Hyppää pääsisältöön

Laulava lihakauppias – draamasarja saksalaissiirtolaisten toivosta ja koti-ikävästä 20-luvun Amerikassa

Draamasarjan pääroolin näyttelee Jonas Nay.
Nuorta Fidelis Waldvogelia näyttelee monista saksalaissarjoista tuttu Jonas Nay. Draamasarjan pääroolin näyttelee Jonas Nay. Kuva: WalterWehner.de / Telepool GmbH Jonas Nay,Yle TV1,Laulava lihakauppias

TV1 tiistaisin 18.8. - 8.9.2020 klo 19.00 - 20.00, Areenassa

Nuori sotilas Fidelis Waldvogel palaa ensimmäisestä maailmansodasta uupuneena ja sotatantereen kauhut kokeneena kotiseudulleen Etelä-Saksaan. Mies on kuin varjo entisestä.

Juoksuhaudassa taistelujen keskellä Fidelis antoi sanansa kuolevalle ystävälleen. Hän lupasi jatkaa tämän keskenjäävää elämää ja huolehtia ystävänsä kihlatusta, raskaana olevasta Evasta.

Draamasarjan pääroolin näyttelee Jonas Nay.
Fidelis (Jonas Nay) lähtee etsimään paikkaa maailmassa Draamasarjan pääroolin näyttelee Jonas Nay. Kuva: Telepool GmbH Yle TV1,Laulava lihakauppias

Fidelis on lihakauppiaan poika, mutta hänellä ei ole tulevaisuutta vanhempiensa liikkeessä. Sodan jälkeistä puutetta ja sisäistä levottomuutta nuorukainen pakenee ulkomaille. Nuoren perheensä hän päättää järjestää paikalle myöhemmin.

Matkaeväinään miehellä on laatikollinen makkaraa, isänsä lihaveitset sekä Waldvogelin perheen salainen makkararesepti. Matkakassa riittää Yhdysvaltoihin Pohjois-Dakotaan, Argosin pikkukaupunkiin, jonne mies aikoo asettua ja ryhtyä lihakauppiaaksi.

Schwaabilaisen sukuperinteen mukaisesti murhetta karkotetaan ja elämän koreutta ylistetään laulaen. Fidelis vie sointuisan perinteen mukanaan Amerikkaan.

Draamasarjan pääroolissa näytteöee Leonie Benesch.
Sodassa kihlattunsa menettänyt Eva (Leonie Benesch) kokee suuren elämänmuutoksen. Draamasarjan pääroolissa näytteöee Leonie Benesch. Kuva: WalterWehner.de / Telepool GmbH Yle TV1,Leonie Benesch,Laulava lihakauppias

Uusi saksalainen draamasarja Laulava lihakauppias (12) kuvaa 1920-luvulla Amerikkaan siirtolaiseksi lähtevien saksalaisten ja heidän läheistensä elämänvaiheita, jotka risteävät koskettavalla tavalla.

Pääroolin näyttelee saksalaissarjoista tuttu Jonas Nay (Deutschland 86, Tannbach), joka on myös säveltänyt sarjassa kuultavan musiikin.

Saksassa on moni joutunut sodan jälkeen taitekohtaan elämässään. Isänsä jälkiä seuraava sirkustaiteilija Delphine Watzka (Aylin Tezel) toivoo pääsevänsä pois ankeasta Hampurista, sillä huominen saattaa tarjota enemmän. Matkaan lähtee myös isä, klovni Robert (Sylvester Groth, Deutschland 86).

Draamasarjan päärooleissa näyttelevät Aylin Tezel ja Sylvester Groth.
Sirkusperheen tytär Delphine (Aylin Tezel) ja isä Robert (Sylvester Groth) matkaavat Amerikkaan. Draamasarjan päärooleissa näyttelevät Aylin Tezel ja Sylvester Groth. Kuva: WalterWehner.de / Telepool GmbH Yle TV1,Aylin Tezel,Sylvester Groth,Laulava lihakauppias

Nuorten saksalaisten matka vie yli Atlantin kohti suurta tuntematonta. Millaista on aloittaa elämä vieraassa kulttuurissa, tyhjän päällä? Täyttääkö uusi kotimaa odotukset ja unelmat?

Laulava lihakauppias -sarjan on ohjannut palkittu Uli Edel (Baader Meinhof Komplex, Pääteasema Brooklyn) ja käsikirjoituksesta vastaavat ansioitunut ohjaaja-käsikirjoittaja Doris Dörrie sekä Ruth Stadler.

Neliosainen draamasarja perustuu pakitun kirjailijan Louise Erdrichin vuonna 2003 julkaistuun menestysromaaniin The Master Butchers Singing Club. Kirja kuvaa osin tosipohjaisesti kulttuurien yhteentörmäystä ja saksansiirtolaisten elämää.

Draamasarjan pääroolissa näyttelevät Jonas Nay.ja Vladimir Koneev.
Fidelis (Jonas Nay, vas.) ja Cyprian (Vladimir Korneev). Draamasarjan pääroolissa näyttelevät Jonas Nay.ja Vladimir Koneev. Kuva: Telepool GmbH Yle TV1,Laulava lihakauppias

Draamasarjan rooleissa näyttelevät Babylon Berlin -sarjasta tuttu Leonie Benesch (Eva), Vladimir Korneev (Cyprian), Claudia Kottal (Clarisse Straub), Jürgen Hartmann (Fidelin isä), Dinah Geiger (Fidelin äiti), Michael Kranz (Fidelin veli), Therese Hämer (täti Lore), Martin Leufgeb (sheriffi Hock), Gerhard Liebmann (tohtori Hagenau) ja Goran Grgić (sirkustirehtööri).

Der Club der Singenden Metzger. Master Butcher Singing Club. Käsikirjoitus: Doris Dörrie ja Ruth Stadler. Ohjaus: Uli Edel. Musiikki: Jonas Nay ja David Grabowski. Tuotanto: ARD, Degeto Film, SWR, Moovie Film, Constantin Fuilm, Saksa, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.