Hyppää pääsisältöön

Lähde kalastamaan - Peltsi ja Tom näyttävät miten saat saalista!

Rantakalastus on helppoa ja hauskaa! Intohimoiset kalamiehet Peltsi ja Tom vievät sinut kalaan ja näyttävät mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jotta koukkuun jäisi muutakin kuin kaisloja. Katso videolta Peltsin ja Tomin vinkit onnistuneeseen kalastusreissuun.

Luvat

Pilkkiminen ja onkiminen ovat yleiskalastusoikeuksia, joihin et tarvitse lupia. Voit vapaasti kalastaa yhdellä vavalla kerrallaan. Jos olet 18-64 vuotias ja aiot harrastaa heittokalastusta, niin sinun pitää suorittaa kalastonhoitomaksu. Tämä maksu koskee seisovia vesiä eli järviä ja merialueita. Virtavesissä ja Ahvenanmaalla on omat käytäntönsä, joihin kannattaa tutustua erikseen.

Metsähallitus hallinnoi tiettyjä vesialueita, joihin tarvitset vapaluvan. Kannattaa etukäteen tutustua kalastusalueeseen ja tarkistaa onko siellä rajoituksia.

Lisää tietoa luvista ja rajoituksista

Vieheet

Ei ole olemassa viehettä, joka toimii hyvin kaikkialla. Vieheen tehokkuuteen vaikuttaa myös "käsiala" eli miten kelaat sitä takaisin.

Värivalinnan periaatteet ovat (perustuu kirjoittajan kokemukseen):

  • Kirkkaat ja räikeät värit - aurinkoinen keli
  • Tummemmat sävyt - heikompi valo tai tummemmat vedet
  • Oranssi ja keltainen (pienet vieheet) - ahven
  • Hopea tai metallisävyt - hyvä yleisväri
  • Sininen/hopea - hyvä yleisväri

Rannalta kalastaessa vesi on yleensä melko matalaa, joten ei kannata hankkia syvällä uivia vieheitä, sillä ne menevät pohjaan turhan helposti. Vaappujen rasioissa lukee niiden uintisyvyys. Niin sanotuissa weedless-koukuissa on metallilanka, joka estää kasvien tarttumisen koukkuun. Tämä ominaisuus on hyvä loppukesästä kun kasvillisuus on runsas tai kun kalastetaan lähellä kaislikkoa.

Jotkut vieheet muistuttavat kaloja, ja niitä uitetaan kuin kaloja: ylös-alas liikettä ja pysähdyksiä. Jigejä uitetaan yleensä pohjaa pitkin pomputellen. Lippoja vedetään suoraan.

Hyviä vinkkejä

Kalasta kestävällä periaatteella. Noudata ala- ja ylämittoja sekä rauhoituksia.
Moni kalastaja päästää alamittaisten lisäksi suuret yksilöt vapaaksi, koska isommat kalat kutevat varmemmin ja tekevät vahvempia jälkeläisiä, jotka selviävät itsekin isoiksi paremmin. Lisäksi isot kalat eivät ole maukkaita. Noin 2-4 kilon hauki on hyvän kokoinen ruokakala ja sen tuntee kunnolla vavassa. Älä ota kaloja saaliiksi jos et aio syödä niitä.

Tutustu kalankäsittelyyn ennen isompaa kalastusreissua. Älä käsittele kalaa kuivin käsin, ja ole helläkätinen ettet vahingoita sitä. Hyvä työkalu kalojen vapautukseen on koukunirroitin tai kapeakärkiset pihdit. Näin saat turvallisesti vieheen irti koskematta kalaan.

Ainoa tapa oppia on kalastamalla. Vettä joutuu piiskaamaan joskus tuntitolkulla ennen kuin kala tarttuu. Joskus kalaa ei sitkeistä yrityksistä huolimatta tule. Silloin voit nauttia luonnon rauhasta. Ehkäpä seuraavalla kerralla saat keskimääräistä isomman vonkaleen!

Kireitä siimoja!