Hyppää pääsisältöön

Gérard Depardieun Eurooppa – ranskalainen filmitähti kulinaarisella kiertomatkalla

Näyttelijä Gérard Depardieu ja keittiömestari Laurent Audiotin lähtevät makumatkalle.
Näyttelijä Gérard Depardieu ja keittiömestari Laurent Audiot lähtevät makumatkalle. Näyttelijä Gérard Depardieu ja keittiömestari Laurent Audiotin lähtevät makumatkalle. Yle TV1,Gérard Depardieu

TV1 torstaisin 27.8. - 5.11.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaisin klo 11.15, Areenassa

Ranskalainen tähtinäyttelijä Gérard Depardieu kuvailee itseään maailmankansalaiseksi, joka pitää hyvästä ruoasta, nauraa mielellään ja etsii elämyksiä.

Depardieu tapasi pitkäaikaisen ystävänsä, keittiömestari Laurent Audiotin yli 20 vuotta sitten. Ystävykset ovat työskennelleet yhdessä Depardieun perustamassa ravintolassa Pariisissa. Molemmat miehet arvostavat yksinkertaisia raaka-aineita, henkilökohtaisia tapaamisia ja uusia seikkailuja.

Uudessa kymmenosaisessa sarjassa Gérard Depardieun Eurooppa näyttelijä ja keittiömestari kiertävät Eurooppaa. Parivaljakko käy maistelemassa eri alueiden kulinaarisia erikoisuuksia ja tutustuu alueiden identiteettiin sekä historiaan.

Skotlanti, Bretagne ja Baskimaa

Kulinaaristen seikkailijoiden matka alkaa Skotlannista, jossa he tapaavat karjankasvattajan ja syövät isoja keisarihummereita. Ja kun Skotlannissa ollaan, on ehdottomasti tutustuttava paikalliseen pubiin ja skotlantilaiseen viskiin. Lopuksi he päätyvät kirjailija Philip Kerrin kotiin.

Näyttelijä Gérard Depardieu ja keittiömestari Laurent Audiotin lähtevät makumatkalle.
Näyttelijä Gérard Depardieu ja keittiömestari Laurent Audiotin lähtevät makumatkalle. Yle TV1,Gérard Depardieu,Gérard Depardieun Eurooppa

Matka jatkuu toisessa jatkossa Ranskaan Bretagneen Riscoffiin kokeilemaan hummerin kalastusta. Länsi-Ranskassa he tapaavat Eric Baronin, joka on sekä omenanviljelijä että siiderin valmistaja. Lopuksi Gérard ja Laurent tapaavat kokkiystävänsä Patrick Jeffroyn.

Baskimaassa Gérard ja Laurent maistelevat ensiksi lampaanmaidosta tehtyä Ossau Iraty -juustoa, sen jälkeen he kalastavat taimenia ja saavat kokeilla baskilaista erikoisuutta, Kintoa-kinkkua. Sitten on vuorossa Itxassou, jossa heitä odottaa näyttelijäystävä Edouar Baer ja toinen erikoisuus, Espelette-chilipippuri.

Italia ja Katalonia

Pohjois-Italian Petroiossa Gérard tapaa Franco Bardin, yhden maailman parhaimmaksi sanotun oliiviöljyn tuottajan. Hän nauttii myös Parman kinkusta ja Piemontessa on vuorossa raviolin valmistus.

Etelä-Italian Capacciossa matkaajat oppivat valmistamaan mozzarella-juustoa. Vesuviuksen rinteillä Antonio Tubelli esittelee heille friariellin, joka on tärkeä osa napolilaista keittiötä. Napolista löytyy myös pasta, jota on valmistettu 1600-luvulta asti.

Gérard rakastaa katalaaneja ja heidän rikasta ruokakulttuuriaan. Hän tutustuu Kataloniassa erikoiseen kanaruokaan sekä etanoihin ja ankeriaisiin. Kauniit riisipellot Ebro-joen alasuistossa ovat näkemisen arvoisia. Lopuksi ranskalaisnäyttelijä tapaa espanjalaisen elokuvaohjaajan Isabel Coixetin.

Näyttelijä Gérard Depardieu ja keittiömestari Laurent Audiotin lähtevät makumatkalle.
Näyttelijä Gérard Depardieu ja keittiömestari Laurent Audiotin lähtevät makumatkalle. Yle TV1,Gérard Depardieun Eurooppa

Pariisi, Baijeri, Portugali, Marokko

Näyttelijä Gérard Depardieu ja keittiömestari Laurent Audiot vierailevat Pariisissa eksoottisissa kohteissa. Parivaljakon seurassa näemme mehiläispesät oopperan katolla, vesikrassin pääkaupungin Mérévillen ja Milly-La-Forêtin minttuviljelmät. Gérard paljastaa myös rapean, pariisilaisen patongin alkuperän!

Ranskasta siirrytään Saksan Baijeriin. Baijeri. Gérard ja Laurent esittelevät meille baijerilaisia tuotteita: Simmentalin lihaa ja hapankaalia Georg Hahnin tapaan, Pretzel-rinkeleitä ja haukia Tegernsee-järvestä.

Matka Portugalissa alkaa Porton kaupungin Bolhão torilta: makrilleja, sardiineja, turskaa. Troiassa, meren rannalla Gérard ja Laurent keskustelevat mustekalan kalastuksesta Carlos Motan kanssa ja pyydystävät veitsisimpukoita Toni Viegasin kanssa.

Kulinaarisen sarjan viimeisessä jaksossa Gérard ja Laurent ylittävät Välimeren tutustuakseen marokkolaiseen keittiöön ja sen tuotteisiin. Muutaman kilometrin päästä Fèsistä he löytävät appelsiinitarhan, yrttejä, oliiveja ja kuuluisia marokkolaisia kyyhkyjä.

Bon appetit: Gérard Depardieu's Europe, Ranska, 2015.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.