Pilke. O: Dome Karukoski. (U) (12) Areenassa 1.8. asti.

LAUANTAI 25.7.

Kino: Matteuksen evankeliumi (12)

Yle Teema klo 21.09, Areenassa lähetyspäivän aamuna.
Jopa kaikkien aikojen parhaana pidetty elokuva Kristuksen elämästä ja opetuksista, neorealismin perinteellä ja esikuvana evankeliumi Matteuksen mukaan. Ohjaus Pier Paolo Pasolini. (Il vangelo secondo Matteo, Italia 1964) Areenassa 23.8. saakka.

Blockfest

Yle TV2 klo 22.00 Festariheinäkuu
Festariheinäkuussa on vuoro lähteä Tampereelle. Viiden vuoden takaisilla Blockfesteillä esiintyivät mm. Cheek, Elastinen, Pyhimys ja Malarian pelko -menestysalbuminsa julkaissut Paperi T. Lue lisää »

klo 22.02 Cheek
klo 23.16 Elastinen
klo 0.17 Paperi T
klo 01.04 Pyhimys

Elastinen esiintyy Blockfestissä 2015.
Elastinen Blockfestissä. Elastinen esiintyy Blockfestissä 2015. Kuva: Yle Elastinen,Blockfest,festariheinäkuu

SUNNUNTAI 26.7.

Bregenzin festivaali: Rigoletto

Yle Teema klo 12.00 Festariheinäkuu
Bodenjärven rannalla Itävallassa sijaitseva Bregenz on kuuluisa vuotuisesta festivaalistaan, joka päätapahtuma on kelluvalla näyttämöllä esitetty oopperaspektaakkeli. Kesällä 2019 yli 200 tuhatta katsojaa näki Philipp Stölzlin ohjaaman uljaan Rigoletton. Yle Areena 30 vrk. Lue lisää »

Rigoletto-oopperan suuret lavasteet järven rannalla. Lavasteina suuret puiset kädet, klovnin pää sekä ilmapallo.
Rigoletto-oopperan suuret lavasteet järven rannalla. Lavasteina suuret puiset kädet, klovnin pää sekä ilmapallo. Kuva: karl forster / Yle Rigoletto,festariheinäkuu

Kino: Orfeus (7)

Yle Teema klo 14.05, Areenassa lähetyspäivän aamuna
Antiikin mytologiassa Orfeus laskeutui Manalaan noutaakseen kuolleen vaimonsa. Fantasiaelokuvan mestariteoksiin lukeutuvassa Jean Cocteaun nykytulkinnassa liikenneonnettomuus katukahvilan ulkopuolella tempaisee kuuluisan runoilijan keskelle salaperäistä, unenomaista tapahtumaketjua. Pääosissa Jean Marais, Maria Casares, Francois Périer ja Juliette Gréco. Ohjaus: Jean Cocteau. (Orphée, Ranska 1950) Areenassa 8.8. saakka.

Arkkitehdin kotona - uusi sarja

Yle Fem klo 17.25, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(Hemma hos arkitekten, S1) Jakso 1/6. Vierailemme kuuden arvostetun ruotsalaisarkkitehdin kotona. Saamme kurkistaa heidän inspiroiviin ja uniikkeihin koteihinsa ja kuulla, mitkä asiat heidän mielestään tekevät talosta hyvän kodin.

Miten he suunnittelevat säilytystiloja niin, että myös muotoilulle ja kauneudelle annetaan tilaa? Miten vuodenaikojen muutokset vaikuttavat kotiin ja mitä he ajattelevat kestävyydestä tulevaisuuden kodissa? Tapaamme heidät siinä ympäristössä, josta kauttaaltaan ovat vastuussa. Ohjelman juontaa Ann Victorin. Avausjaksossa suuntaamme Gotlantiin ja tapaamme Martina Erikssonin. Ulkohuoneet ja ilmastovyöhykkeet ovat hänen erikoisosaamisaluettaan. Eriksson on arkkitehti, jolla on erityinen kyky tulkita luontoa ja sijoittaa talonsa oikein suhteessa tuuleen ja valoon. Sarjassa tapaamme myös muiden muassa Unelmakoti-sarjassa esiintyvän arkkitehdin Gert Wingårdhin, entisiä teollisuusalueita asuinalueiksi muuttavan Sanna Hederuksen ja Thomas Sandellin, joka on syntynyt Pietarsaaressa ja ylpeänä esittelee pientä, 13 neliön kokoista kesämökkiään. Tuotanto: SVT / Nordvision. Yle Areena 90 vrk.

Radio Variaatio: Yöllä kaikki harrastavat voodoota

Yle Radio 1 klo 18.00 Afrikkalainen heinäkuu
Voodoo on mielikuvitusta kiihottavaa mustaa magiaa, neulojen pistelyä nukkeihin ja kannibalistisia rituaaleja kuunvalossa. Vai onko? Juho Tkusen radiodokumentissa kuulija saa sukeltaa länsiafrikkalaisen Beninin voodoo-seremonioihin. Beninissä voodoo on vahvasti läsnä niin arjessa kuin juhlassa, ihmisten toiveissa ja unelmissa. Oman näkemyksensä voodoo-uskonnon menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta kertovat kaksi beniniläistä voodoo-pappia, maan ja meren jumalien papitar sekä myyttisen pyton-temppelin vartija. Samalla tekijä joutuu vaikean kysymyksen eteen: uhkaako eurooppalaisten Länsi-Afrikkaan tuoma kristinusko perinteisen luonnonuskonnon olemassaoloa? Radiodokumentin kenttä-äänitykset on tehty binauraalitekniikalla, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa kuulokekuuntelussa. Käsikirjoitus ja ohjaus: Juho Takkunen. Äänisuunnittelija: Ville Hynninen. Tuottaja: Hannu Karisto.

Meidän piti kuolla - kun AIDS saapui Tanskaan - uusi sarja

Yle Fem klo 23.15, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(Vi skulle dö - när aids kom till Danmark) 1980-luvun alussa kaksi nuorta miestä muutti kotikaupungeistaan isompiin ympyröihin. Århusissa Henning Sællnæder vihdoin löysi teini-iästä asti kaipaamansa homoyhteisön. Steve Rotherforth puolestaan rakastui palavasti Kööpenhaminassa kaupungin ainoassa homodiskossa kokkiin. Elämä hymyili Henningille ja Stevelle, kunnes he saivat kuulla mystisestä sairaudesta, joka koski lähestulkoon ainoastaan homoseksuaaleja. Eikä tähän tautiin ollut hoitokeinoa.

Henning on nyt 61-vuotias ja kiitollinen jokaisesta vuodesta, jonka hän saa elää, vaikka hän on kadottanut melkein kokonaan näkönsä. Steve rakastaa elämää ja esiintyy dragqueeninä. Sarjassa käydään arkistomateriaalien kautta homoseksuaalisten asemaa 1970- ja 1980-luvuilla. Tuotanto: DR / Nordvision. Yle Areena toistaiseksi.

80-90-luku, kaksi silmälasipäistä miestä nauravat ja pitävät toistensa käsistä kiinni.
80-90-luku, kaksi silmälasipäistä miestä nauravat ja pitävät toistensa käsistä kiinni. Kuva: Danmarks Radio TV AIDS,Yle Fem,Meidän piti kuolla - kun AIDS saapui Tanskaan

Muokattu 24.7. - poistettu Kuusi kuvaa -ohjelma ohjelmamuutoksen takia

Lue myös - yle.fi:stä poimittua