Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila: ”Kun pelko tulee, se muuttaa kaiken”

Virpi Hämeen-Anttila
Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. Virpi Hämeen-Anttila Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Virpi Hämeen-Anttila

Joskus oman kehon hyväksymiseen joutuu tekemän vuosikymmeniä kestävän matkan. Virpi Hämeen-Anttila kertoo Kutsuvieras-ohjelmassa taistelustaan lihavuuden ja masennuksen kanssa.

Kuuntele Virpi Hämeen-Anttilan Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa

Virpi Hämeen-Anttila vietti lapsuutensa Espoon Tapiolan reunamien metsissä ja luonnonniityillä.

– Eniten kaikista rakastin kallioita ja puita, koska ne kutsuivat minua kiipeämään. Kiipeäminen oli intohimoni.

Kuusivuotiaana hän kuitenkin putosi kiipeilytelineeltä.

– Kipu on hirvittävä. Häntäluuni on murtunut. Mutta pahin isku tulee vasta lääkärissä. Lääkäri katsoo röntgenkuvaa ja sanoo, että minulla on synnynnäinen vamma ja selkäni on kelvoton. Menetän luultavasti ennen aikuisuutta jalkojeni toimintakyvyn ja joudun pyörätuoliin.

Lapsi tutkkii luontoa.
Virpi nautti lapsena luonnosta Espoon Tapiolan niityillä ja metsissä. Lapsi tutkkii luontoa. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Virpi Hämeen-Anttila

Virpi Hämeen-Anttilalla on nuorena voimakkaita yksinäisyyden, erilaisuuden ja erillisyyden kokemuksia, jotka voimistuvat teini-iän myötä. Myös selkäkivut ja perheen epävakaa ilmapiiri ajavat häntä eristyneisyyteen.

– Olisin tahtonut ystäviä, joiden kanssa jakaa kaikki, mikä minusta oli kiinnostavaa ja tärkeää. Mutta olin kyvytön lähestymään muita, ja jos joku lähestyi minua, juoksin pakoon.

Hänen nuoruudessaan masennuksesta ei puhuttu. Virpi sairasti masennusta nuorena aikuisena vaieten. Vaikeata masennusta ja täydellistä eristäytymistä kesti hänellä puoli vuotta.

Puolison löytäminen, lasten saaminen ja elämä lasten kanssa auttoivat häntä hitaasti muuttumaan.

– Suojakseni keräämäni pintakerrokset kuluivat ja putosivat pois vähitellen, niin että vasta taaksepäin katsoessani huomasin, että olen muuttunut.

Virpi Hämeen-Anttila kuusivuotiaana.
Koulussa Virpi koki olevansa erilainen eikä osannut puhua vieraille. Virpi Hämeen-Anttila kuusivuotiaana. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Virpi Hämeen-Anttila

Virpi Hämeen-Anttila on nyt voittanut putoamisen pelon ja löytänyt takaisin lapsuuden sankaruuden ja voiman lähteelle. Myös kirjoittaminen on vienyt hänet aikaan ennen putoamista. Se on vienyt hänet lapsuuden paratiisiin, jonka hän oli luullut menettäneensä.

– Ei se ollut koskaan kadonnut eikä rikkoutunut. Se on vain odottanut, että löydän uudelleen tien sen luokse.

Virpi Hämeen-Anttila haluaa rohkaista ihmisiä muuttumaan. Hän on esimerkiksi uskaltautunut harrastamaan seinäkiipeilyä.

– Meidän pitäisi uskoa, että olemme usein paljon enemmän kuin luulemme. On mahdollista elää rohkeasti, täydesti ja intohimoisesti.

Virpi Hämeen-Anttila lopettaa Kutsuvieras-ohjelmansa kappaleeseen Maailma on sun.


Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
Anneli Sari: Jäähyväiset
Barbara Helsingius: Kahlaajatyttö
Suzanne Vega: Solitude Standing
M: Lampi
Samuli Putro: Mitäpä jos
Don McLean: Crossroads
Händel: Dopo Notte
Tehosekoitin: Maailma on sun

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi