Hyppää pääsisältöön

Historia: Keisarinna Joséphine – Napoleonin vahvin liittolainen

Dokumentti avaa Napoleonin ensimmäisen vaimon keisarinna Joséphinen elämää.
Keisarinna Joséphine kruunaismuotokuvassa. Dokumentti avaa Napoleonin ensimmäisen vaimon keisarinna Joséphinen elämää. Kuva: akg-images / VISIOARS doc station/ZDF/Arte Yle TV1,Historia: Keisarinna Joséphine

TV1 maanantaina 7.9.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 12.9. klo 8.05, Areenassa

Ranskan keisari Napoleon Bonabarte (1769 - 1821) hajotti vanhaa ja rakensi mieleistään maailmanjärjestystä. Hänen valtakuntansa oli kooltaan, armeijaltaan ja väkiluvultaan Euroopan suurin sitten Rooman valtakunnan.

Napoleonin ensimmäinen vaimo Joséphine de Beauharnais (1763 - 1814) oli hallitsijan suuri rakkaus, tärkeä innoittaja ja vahvin liittolainen.

Joséphine oli menettää henkensä Ranskan suuressa vallankumouksessa. Hänen ensimmäinen, aatelinen aviomiehensä Alexandre de Beauharnais mestattiin ja nainen oli vähällä itsekin joutua teloitettavaksi.

Leski ja kahden lapsen yksinhuoltaja tapasi vuonna 1795 Napoleonin ja avioliiton he solmivat seuraavana vuonna. Voittoisan sotaretken ja vallankaapauksen jälkeen Napoleon kruunasi vuonna 1804 itsensä Ranskan keisariksi ja Joséphinen keisarinnaksi.

Kuinka kaunis ja älykäs Joséphine de Beauharnais valloitti Euroopan tärkeimmän miehen sydämen? Dokumentti Keisarinna Joséphine avaa kuuluisan naisen elämää historiallisten kirjeiden avulla.

Kadonneeksi oletetut kirjeet Ranskan valtionarkistossa ja yksityiskokoelmissa piirtävät uutta näkökulmaa syrjähyppyjä harrastaneesta salaperäisestä keisarinnasta sekä lapsettomaksi jääneestä avioliitosta.

Napoleons verstoßene Liebe – Joséphine de Beauharnais. The Emperor´s Darling – Joséphine de Beauharnais. Ohjaus: Matthias Unterburg. Tuotanto: Doc station/ZDF/Arte, Saksa, 2018. Lukijana on Petri Hanttu.