Hyppää pääsisältöön

Kosmologi ja aktivisti Syksy Räsänen: “Maailmankaikkeudessa ei ole muita merkityksiä kuin ne, mitkä yhdessä rakennamme”

Syksy Räsänen
Syksy Räsänen on kosmologi ja Helsingin yliopiston teoreettisen fysiikan dosentti. Syksy Räsänen Kuva: Parad Media Syksy Räsänen,Kutsuvieras,Yle Radio Suomi

Kosmologi Syksy Räsäsen tie on kulkenut Oxfordin ja Geneven kautta takaisin Suomeen. Hän on toiminut myös kansalaisaktivistina ja osallistunut maailmanhistorian suurimpaan sodanvastaiseen mielenosoitukseen. Hän kertoo Kutsuvieras-ohjelmassa sekä tutkijan arjesta että toimimisesta itselleen tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta.

Kuuntele Syksy Räsäsen Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa.

Kosmologia on fysiikan ala, joka tutkii maailmankaikkeutta kokonaisuutena. Syksy Räsänen tutkii syitä maailmankaikkeuden jatkuvaan laajenemiseen.

Syksy Räsänen nojaa puuhun Oxfordissa.
Vuonna 2003 Syksy Räsänen tutki fysiikkaa Oxfordissa ja osallistui Irakin sodan vastaiseen mielenosoitukseen. Syksy Räsänen nojaa puuhun Oxfordissa. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Syksy Räsänen

Fysiikan tutkijana toimiminen vaatii epävarmuuden sietämistä, koska uran alkuvaiheessa tutkijanpaikat ovat yleensä kaksivuotisia ja niitä on eri puolilla maailmaa.

– Fysiikan tutkimus on tuolileikkiä, jossa on joka kierroksella vähemmän tuoleja. Tämä on rasittavaa paitsi tutkimuksen tekemiselle, myös parisuhteille.

– Näissä olosuhteissa opettelin olemaan toivomatta. En ajatellut sitä missä haluaisin olla tai minne mennä, vaan keskityin siihen, millaista tutkimusta haluan tehdä nyt, ja elämään siinä.

Syksy Räsänen harrastaa kyudoa eli perinteistä japanilaista jousiammuntaa
Kyudo eli perinteinen japanilainen jousiammunta kuului Syksy Räsäsen harrastuksiin. Syksy Räsänen harrastaa kyudoa eli perinteistä japanilaista jousiammuntaa Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Syksy Räsänen

Syksy Räsänen harrasti aiemmin kyudoa, perinteistä japanilaista jousiammuntaa. Siinä puhutaan maaliin osumisen demonista. Jotta voi osua maaliin, pitää voittaa halu osua maaliin, ”mielihyvän paholainen”.

Syksy Räsänen haluaa tutkijantyön lisäksi toimia tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta kansalaisaktivismin keinoin. Oxfordissa asumisen aikana tällainen asia oli Irakin sota ja tällä hetkellä Palestiinan tilanne.

– Kun toimii yhdessä muiden kanssa, tuntee itsensä osaksi kokonaisuutta, joka muuttaa asioita. Uutiset eivät ole lista tapahtumia, joiden edessä on voimaton, ne ovat tietoa toiminnan tueksi.

Kolme ihmistä istuu kivipenkillä.
Syksy Räsänen on perehtynyt erityisesti Israel-Palestiina-kysymykseen. Kuvassa vasemmalta oikealle Bruno Jäntti ja Cody O’Rourke. Kolme ihmistä istuu kivipenkillä. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Syksy Räsänen

Syksy Räsäsen elämässä kosmologian tutkiminen ja aktivistina toimiminen tasapainottavat toisiaan.

Maailman merkityksettömyydessä on jotain lohdullista ja vapauttavaa. Kaikki on tässä, yllämme ei ole taivaan kahleita ja olemme vapaita rakentamaan sellaisen kodin kuin tahdomme.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
P J Harvey: The Last Living Rose
Underworld: Stagger
Yann Tiersen: L’Echec
Annie Lennox: The Saddest Song I’ve Got
Polyteknikkojen kuoro: Nälkämaan laulu
Dam: Mama I Fell In Love With A Jew
Suistamon sähkö: Kotiin
Philip Glass: Runaway Horses

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi